Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Czy silnik trup definitywny?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Ronal123 » 12 lut 2018, o 15:23

Cześć,

Dziś zmierzyłem kompresję na cylindrach i tragedia... :(

Na pierwszym 15, drugi 7, trzeci 14, czwarty 10. :cry:

Przy czym definitywnie nie działa drugi kompletnie - odłączam mu fajkę od świecy i zero różnicy. Przy czwartym silnik ewidentnie rzuca jak się go odłączy. No i ogółem to auto ładnie jeździ, przyspiesza bez problemu w pełnym zakresie obrotów, no i też obroty nie falują ale na wolnych rzuca silnikiem trochę - nie chodzi równo na pewno. No i świece wszystkie trzy widać że palą okej, ale ta na drugim cylindrze nie pali kompletnie (cała osmolona na czarno). Tzn. Świece i układ zapłonowy na 100% sprawne i praktycznie nowe a układ zapłonowy przejrzałem cały, ale widać że w tym cylindrze nie ma spalania.

Dolanie oleju do tych cylindrów nic kompletnie nie zmieniło. Teraz pytanie co może być przyczyną i czy opłaca się to wgl. robić przy wartości samochodu?
Ronal123

Dostał piw: 4
Auto: Colt CJ0 GLX 1,3 - 96
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez tomchuck » 12 lut 2018, o 16:19

Kiedy robiłeś regulację zaworów? jeśli bardzo dawno lub w ogóle to zrób to jak najszybciej, może jeszcze go uratujesz.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Ronal123 » 12 lut 2018, o 16:44

Autko mam od niespełna pół roku. Luzów zaworowych nie regulowałem - poprzedni właściciel też na 100% nic nie robił. Czy luzy zaworowe mogą mieć wpływ na kompresję?
Ronal123

Postprzez kisiello » 12 lut 2018, o 19:03

Oczywiście że tak i to znaczącą. Wyreguluj zawory i wtedy zobacz.
Jest nawet instrukcja video jak to zrobić- w programie "101 napraw" na TVN turbo gość pokazywał co i jak właśnie w colcie :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Ronal123 » 12 lut 2018, o 19:14

Dzięki wielkie, czyli jest nadzieja... Super. :)
Poszukam tego odcinka. Już zwątpiłem w serducho mojego Colta, te zawory to chyba ostatnia nadzieja dla tego silnika.

Odcinek z regulacją luzów na CJ0 pod tym linkiem dla zainteresowanych (może się komuś przydać) - https://player.pl/programy-online/101-n ... 54375.html Ja się za sprawę zabiorę i zobaczymy czy ta czynność poprawi tą kompresję zwłaszcza na 2 cylindrze.
Ronal123

Postprzez Ronal123 » 14 lut 2018, o 16:09

Ronal123 napisał(a):Dzięki wielkie, czyli jest nadzieja... Super. :)
Poszukam tego odcinka. Już zwątpiłem w serducho mojego Colta, te zawory to chyba ostatnia nadzieja dla tego silnika.

Odcinek z regulacją luzów na CJ0 pod tym linkiem dla zainteresowanych (może się komuś przydać) - https://player.pl/programy-online/101-n ... 54375.html Ja się za sprawę zabiorę i zobaczymy czy ta czynność poprawi tą kompresję zwłaszcza na 2 cylindrze.

Panowie, uratowaliście mnie! Luzy zaworowe... Kto by przypuszczał że to ma takie znaczenie. :o
Na 2 i 4 cylindrze zawory wylotowe nie miały w ogóle luzów. Po ustawieniu nagle pojawiła się kompresja i to równa na każdym cylindrze w dodatku silnik chodzi jak żyleta i działa 2 cylinder. Zupełnie inna praca silnika, równiutko, pięknie przyspiesza, nie rzuca silnikiem i tłumikiem no ogólnie bajka. Silnik się teraz szybciej nawet nagrzewa, nie szarpie przy cofaniu czy wolnej jeździe nie muszę jechać na pół sprzęgle, no super sprawa. Nigdy bym nie powiedział, że takie minimalne różnice na zaworach tyle zmieniają. :ok:
Ronal123

Postprzez kisiello » 14 lut 2018, o 16:29

No zawory ważna sprawa często bagatelizowana :)
Fajnie że się udało
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez tomchuck » 14 lut 2018, o 18:02

A wielu mechaników w takiej sytuacji powiedziało by "głowica do roboty, trzeba ściągać" :P hehe
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Łysy59 » 3 mar 2018, o 11:21

Mam nadzieje że kolega dał Tomchukowi i Kisiellowi po piwie wirtualnym,a na zlocie postawi dobra kolejke dla ratowników Jego silnika :kciuk:
Łysy59
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 75
Auto: Colt RalliArt
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Łysy59 » 3 mar 2018, o 11:23

Tomchuk-dzięki za namiar na Otrębusy.Zrobione.
Łysy59
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 75
Auto: Colt RalliArt
Województwo: Mazowieckie

Postprzez tomchuck » 3 mar 2018, o 16:14

Ciesze się że Twoja współpraca z Radkiem zaowocowała pozytywnym efektem końcowym :)
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum