Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Brak ciśnienia doładowania, remap

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez GREGORY » 9 cze 2018, o 16:25

bez zwężki
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez cztlbn » 13 cze 2018, o 07:46

GREGORY napisał(a):bez zwężki

No to np mój takiej operacji nie toleruje. Praktycznie od razu wywala CE i tryb awaryjny. O ile przed decatem i DP jeszcze jakoś dało się jechać i wywalał tylko z dołu. To teraz jazda jest niemożliwa. Także raczej nie jest to recepta dla każdego.
Przed Dp mialem 154KM i 227Nm na pb95 i ze zwężką.
Po zrobieniu naprawdę konkretnego i przemyślanego Dp zdecydowanie poprawił się środek i góra. No i w peaku doszło 0.1B, co skutecznie uniemożliwia jazdę bez zwężki.
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez GREGORY » 13 cze 2018, o 12:18

Fajnie było by mieć dostępną hamownie pod ręką za free :D i po każdej zmianie mierzyć osiągi. Pierwszym moim zabiegiem było wyciągnięcie zwężki i przez chwilę w peaku dmuchał ok 0,9b wracając do 0,6. Nigdy mi nie wywaliło błędu. Po wymianie na większy IC trzymał 0,6b.
Potem założyłem nowy kolektor, decat i dp. Na hamowni przed mapą wypluł 142,2KM i 264Nm po mapie 186,5KM i 266Nm przy nieszczelnościach których pisałem. ,,Fachowcy" z s-performance nie potrafili mi powiedzieć przy jakim doładowaniu mam mape i nie wykryli nieszczelności, nie robiąc przy tym żadnych korekt, wciskając kit że mam zajechane turbo. Od Informatyków V techa z Krakowa dowiedziałem się że mam zadane 1,1-1.2b i teraz osiąga tą wartość ale nie byłem jeszcze na hamowni.
GREGORY

Postprzez cztlbn » 13 cze 2018, o 12:41

U mnie bez zwężki na 1 biegu potrafi wskoczyć 1.1 a nawet 1.2 na sekundę. Mam wrażenie że mój wózek ma tendencję do przeładowania, dlatego nie toleruje wyjęcia zwężki bez remapu.
U mnie w mieście rolki kosztują 100, a zazwyczaj da się umówić jeszcze na ten sam dzień.
cztlbn

Postprzez Dominik » 13 cze 2018, o 16:17

GREGORY, ciśnienie odczytujesz z zegara? Sprawdzałeś może jak to u Ciebie wygląda w apce Torque?

U mnie sam V-Tech zadał 1.2b i przy sprawnym elektrozaworze nigdy nie zobaczyłem takiej wartości na ekranie. Peak 0,9b przez ułamek sekundy (czaaasem 1,0b) i spadek na 0,8, które trzyma mniej więcej przez połowę skali obrotów. Przed samą odcinką (6850 obr) mam 0,5b.

Przed i po strojeniu też wyszła mi trochę sraka na hamowni - kolejno 147 KM/221 Nm i ledwo wyciśnięte 189 KM/248 Nm (hamowane i strojone tam gdzie CZT Fadora i Toviji, które wypluły dużo większe liczby, moje w dodatku potwierdzone na kolejnej hamowni). Bawiłem się w pomiary na drodze i osiągi wyglądają w porządku, ale to pewnie za mała różnica, żeby zauważyć jakieś niedobory.

Twój problem był podobny do mojego, więc pewnie w końcu zacznę coś w tym kierunku robić. Już wiem, że może wcale mój Colt nie musi się ograniczać do ~190 KM :) Czekam jeszcze na rolkę vs koniolonio, tylko on będzie mieć lepsze sterowanie boostem.
Dominik

Dostał piw: 7
Województwo: Mazowieckie

Postprzez GREGORY » 14 cze 2018, o 00:49

cztlbn napisał(a):Przed Dp mialem 154KM i 227Nm na pb95 i ze zwężką.
Po zrobieniu naprawdę konkretnego i przemyślanego Dp zdecydowanie poprawił się środek i góra.

Ciekawe ile Ci doszło po zrobieniu Dp

Dominik, jakie mody zrobiłeś u siebie ? Torque jeszcze nie podłączałem, odczyty z zegara.
GREGORY

Postprzez konioklonio » 14 cze 2018, o 15:39

@Greg: Zrób sobie na jednej planszy wykres obrotów w czasie i doładowania w czasie, będzie najdokładniej widać boost względem obrotów.
Najlepiej włączyć nagrywanie ekranu programem typu "AZ Screen Recorder" bo nie da się tego logować, albo zwyczajnie nie znalazłem takiej funkcji.
konioklonio

Dostał piw: 25

Postprzez poziom1989 » 14 cze 2018, o 17:13

GREGORY napisał(a):Ciekawe ile Ci doszło po zrobieniu Dp

W moim przypadku ok. 15 KM.
poziom1989

Województwo: Śląskie

Postprzez Dominik » 14 cze 2018, o 23:15

GREGORY napisał(a):Dominik, jakie mody zrobiłeś u siebie ?

Standardowe - pełny wydech 2,5, fmic i płaski k&n. No i wyjęta zwężka przeze mnie na długo przed strojeniem.
Dominik

Postprzez GREGORY » 15 cze 2018, o 12:12

Jak widać colt coltowi nie równy, przed chipem:
Tovija miał ok 164KM i 270Nm
Fador 151KM i 266Nm
Dominik 147KM i 221Nm
cztlbn 154KM i 227Nm seria + wkładka
a ja 142KM i 264Nm, seria wydech (z dp) i seria dolot.
Ostatnio edytowano 16 cze 2018, o 00:39 przez GREGORY, łącznie edytowano 1 raz
GREGORY

Postprzez cztlbn » 15 cze 2018, o 13:29

No to Dominik miał mniej mocy jak ja ze zwężką i seryjnym wydechem bez dp. Jedynie miałem wkładkę.
W zasadzie to miałem 7Km i 6Nm więcej :torba:
Po momencie widać, że Dominik miał mniejszy boost od waszego, różnica od 40 do 50Nm to sporo.
cztlbn

Postprzez GREGORY » 15 cze 2018, o 15:57

chętnie poznam osiągi innych właścicieli CZT przed remapem... :kciuk:
GREGORY

Postprzez Dominik » 15 cze 2018, o 22:37

Jak już jesteśmy przy osiągach... to moje 189 KM/248 Nm:
0-100: 6,3 (na trochę zjechanym semislicku i ze średnią skrzynią)
50-150: 10,5
100-200: 22
Dominik

Postprzez poziom1989 » 18 cze 2018, o 15:47

GREGORY napisał(a):chętnie poznam osiągi innych właścicieli CZT przed remapem... :kciuk:

Moj pierwszy seryjny osiagnal ok. 160 KM, momentu obrotowego niestety nie pamietam...

Dominik napisał(a):Jak już jesteśmy przy osiągach... to moje 189 KM/248 Nm:

Ile masz od 100-150 km/h ? W moim przypadku ok. 4,7 sekundy.
poziom1989

Województwo: Śląskie

Postprzez Dominik » 19 cze 2018, o 15:38

Nie mam pojęcia, nie robiłem takiego pomiaru.
Dominik

Postprzez GREGORY » 21 lip 2018, o 23:11

Nawiązując do tematu. Czy u was też jest nieznaczny wzrost doładowania gdy np. dacie w podłogę przy niewielkim wzniesieniu? Zauważyłem że gdy dam w palnik pod wzniesienie a tym bardziej gdy jadę z pasażerem to doładowanie jest wyższe o ok 0,1b (według wskaźnika). Dzisiaj skutkowało to po raz pierwszy błędem p1970. Jadąc na 4 biegu przy 3 tyś. obr. dałem gaz do dechy, wskaźnik pokazał powyżej 1.2b
GREGORY

Postprzez Mały38 » 24 lip 2018, o 11:49

Dominik napisał(a):Jak już jesteśmy przy osiągach... to moje 189 KM/248 Nm:

Ja miałem 7,3 s. w dwie osoby przy rozjechanej skrzynce, gdzie na zmianie biegu traciłem ponad sekundę. Obecnie podobnie jak kolega 6 - 6,5 s. zależnie od uślizgu i trafienia w drugi bieg :/ . Też 189 KM.
Mały38

Dostał piw: 1
Auto: colt czt
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez GREGORY » 19 sty 2019, o 18:37

Wracając do tematu, tak jak pisałem wcześniej po uszczelnieniu układów samochód wrócił do żywych, ale tylko na krótko. Raz silnik był dynamiczny, żwawy, reagował od razu na gaz, a następnego dnia przy doładowaniu 0.5b jechał jak bez doładowania. Czasami klika dni jeździł ,,jak trzeba" a przy kolejnej jeździe znowu przymulał. Po pewnym czasie turbina dmuchała max ok 0,8b i doładowanie szybko spadało. Sprawdzałem szczelności wielokrotnie, testowałem N75 zgodnie z serwisówką, prawie już kupiłem przepływomierz. Jeździłem tak dłuższy czas z myślami co może być tego przyczyną, aż kupiłem na Ali odpowiednik N75 za ok.11 dolców. Jak ręką odjął :)
Moment zdecydowanie bardziej odczuwalny już od samego dołu, poprawiła się reakcja na gaz, doładowanie momentalne przy mocniejszym wciśnięciu gazu, przy tym od razu silnik reaguje i ciągnie aż miło. Trzyma 1b - nie sprawdzałem przy szczytowych obrotach. Mam wrażenie, że kupiłem tego colta już z wadliwym n75, dziwiło mnie zawsze dlaczego czasami idzie lepiej a czasami tak jakby coś go blokowało - również było tak w serii mimo, że trzymał cały czas ok 0,6b. Nawet miałem takie przypadki, że po włączeniu klimy silnik był bardziej dynamiczny. Gdyby nie te problemy z doładowaniem po remapie, pewnie dalej bym tak jeździł.
GREGORY

Postprzez konioklonio » 20 sty 2019, o 13:45

Aj tam, widziałem już zdjęcie n75 pękniętego na pół :D
konioklonio

Dostał piw: 25

Postprzez Bryglu » 22 sty 2019, o 15:43

po przeczytaniu kilku tematów związanych z problemem mojego auta dopiero ten wydał mi się najsensowniejszy, teraz tylko pytanie czy sama wymiana tego n75 wystarczy
Bryglu

Dostał piw: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum