Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

1.5 DiD - wysokie spalanie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez refiko » 27 lut 2018, o 23:22

Colt jest świeży w rodzinie, bo od około dwóch tygodni. Kupiony w dużej mierze, że swoje rzekome niskie spalanie. Praktyka jednak temu przeczy. Obecne spalanie według komputera to okolica 7l. ON/100km - trasa, prędkości rzędu 70-90, brak skrzyżowań, delikatne łuki, w pełni rozgrzany silnik. Komputer cały czasu oscyluje przy wyniku 6,7-7,0.

- Filtry i płyny są jeszcze ciepłe - dopiero wymienione;
- Opony letnie, 205/45 R16 (takie były w dniu zakupu na felgach, planuje zakup letnich 175/60 R15 w opcji "premium")
- ciśnienie w oponach 2,3-2,4;
- jedna osoba w pojeździe;
- klima wyłączona;

Komputer rzekomo nic nie pokazuje - w między czasie czekam na paczkę ze swoim kablem. Generalnie stosunkowo łagodne przyspieszanie w zakresie obrotów 1500-2500rpm, przy pedale na 50% daje chwilowe spalanie 30l. ON/100km. Ja wiem, że jest zima itd, ale "babcia" teścia tj. 626 z 2 litrowym motorem pali mniej - w granicach 5,5 - 7l przy czym mówię tu o sprawnej jeździe, nie tak emeryckiej jak moja obecna...

gdzie szukać, co sprawdzać? Nie chcę w ślepo wymieniać części
refiko

Postprzez refiko » 1 mar 2018, o 22:02

Diagnostyka we własnym zakresie ;)
- samochód na odcinku 10min postoju i 30km jazdy nie rozgrzał się, tzn. dochodzi do i trzyma temperaturę 55-60 stopni.
- cały czas wyskakują 4 błędy:
Jakieś sugestie jeśli chodzi o błędy? Pytanie do doświadczonych ;)
Jeśli chodzi o niedogrzewanie samochodu to jedyna możliwa przyczyna to termostat???

Obrazek
refiko

Postprzez refiko » 12 mar 2018, o 12:29

Średnie spalanie (tankowanie do pełna) po przejechaniu 320km, w tym trochę mechanikowania (wymiana termostatu, rozgrzewanie auta), trochę jazdy podmiejskiej (10-15km), większość na alusach 16' z oponami 205mm dało 7,15 ON/100km... Dużo za dużo według mnie. Całe te ponad 300km było ekonomiczne, tzn bardzo delikatnie jezdzone. Gdzie uderzać, co sprawdzać, aby spalanie nie wynosiło tyle co w przeszło 1,5 tonowej maździe 626 jezdzonej zwyczajnie czyli dziadowania, 2.0 did
refiko

Postprzez kisiello » 12 mar 2018, o 21:32

Wg diagnostyki co wrzuciłeś to jest problem z powietrzem, czyli do przejrzenia przepływomierz, ewentualnie sonda lambda.

Jest też błąd od turbiny ale to by nie wypłynęło moim zdaniem na spalanie aż tak bardzo.

Doświadczenia z dieslami nie mam ale takie są moje przypuszczenia tylko po błędach które pokazałeś :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez refiko » 15 mar 2018, o 16:13

5,5l ON/100km na trasie 220km autostrada w godzinach nocnych. Prędkość 100-120km/h. To chyba jednak za dużo. Ponadto zauwazylem, że chwilowe spalanie było niższe gdy poruszałem się bliżej 120km/h, niżeli w okolicy 100km/h
refiko

Postprzez bonsao » 15 mar 2018, o 22:50

jak na ten silnik to ci ze 2-2,5 litra pali za dużo A jak z mocą silnika ??
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez refiko » 16 mar 2018, o 09:47

Według aplikacji torque niby rozwija moc 75km, a w dowodzie ma oczywiście 95. W każdym razie nie mam porównania czy ma moc taka jak powinien bo innym coltem nie jeździłem
refiko

Postprzez Trawnik » 21 sty 2020, o 20:55

Uuuu.o dużo za dużo !! U mnie przy 90-100 średnia z 200 km wynosi 3.8 l/100 więc jest coś nie tak u ciebie.Martwi mnie tylko temperatura silnika która cały czas jest w okolicach 52-60 c
Trawnik

Dostał piw: 0
Auto: Colt MOTION CZ5 1.5 DID 120 KM
Województwo: Mazowieckie

Postprzez yec » 31 sty 2020, o 04:03

Temp płynu chłodzącego na rozgrzanym powinieneś mieć koło 90 st. Z kratek w kabinie wieje gorące powietrze kiedy silnik się zagrzeje?
Wymiana termostatu przyniosła jakieś zmiany?
Sprawdź odczyt temperatury cieczy po nocy na zimnym silniku czy jest zbliżona do temp zewnetrznej.
Wygląda na to że jeździsz na zimnym silniku i sterownik silnika zwiększa dawkę paliwa.
auto ma moc? Kopci na czarno przy przyspieszaniu? Rano zapala bez problemu?
yec

Dostał piw: 1
Auto: CZT
Województwo: Świętokrzyskie

Postprzez figi » 31 sty 2020, o 11:10

NIe wiem czy zauwazyliscie ale odpowiadacie na temat z 2018 roku !?
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A

Postprzez konioklonio » 31 sty 2020, o 15:34

figi napisał(a):NIe wiem czy zauwazyliscie ale odpowiadacie na temat z 2018 roku !?

Ojj tam, może komuś kiedyś poratuje życie i wyskoczy w wyszukiwaniu.

przez konioklonio >> 18 lip 2027
konioklonio

Dostał piw: 25

Postprzez yec » 31 sty 2020, o 17:30

Faktycznie :)
yec

Dostał piw: 1
Województwo: Świętokrzyskie