Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Spalanie powyżej normy

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez camillo » 30 sty 2018, o 20:16

hej,

już mi sił brakuje na colta :( Ciągle jakieś problemy. Tym razem spalanie od dłuugiego czasu zarówno na gazie jak i na benzynie znacznie przekracza dawne, gdzie mogłem zrobić dużo więcej km na zbiorniku.
Aktualnie sprawdzam szczegółowo spalanie na benzynie jeszcze 30 km wyjadę i doleję pod korek benzyny a teraz już od dłuższego czasu na gazie robię zamiast standardowo ok. 300-320 km to ok. 220km.

Samochód jest strasznie mułowaty i czasami jakby ktoś mi podczepił drugie auto pod hak tak bardzo zamula, czasami szarpie.

Przepustnica i krokowy wyczyszczone, świece, kable kopułka z palcem wymieniona. Co jeszcze może być?

Na gazie mam dużo większego kopa niż na benzynie w porównaniu do kiedyś co jak chciałem wyprzedzić samochód to przełączałem na benzynę. Normalnie się poddaję :(
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez LimonekJr » 31 sty 2018, o 10:09

Filtry sprawdzałeś?
Obrazek
LimonekJr
Moderator
Moderator

Dostał piw: 293
Auto: Cee'd C2 SW
Województwo: Mazowieckie

Postprzez tresorex » 31 sty 2018, o 11:24

Świece wymieniasz na czas? Lambda działa? Byłeś lub robiłeś sam kalibracje gazu?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez camillo » 1 lut 2018, o 20:43

Filtry wszystkie niedawno wymienione, kalibracja gazu również zrobiona u gazownika, świece nowe.

Spalanie benzyny 10 litrów na 100km .

Spalanie gazu 13,5 l na 100km (przy pełnym zbiorniku robiłem 300km teraz 100km mniej też przy zatankowanych 27 litrach)

Lambda wymieniana 3 lata temu ale nie wiem czy dziala . Jak to sprawdzić? Może to być przyczyną ?
camillo

Postprzez tresorex » 2 lut 2018, o 11:22

Ja lambdę sprawdzałem przez kabelek do obd i program evoscan. Na grafice rysuje ci się wykres pracy sondy. Jak jest płaski to nie działa, jak skacze to działa. Lambda bada spaliny, jak jest niesprawna to ecu nie wie jakie są spaliny i może walić za dużo paliwa lub powietrza.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez camillo » 2 lut 2018, o 19:15

tresorex napisał(a):Ja lambdę sprawdzałem przez kabelek do obd i program evoscan. Na grafice rysuje ci się wykres pracy sondy. Jak jest płaski to nie działa, jak skacze to działa. Lambda bada spaliny, jak jest niesprawna to ecu nie wie jakie są spaliny i może walić za dużo paliwa lub powietrza.

A tam są chyba dwie sondy prawda ? Którą należy sprawdzić?
Posiadam kabelek aby podlączyć się pod instalacje lpg i w programie King niby w konfiguracji pokazuje mi lambdę. W ten sposób chyb a też można sprawdzić. Spróbuję :) Dzięki
camillo

Postprzez YoPiciowy » 2 lut 2018, o 20:59

Należy sprawdzić 1, ta za katalizatorem tylko sprawdza czy masz kata :) Program do gazu może być jak jest wpięty w lambdę, bo może mieć tylko emulator. Możesz też sprawdzić napięcie zwykłym miernikiem, powinno skakać między 0 a 1V.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez Ronal123 » 4 lut 2018, o 16:45

Cześć, sam mam podobny problem i chciałbym zdiagnozować sobie Lambdę. Zbadałem temat, trzeba kupić kabel OBD na układzie FTDI 232 RL i ten kabel przerobić (zewrzeć dwa piny) po czym można odczytać parametry silnika w programie EvoScan ale raczej kiepsko z kasowaniem błędów jeśli ktoś posiada. W każdym razie w Coltach przed liftem działa - przynajmniej tak wyczytałem w jednym temacie. Akurat jest jeden taki kabel na Allegro aktualnie więc kupię i spróbuję bo wolę wydać 40 złotych niż jeździć po mechanikach i diagnostach. :D
Ronal123

Dostał piw: 4
Auto: Colt CJ0 GLX 1,3 - 96
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez enginne » 6 lut 2018, o 18:36

Mam ten sam problem :( Moj w automacie bez LPG spala i 13 . Sondy sprawdzone,świece nowe,przewody nowe...
enginne

Dostał piw: 0

Postprzez Ronal123 » 6 lut 2018, o 23:46

A jak sprawdzałeś Sondy u mechanika? Ogólnie jakiego Colta masz? Ja dziś sprawdziłem u siebie i u mnie działa tylko jedna Sonda i nie wiem czy w 100% poprawnie, a druga jakby umarła chociaż błędu ECU nie mam. U mnie też tak spalanie benzyny ponad nawet 11 litrów w dodatku rzuca silnikiem i śmierdzi benzyną.
Ronal123

Postprzez ludinho1 » 6 lut 2018, o 23:51

Ronal - układ zapłonowy . Do przejrzenia Od aparatu do świecy. Drugą sondą się nie martw bo ona nie jest ważna.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez Ronal123 » 7 lut 2018, o 00:18

Nie pracuje mi drugi cylinder. Od początku mi się wydawało, że silnik nie pracuje równo itd. Ale wcześniej na to nie wpadłem. :aloha:

Wstawię filmik jak to wygląda - Odłączenie wtrysku praktycznie nic nie zmienia. Minimalna reakcja. Inne cylindry okej. Świeca była cała osmolona, reszta widać że ładnie pali. Zamieniłem świece i dalej to samo. Świece mam praktycznie nowe i sprawne. Kable nówki dziś założone. Czy przyczyny szukać w pierwszej kolejności we wtryskiwaczu - podmienić go z innym i zobaczyć co i jak? ;)

https://youtu.be/px_Xih4QLu0
Ronal123

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum