Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Ocena poprawności pracy Lambdy

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Ronal123 » 6 lut 2018, o 18:55

Witam Serdecznie,

Chciałbym Was prosić o zdiagnozowanie Lambdy. :rolleyes:
Misiek to 96 rok 1,3 - 12V. :]

Problem - Wysokie spalanie, lekkie falowanie na wolnych obrotach i ogólnie silnik nie chodzi zbyt równo - rzuca nim zwłaszcza jak się już nagrzeje i spadnie tak do 800 obrotów. Ale generalnie chodzi o spalanie. Żadnych błędów ECU nie mam. :)

Dziś podłączyłem się przez EvoScan. Silnik odpalony zimny -

Działa tylko jedna sonda (druga jak widać ciągle 0 V więc domyślam się że albo te Colty mają tylko jedną, albo jej nie ma/jest niesprawna). Widać jak stopniowo sonda się nagrzewa. Przy 500 na osi czasu praca sondy unormowała się w zakresie o 430-560 mV. Silnik był już dogrzany ok. 90 stopni obroty już stabilne na ok. 800. Napięcie na Sondzie się zmieniało więc w teorii wszystko prawidłowo. Później lekkie gazowanie (oś czasu 750-850) widać Sonda reaguje i zakres się zmienia od 350 do ponad 700 mV. Dalej ruszyłem się przejechać (od 950 do 1150) widać znacznie większą aktywność Sondy w znacznie szerszym przedziale napięciowym od 0 do 850 mV. Dalej od 1150 był już postój i Sonda działała zmiennie od 300 do blisko 700 mV. Czyli już inaczej niż na początku - w szerszym paśmie (może się lepiej dogrzała).

Więc tak to się przedstawia... Dodam, że podłączyłem się dziś jeszcze pod Space Stara silnik 1,6 16V i tam obydwie Sondy wykazywały aktywność oraz jedna pracowała praktyczne od początku w pełnym zakresie do blisko 1V zupełnie inaczej niż w przypadku Colta. Druga także działała zmiennie już z mniejszym napięciem. A z tego co wiem, są to te same Sondy w obydwu samochodach mianowicie DENSO 234000 (lecz mogą się minimalnie różnić lub jestem w błędzie jednak).

Nasuwające się wnioski... Albo w moim autku jest tylko jedna Sonda - Albo ta druga nie działa. Sonda zdaje się działać sprawnie ale wydaje mi się, że być może ma uszkodzoną grzałkę - Widać, że gdy dogrzała się porządniej to zakres pracy był znacznie szerszy niż na początku - W porównaniu w Space Starze od razu praktycznie działała w pełnym zakresie jak już tylko początkowo się dogrzeje. :wstyd:

Ps. Oglądając charakterystykę pracy jeszcze innych samochodów np. Opla Astry to tam Sonda jak się silnik troszeczkę już dogrzał to także działała na wolnych obrotach w pełnym zakresie od praktycznie 0,1 do 0,9 V a tutaj u mnie jednak ten zakres jest dosyć wąski nawet jak się mocniej dogrzeje, dopiero podczas jazdy zakres pracy jest szerszy - to może oznaczać że Sonda jednak już najlepsze lata ma za sobą?

Obrazek
Ronal123

Dostał piw: 4
Auto: Colt CJ0 GLX 1,3 - 96
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez YoPiciowy » 6 lut 2018, o 19:50

Nie wygląda tragicznie, oscyluje w dosyć dobrych wartościach. Prawdopodobnie 2giej nie ma w 1.3 przed liftem. To może być coś innego, sprawdź odczyty czujnika temp. powietrza i płynu chłodzącego.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez Ronal123 » 6 lut 2018, o 20:08

Dzięki, czyli zmierzona będzie przed katalizatorem - regulacyjna, a ta która nie daje znaku życia jest za katalizatorem. Diagnostyczna. Bo przeszukałem sklepy i fora - Wychodzi na to że przed Liftem także są dwie. Muszę pojechać na jakiś kanał i zobaczyć co tam się dzieje z tą diagnostyczną. :/

Ps. Jeśli ktoś posiada może możliwość podpięcia swojego Colta pod EvoScana i wrzucenia wykresu Lambdy to byłoby spoko porównać? Nawet nowszego czy np. z 1,6 zawsze to chyba coś powie! :ok:
Ronal123

Postprzez ludinho1 » 12 lut 2018, o 22:48

Masz sondę za katem ale evoscan ma ją gdzieś. Ona nie ma wpływu na pracę silnika w 12V wiec to normalne ze nie masz odczytu z niej
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez SysTalon » 16 lut 2018, o 00:48

Diagnostyczna nawet jeśli u cb jest to i tak nieważna. Ocenia stan kata i wyrzuca błąd, to jej jedyne zadanie. Na twoim miejscu sprawdzilbym napięcie grzałki sondy. Oraz wskazania przepływomierza. I główne Pytanie, czy objawy są niezależnie czy silnik ciepły czy zimny? Bo ecu bierze wskazania sondy pod wgląd dopiero po nagrzaniu. Przedtem opiera się na mapie wtryskow z ecu. Na początek zresetuj kompa u siebie.
SysTalon

Dostał piw: 0

Postprzez ludinho1 » 16 lut 2018, o 09:44

SysTalon napisał(a): ecu bierze wskazania sondy pod wgląd dopiero po nagrzaniu. Przedtem opiera się na mapie wtryskow z ecu.
czyli sonda na zimno w ogóle nie ma wpływu na pracę silnika ?.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez ryba_84 » 16 lut 2018, o 10:17

Wykres poprawny ale mogłeś ją mocniej dogrzać, niedogrzana nic nie wnosi do rozwazań. Jak trzesie motorem, duzo pali to zaczął bym od:
-ustawienie rozrzadu
-sprężania na cylindrach, jak jest to ok jak na którymś mało to ustawianie zaworów ew pirscieniowanie lub uszczelka pod glowica.
-świece i organoleptyczna ocena mocy iskry.
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

Postprzez SysTalon » 16 lut 2018, o 12:03

ludinho1 napisał(a):
SysTalon napisał(a): ecu bierze wskazania sondy pod wgląd dopiero po nagrzaniu. Przedtem opiera się na mapie wtryskow z ecu.
czyli sonda na zimno w ogóle nie ma wpływu na pracę silnika ?.

Dokładnie tak. Dla ciekawostki dodam jeszcze, że istnieje także tzw. Open loop, czyli tryb gdy przy średnich obrotach np. Wciśniesz nagle gaz do samej dechy, wtedy też wskazania sondy są ignorowane w wielu silnikach. Nie wiem tylko czy to też tyczy się starszych silników mitsu.
SysTalon

Dostał piw: 0

Postprzez YoPiciowy » 16 lut 2018, o 13:32

Tyczy się tyczy. Na zimno jest Open loop, niskie i średnie obciążenia closed i przy bucie znowu open. Ku zakończeniu tematu: u autora przyczyną szarpania i złej pracy był brak kompresji silnika przez podparte zawory. Wystarczyło wyregulować luz.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92

Postprzez Ronal123 » 17 lut 2018, o 20:46

Dzięki koledzy, okazało się że... Nie pracował mi od początku jeden cylinder - Po ustawieniu luzów zaworowych kompresja wróciła do normy i to pewnie ma wpływ na spalanie itd. Jeździ się znacznie lepiej. Podejrzewałem sporo rzeczy ale na końcu dopiero sprawdziłem, czy silnik pali jak trzeba - działał zawsze trochę jak 3 - garowy silniczek 1,0 w Corsie B ale myślałem 'że ten typ tak ma'. :D

Ps. Swoją drogą polecam taki kabelek każdemu i EvoScan fajnie idzie odczytać różne rzeczy i to nawet w nowszych Miśkach np. W Space Starze działa super. :P Aha i regulujcie luzy zaworowe (nie wiedziałem że to ma tak kolosalne znaczenie). :wstyd:
Ronal123

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum