Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] CA5A po zalaniu- na ciepłym zaczyna przerywać i gaśnie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez wicked » 27 lip 2018, o 13:52

Witam wszystkich!

W związku z nieszczęśliwymi zdarzeniami losu miałem ostatnio dużo pracy przy swoich coltach.
Pogoda jest jaka jest, a że Łódź lubi pływać to niestety woda mnie nie oszczędziła.. Mimo iż w CJ w miarę sprawnie nakryłem usterkę (przekaźniki od ECU i pompy paliwa) tak niestety w GTi nie mam pomysłu na szybko więc liczę na pomoc doświadczonych coltowiczów. ;)

Z początku stawiałem na pompę paliwa, krótko po podlaniu do wysokości 1/3 schowków w drzwiach colcik jechał lecz przerywał. Nie jeździłem nim ponieważ miałem sporo pracy przy pozostałej dwójce.. (tak wyszło, że chwilowo są trzy :rolleyes:) no i chciałem żeby elementy które zostały zalane trochę przeschły.
Odpaliłem biedaka wczoraj, odstał już swoje i ku mojemu zdziwieniu pracował jak powinien bez przerywania. Podjarany postanowiłem zabrać go na przejażdżkę- niestety po rozgrzaniu motoru i przejechaniu kilku kilometrów zaczęło się dławienie na czwórce przy niższych obrotach, po krótkiej chwili nie było zmiłuj colcik bardzo się męczył na niższych obrotach niezależnie od biegu. Trudno było go podnieść na obrotach nawet na jałowym biegu, aż podczas stawania na światłach auto zgasło tak jakby motor się zdusił.
Szybkie zepchnięcie i auto nie odpaliło, świece nie były zalane, nic przy silniku nie wskazywało na problemy związane bezpośrednio z nim (w końcu jest po remoncie.. aczkolwiek nie jestem mechanikiem).

Colcik po odpoczynku w końcu zagadał i udało się dojechać do domu czyli wychodzi na to, że musiał ostygnąć.

Pytanie co mogło się stać? Z moim skromnym doświadczeniem wykluczam przekaźnik ECU/pompy gdyż już wiem, że auto zwyczajnie by nie odpaliło, a pali bez jęknięcia. Pompa paliwa chyba też odpada bo przecież gdyby nie wyrabiała to prędzej na wyższych obrotach bądź objawy byłyby stałe?
Czy gdyby ECU odmówiło posłuszeństwa to czy auto nie powinno zachowywać się tak już od startu?

Może to jakieś czujniki które zgłupiałe przy wyższej temperaturze nie ogarniają mieszanki?
Jeśli tak to które? No i główne pytanie od czego zacząć żeby nie stracić wielu godzin na diagnozie?

Dałem do działu silnik (z nim jest problem) jeśli jednak temat powinien znaleźć się w dziale elektryka to proszę o przeniesienie.

Pozdro i z góry dzięki za odpowiedzi! :bye:
wicked

Dostał piw: 5
Auto: CA5A, CA4A
Województwo: Łódzkie

Postprzez bonsao » 27 lip 2018, o 19:45

sprawdź kondensatory w kompie ECU czy nie są wylane . Może być przebicie na cewce ja tak kiedyś miałem ale nie w aucie mitsubishi .Nie wiem czy takie przypadki zdarzają się w GTI .Rozumiem że przewody i świece są OK
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II

Postprzez wicked » 28 lip 2018, o 12:41

Przewody i świece były wymieniane i wyglądają ok.
Czytałem właśnie ten wątek z ECU na forum i chciałem się upewnić czy objawy się kwalifikują. W wolnej chwili wyciągnę sterownik i obadam sprawę, dzięki za naprowadzenie. ;)
Ostatnio edytowano 28 lip 2018, o 14:03 przez wicked, łącznie edytowano 1 raz
wicked

Postprzez YoPiciowy » 28 lip 2018, o 12:59

Zależy jak szybko po rozgrzaniu- może sonda dawała sygnał o za ubogiej mieszance- mogła się zalać, w końcu jest nisko nad ziemią, a na zimnym silniku pomiar nie jest uwzględniany.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez wicked » 28 lip 2018, o 14:05

YoPiciowy napisał(a):Zależy jak szybko po rozgrzaniu- może sonda dawała sygnał o za ubogiej mieszance- mogła się zalać, w końcu jest nisko nad ziemią, a na zimnym silniku pomiar nie jest uwzględniany.

W którym miejscu znajduje się sonda? Gdzieś za kolektorami na wydechu czy przy silniku? Można ją jakoś sprawdzić? Od 1.6 będzie pasować tak żeby przełożyć i sprawdzić czy tutaj był problem?
wicked

Postprzez bonsao » 28 lip 2018, o 16:51

sonda znajduje się na róże wydechowej pod kolektorem ssącym
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 30 lip 2018, o 14:14

mrugnij błędy czy coś jest. objawy idealnie mi pasują do czujnika położenia wałka rozrządu.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez wicked » 25 lis 2018, o 17:08

ludinho1 napisał(a):mrugnij błędy czy coś jest. objawy idealnie mi pasują do czujnika położenia wałka rozrządu.

Hej,

Niestety dioda mruga w kółko ze stałą częstotliwością, nie ma rozróżnienia między dziesiątkami i jednostkami, poza tym nie przestaje mrugać.
Czy to oznacza, że nie ma błędów czy powód jest inny?
wicked

Postprzez ludinho1 » 26 lis 2018, o 14:49

błędów brak
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez bonsao » 26 lis 2018, o 18:54

skoro nie ma błędów szukał by przyczyny w paliwie pompa . Ja miałem podobny przypadek w Corolli kumpla zero błędów wymieniona sonda lambda , map sensor ,czyszczenie przepustnicy ,pompa a okazało się że wtryski uszkodzone. No ale to z tym tak jest ze czasami wróżenie z fusów więc gotowej recepty nie dostaniesz musisz sprawdzać po kolej . Sprawdzałeś kompa ecu ? Od tego bym zaczął zwłaszcza ze to żaden wydatek .Przypomniało mi się jeszcze może któraś cewka ma przebicie jak się nagrzeje?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez wicked » 27 lis 2018, o 09:35

Przeszukałem forum maniaków i znalazłem wątek chłopaka który miał identyczne objawy i w końcu wyszło na to, że miał przetarty jeden kabelek który raz łączył, raz nie.
Tak na logikę zacząłem się zastanawiać, że w sumie mogło gdzieś pójść zwarcie skoro biedak dostał tyle wody. No i raz pozwalał przejechać więcej, a raz mniej w związku z czym zdecydowałem się, że odstawię go do elektryka, żeby wszystko sprawdził.
Pompa paliwa, jak się domyślam znajduje się w baku więc nie sądzę, żeby dostała zwłaszcza, że przed podmyciem nie miał takich dolegliwości.

Czy sprawdzałem ecu? Co masz na myśli? Czy go wymieniłem, bądź sprawdzałem kondensatory? Nie robiłem tego, co do cewki to wszystko było sprawdzane podczas remontu, więc nie wydaje mi się też, żeby tutaj leżała przyczyna.
Zobaczymy czy elektryk coś znajdzie, chociaż pewnie będę czekał na termin, a jak nie znajdzie to poleci do mechanika i będzie mam nadzieję po kłopocie.

Dzięki za odpowiedzi, jak będę znał rozwiązanie problemu to się podzielę. :)
wicked

Postprzez Alkanick » 27 lis 2018, o 11:02

Trzymam kciuki że się uda i nie będzie to nic uciążliwego ;)
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

Postprzez wicked » 13 kwi 2021, o 13:01

Odkopuje kotleta, może komuś na przyszłość się przyda:
Ruda w baku przez co zajechane dwie pompy paliwa, do tego zapłon przestawiony o 5 stopni.

Co ciekawe dwójka speców ściągała bak dwa razy, aż szkoda gadać.. no ale ogarnięte.. w końcu.
Czas o niego zadbać.

Temat do zamknięcia, dzięki za odpowiedzi.
wicked

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum