Chciałbym Was prosić o zdiagnozowanie Lambdy.
Misiek to 96 rok 1,3 - 12V.
Problem - Wysokie spalanie, lekkie falowanie na wolnych obrotach i ogólnie silnik nie chodzi zbyt równo - rzuca nim zwłaszcza jak się już nagrzeje i spadnie tak do 800 obrotów. Ale generalnie chodzi o spalanie. Żadnych błędów ECU nie mam.
Dziś podłączyłem się przez EvoScan. Silnik odpalony zimny -
Działa tylko jedna sonda (druga jak widać ciągle 0 V więc domyślam się że albo te Colty mają tylko jedną, albo jej nie ma/jest niesprawna). Widać jak stopniowo sonda się nagrzewa. Przy 500 na osi czasu praca sondy unormowała się w zakresie o 430-560 mV. Silnik był już dogrzany ok. 90 stopni obroty już stabilne na ok. 800. Napięcie na Sondzie się zmieniało więc w teorii wszystko prawidłowo. Później lekkie gazowanie (oś czasu 750-850) widać Sonda reaguje i zakres się zmienia od 350 do ponad 700 mV. Dalej ruszyłem się przejechać (od 950 do 1150) widać znacznie większą aktywność Sondy w znacznie szerszym przedziale napięciowym od 0 do 850 mV. Dalej od 1150 był już postój i Sonda działała zmiennie od 300 do blisko 700 mV. Czyli już inaczej niż na początku - w szerszym paśmie (może się lepiej dogrzała).
Więc tak to się przedstawia... Dodam, że podłączyłem się dziś jeszcze pod Space Stara silnik 1,6 16V i tam obydwie Sondy wykazywały aktywność oraz jedna pracowała praktyczne od początku w pełnym zakresie do blisko 1V zupełnie inaczej niż w przypadku Colta. Druga także działała zmiennie już z mniejszym napięciem. A z tego co wiem, są to te same Sondy w obydwu samochodach mianowicie DENSO 234000 (lecz mogą się minimalnie różnić lub jestem w błędzie jednak).
Nasuwające się wnioski... Albo w moim autku jest tylko jedna Sonda - Albo ta druga nie działa. Sonda zdaje się działać sprawnie ale wydaje mi się, że być może ma uszkodzoną grzałkę - Widać, że gdy dogrzała się porządniej to zakres pracy był znacznie szerszy niż na początku - W porównaniu w Space Starze od razu praktycznie działała w pełnym zakresie jak już tylko początkowo się dogrzeje.
Ps. Oglądając charakterystykę pracy jeszcze innych samochodów np. Opla Astry to tam Sonda jak się silnik troszeczkę już dogrzał to także działała na wolnych obrotach w pełnym zakresie od praktycznie 0,1 do 0,9 V a tutaj u mnie jednak ten zakres jest dosyć wąski nawet jak się mocniej dogrzeje, dopiero podczas jazdy zakres pracy jest szerszy - to może oznaczać że Sonda jednak już najlepsze lata ma za sobą?

Aha i regulujcie luzy zaworowe (nie wiedziałem że to ma tak kolosalne znaczenie).