Zauważyłem, że na forum przeplatają się problemy z niedziałającymi wycieraczkami i jako iż sam miałem ten problem dzielę się informacjami jak usunąć tą drobną ale upierdliwą usterkę.
Jeżeli wycieraczki nie powracają na swoje miejsce lub jeżeli brakuje biegu przerywanego (czasowego) to są dwie opcję:
1)
Walnięty przekaźnik wycieraczek, który należy wymienić:

Znajduję się on pod kolumną kierownicy, obok innych przekaźników( ten jest zdecydowanie największy). Wcale nie trzeba odkręcać zabudowy- wystarczy porządnie zanurkować pod kierownicę

Gdy wymiana nie przyniesie oczekiwanego skutku zostaję druga opcja:
2)
uszkodzona manetka od wycieraczek- co niektórzy polecają wymieniać cały przełącznik zespolony ale to tylko zbędna robota
Wymiana samej manetki wygląda tak:

odkręcamy 2 śrubki od plastikowej osłony kolumny kierownicy i mamy piękny dostęp do manetki wycieraczek, która też jest zamontowana na dwie śrubki:

nie zapomnijmy odłączyć kości
Jako ciekawostkę powiem, że tak jak w moim przypadku wcale nie trzeba kupować manetki a można ją naprawić bo nie wiadomo czemu się popsuła:
Zdjętą manetkę bardzo łatwo można rozebrać- zatrzaski łatwo się wysuwają i mamy taki dostęp:

Zdjęcie już po naprawie:
- uszkodzona była ścieżka- dlatego zastał dolutowany kawałek przewodu
- przekaźnik w manetce był luźny i jak sprawdzałem po zmroku przeskakiwała na nim iskra- wystarczyło przylutować na nowo.
Skręcamy i wszystko śmiga tak jak powinno, może komuś się to przyda
PS. może jakieś piwko za mini poradnik