W związku z nieszczęśliwymi zdarzeniami losu miałem ostatnio dużo pracy przy swoich coltach.
Pogoda jest jaka jest, a że Łódź lubi pływać to niestety woda mnie nie oszczędziła.. Mimo iż w CJ w miarę sprawnie nakryłem usterkę (przekaźniki od ECU i pompy paliwa) tak niestety w GTi nie mam pomysłu na szybko więc liczę na pomoc doświadczonych coltowiczów.
Z początku stawiałem na pompę paliwa, krótko po podlaniu do wysokości 1/3 schowków w drzwiach colcik jechał lecz przerywał. Nie jeździłem nim ponieważ miałem sporo pracy przy pozostałej dwójce.. (tak wyszło, że chwilowo są trzy
) no i chciałem żeby elementy które zostały zalane trochę przeschły.Odpaliłem biedaka wczoraj, odstał już swoje i ku mojemu zdziwieniu pracował jak powinien bez przerywania. Podjarany postanowiłem zabrać go na przejażdżkę- niestety po rozgrzaniu motoru i przejechaniu kilku kilometrów zaczęło się dławienie na czwórce przy niższych obrotach, po krótkiej chwili nie było zmiłuj colcik bardzo się męczył na niższych obrotach niezależnie od biegu. Trudno było go podnieść na obrotach nawet na jałowym biegu, aż podczas stawania na światłach auto zgasło tak jakby motor się zdusił.
Szybkie zepchnięcie i auto nie odpaliło, świece nie były zalane, nic przy silniku nie wskazywało na problemy związane bezpośrednio z nim (w końcu jest po remoncie.. aczkolwiek nie jestem mechanikiem).
Colcik po odpoczynku w końcu zagadał i udało się dojechać do domu czyli wychodzi na to, że musiał ostygnąć.
Pytanie co mogło się stać? Z moim skromnym doświadczeniem wykluczam przekaźnik ECU/pompy gdyż już wiem, że auto zwyczajnie by nie odpaliło, a pali bez jęknięcia. Pompa paliwa chyba też odpada bo przecież gdyby nie wyrabiała to prędzej na wyższych obrotach bądź objawy byłyby stałe?
Czy gdyby ECU odmówiło posłuszeństwa to czy auto nie powinno zachowywać się tak już od startu?
Może to jakieś czujniki które zgłupiałe przy wyższej temperaturze nie ogarniają mieszanki?
Jeśli tak to które? No i główne pytanie od czego zacząć żeby nie stracić wielu godzin na diagnozie?
Dałem do działu silnik (z nim jest problem) jeśli jednak temat powinien znaleźć się w dziale elektryka to proszę o przeniesienie.
Pozdro i z góry dzięki za odpowiedzi!