Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Zatrzaśnięte klucze w bagażniku.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Zatrzaśnięte klucze w bagażniku.

Postprzez Adi » 21 kwi 2013, o 21:50

Witam

Zatrzasnąłem kluczyki w bagażniku, drzwi zamknięte. Ma ktoś jakiś sposób, żeby otworzyć drzwi czy bagażnik bez kluczyków ?

Mitsubishi Colt CJ0 1,3
Adi

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt CJ0 98' 1.3
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Zatrzaśnięte klucze w bagażniku.

Postprzez eddie19 » 21 kwi 2013, o 22:04

Hmm...z własnego doświadczenia powiem jak taka akcja wyglądała w Kii:
Brzeszczot i wycięcie z niego kawałka by zamiast dziurki zrobił się haczyk, następnie to pod uszczelkę i próba namierzenia odpowiedniego drucika który trzeba było zahaczyć i pociągnąć :P Męczące, ale da się ;] Chyba, że chcesz poświęcić którąś z szyb...
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Postprzez Tovija » 21 kwi 2013, o 22:06

Nie masz drugiego klucza w dokumentach ?
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez Adi » 21 kwi 2013, o 22:11

kupilem tego colta tak gdzies 2 tygodnie temu, nie dostalem 2 kluczyka, nie maialem czasu dorobic ...
Adi

Postprzez ferbus_92 » 21 kwi 2013, o 23:35

W tylnym nadkolu pod zderzakiem masz kanał wentylacyjny do bagażnika. Spróbuj ściągnąć kratkę i włożyć rękę do bagażnika. Może uda się namacać klucze. Nic innego nie przychodzi mi do głowy bo w coltach cięgna od zamka w drzwiach idą poziomo więc nic Ci metoda na drut nie da. możesz jeszcze spróbować czymś płaskim, długim i sztywnym przesunąć blokadę na boczku drzwi ale to ma niestety nikłe szanse. Sięgnij pod przedni pas i otwórz maskę , niektóre samochody otwierają zamki przy wyciągnięciu bezpiecznika centralki, może się uda.
ferbus_92

Dostał piw: 2
Auto: CJ0 1,6-sprzedany, Eclipse 2g
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Major » 21 kwi 2013, o 23:42

Tovija napisał(a):Nie masz drugiego klucza w dokumentach ?

zazwyczaj drugi klucz sie dostaje w woreczku albo mozna go znalesc w domu, ale zeby ktos w dokumenty wkaldał drugi klucz?;o :D

jesli chodzi o sposób, to pomysl jak to robią Ci od otwierania zamków.. wkladają miedzy drzwi, w szpare przy zanmku pompke taką jak masz w cisnienionierzu, pompują zeby szczelina sie zrobiła, wtedy biorą twardy drut, lub srubokręt, lub inny patent, i cykają zamek albo odblokowują dzyndzel (blokade drzwi) tak bym próbował. Druga metoda to taka, ze w niektorych autach gdy mocniej popchasz szybe na dól to zejdzie o ten 1 - 2cm i zrobi sie luka, wtedy znowu jakis patent długi ale cieki i probojesz znowu przesunac blokade drzwi, ten wichajster.. sam nie wiem jak to nazwac ;p powodzenia
Auto-Laweta do 3,5t
Katowice i Okolice (Śląskie)
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 166
Auto: Firmowe

Postprzez SPAM » 22 kwi 2013, o 00:03

czarno to widzę....
ferbus dobrze pisze że cięgna idą poziomo. A sam montowałem sterownik zamka do Cj i wyjęcie bezpiecznika nic nie dawało (o ile ma centralny zamek)

Ja byłbym za tą opcją:
"W tylnym nadkolu pod zderzakiem masz kanał wentylacyjny do bagażnika. Spróbuj ściągnąć kratkę i włożyć rękę do bagażnika. Może uda się namacać klucze"

Jak też będzie lipa to allegro szukać która najtańsza szyba, jechać po jakąś w okolicy i dopiero tłuc.
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Postprzez ferbus_92 » 22 kwi 2013, o 00:09

Tańsza niż szyba będzie chyba tylna lampa , przez otwór po niej raczej da się wygrzebać klucze z bagażnika.
ferbus_92

Postprzez alien_exe » 22 kwi 2013, o 06:06

W takim wypadku najprostsze jest ściągnięcie specjalisty, wiąże się to z wydatkiem 150zł (przykład z Mikołowa woj. śląskie)
W przypadku kolegi z roboty, gościu przyjechał w godzine a otwarcie zamka zajeło mu 3min, (ford focus MK1 w zime centralny szaleje)
Tańsze to od wybicia szyby i montażu nowej, uważaj na psełdo specjalistów rozwiercających wkładki...
Każdy wypalany szlug miał smak nieprzespanej nocy.
Czy to bezsenność wywołuje depresje,czy depresja bezsenność?
alien_exe
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 32
Auto: CJ0 1.6 A/T 2000r

Postprzez Tovija » 22 kwi 2013, o 08:04

Major napisał(a):zazwyczaj drugi klucz sie dostaje w woreczku albo mozna go znalesc w domu, ale zeby ktos w dokumenty wkaldał drugi klucz?;o :D

jesli chodzi o sposób, to pomysl jak to robią Ci od otwierania zamków.. wkladają miedzy drzwi, w szpare przy zanmku pompke taką jak masz w cisnienionierzu, pompują zeby szczelina sie zrobiła, wtedy biorą twardy drut, lub srubokręt, lub inny patent, i cykają zamek albo odblokowują dzyndzel (blokade drzwi) tak bym próbował. Druga metoda to taka, ze w niektorych autach gdy mocniej popchasz szybe na dól to zejdzie o ten 1 - 2cm i zrobi sie luka, wtedy znowu jakis patent długi ale cieki i probojesz znowu przesunac blokade drzwi, ten wichajster.. sam nie wiem jak to nazwac ;p powodzenia

mam na mysli tam gdzie sie trzyma paszport samochodu umowe kupna sprzedazy itd..
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez Major » 22 kwi 2013, o 10:10

przeciez wiem ;p tak ino Ci dogaduje ;P mysle zee sie nie obrazisz :P
Auto-Laweta do 3,5t
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Major » 22 kwi 2013, o 10:16

alien_exe napisał(a):W takim wypadku najprostsze jest ściągnięcie specjalisty, wiąże się to z wydatkiem 150zł (przykład z Mikołowa woj. śląskie)
W przypadku kolegi z roboty, gościu przyjechał w godzine a otwarcie zamka zajeło mu 3min, (ford focus MK1 w zime centralny szaleje)
Tańsze to od wybicia szyby i montażu nowej, uważaj na psełdo specjalistów rozwiercających wkładki...

nitrus w swoim ca zadzwonil po goscia który wlasnie sposobem opisanym wyzej mu otworzyl zamek, i skasowal za to 50zł.. proboj kolego kombinuj, a jesli nie masz pompki to jakis gumowy przedmiot spróboj, np zeby jedna osoba CI odciągneła drzwi ile sie da, a ty podkładaj tam gumolit czy cos co nie porysuje lakieru. próboj, a jak nie to wtedy wezwij kogos. szyba to nie zbyt dobry pomysł, ale jesli juz to tłucz od pasażera tą która jest otwierana, mozesz sam ją wymienic wiec nie placisz za robocizne, kwestia sciagniecia obudowy drzwi, odkrecenia z 10 -12 srób i po robocie. Tylnia lampa jest dobrym pomysłem, gorzej jesli rozwalisz lewą, a przypomni Ci sie ze klucze są po prawej :P Tylko licz sie tez z tym ze idzie tam do lampy cała kostka, zarówki itd, a jak ktos lampe sprzedaje to zazwyczaj samą obudowe, w sensie bez zarówek
Auto-Laweta do 3,5t
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Ra4al » 22 kwi 2013, o 10:32

Problemem odginania ramki drzwi może być to iż szyba i tak strzeli, ale jak się nie ma innego wybory to można spróbować.
Wymiana szyby to są góra 4-5 śrubek, dwie trzymają szybę, reszta trzyma boczek do drzwi, tylko problemem jest usunięcie później resztek szkła z auta, bo lubią pozostać maluśkie kawałki które potrafią się wbić w skórę, a powoduje to dość duży bul i często trudno je wyciągnąć np z ręki.
Wyjmowanie kratki wentylacyjnej pod zderzakiem wydaje się niemożliwe bez dostępu do bagażnika, bo przecież nie odkręcimy wtedy zderzaka :P. Dodatkowo chyba trzeba by mieć gumową rękę aby dać radę przez tę kratkę sięgnąć kluczyki.
Zostaje chyba tylko rozwalenie lampy, lecz nie jestem pewien czy to też by było łatwe gdy np kluczyki są na środku bagażnika, choć wtedy można próbować sięgnąć do cięgna zamka bagażnika i otworzyć go.
No i zostaje jeszcze "szpec" od takiej roboty, lecz to jest koszt ok 100zł.
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Postprzez wojtec84 » 22 kwi 2013, o 11:33

Jest jeszcze opcja sięgnięcia przez drzwi kierowcy jakąś pętlą ze sznurka/linki stalowej albo haczykiem do wajchy od otwierania bagażnika przy siedzeniu kierowcy - przynajmniej teoretycznie, w końcu porusza się ona do góry więc ciągnąc można bagażnik otworzyć.
wojtec84

Auto: Colt CJO 1.6 Bistro
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Major » 22 kwi 2013, o 16:29

tylko ze to tego trzeba albo osunac szybe o minimum centymetr, lub zniszczyc uszczelke, no i druga osoba z drugiej strony byc musi aby nam powiedziała prawo lewo góra dól.. bo samemu nie zobaczysz.. zreszta z drugiej strony osoba tez moze miec problem..
Auto-Laweta do 3,5t
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez SPAM » 22 kwi 2013, o 16:37

To nakieruje ten co siedzi w samochodzie :P
Był CJ4A SE
Obecnie
Turbo Retro mx-5 BRG
nasze-inne-auta/miatkolak-mazda-mx5-na-spam-t2525-220.html
SPAM
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 33
Auto: Retro Turbo Miata
Województwo: Łódzkie

Postprzez ferbus_92 » 22 kwi 2013, o 17:01

Jeśli wybijesz tylną lampę nie musisz wkładać tam ręki a zwyczajny patyk lub antenę teleskopową z magnesem. kluczyki nie są z plastiku :D
ferbus_92

Postprzez Adi » 22 kwi 2013, o 17:06

mysle, ze najlepszy sposob to wybic szybe, bo to koszt 50 zl, a z lampa byloby wiecej problemow (chyba)
Adi

Postprzez ferbus_92 » 22 kwi 2013, o 17:10

Otwórz maskę sięgając pod pas przedni , odkręć błotnik a później drzwi, ściągnij je z zawiasów i masz dostęp do samochodu. Roboty w cholerę ale nie ma szkód.
ferbus_92

Postprzez Major » 22 kwi 2013, o 18:27

czy ja wiem czy nie ma szkod? to auto jest prawie pełnoletnie. Ja przy odkrecaniu błotnika psikajac cala puszke wd40 przez 3 dni urwałem dwie sruby, bo byly tak zapieczone, a spawanie pozniej tego to wiekszy koszt.. wydaje mi sie ze najlepiej jest kombinowac tak jak u Nitrusa w Ca sie problem rozwiązał. opisałem to juz wczesniej. To bedzie najtaniej. Drugim najtanszym sposobem jest wlasnie pomysł Ferbusa, nastepnie szyba, tylko przygotuj odkurzacz na szczatki szyby, i nową szybe juz kup..
Auto-Laweta do 3,5t
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny