Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Fotele

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Fotele

Postprzez KR2YCHO » 23 cze 2017, o 14:37

Zgadza się zubrin, fotel kierowcy się sam nie przesunie jak pociągniesz na wajchę składania fotela, ale żeby ktoś mógł bez problemów wejść do tyłu to i tak musisz ręcznie przesunąć siedzisko do przodu i summa summarum po tym znowu musisz ustawiać siedzisko od nowa i w tym jest cały problem ze nie ma możliwości zapamiętania siedziska tak samo jak fajnie można sobie zapamiętać oparcie.

(Pisze jak jest w moim) W CJ0 (polift) składanie fotela kierowcy różni się od składania fotela pasażera, ale i w jednym i drugim przypadku pozycję siedziska względem podłogi trzeba sobie zawsze ustawić na nowo po każdym manewrze, bo w przypadku fotela pasażera zawsze będzie ono po złożeniu domyślnie za daleko (tak że zawsze jak ktoś z tyłu siada to trzeba lekko do przodu odsuwać), a w przypadku fotela kierowcy (jak wiadomo tutaj siedzisko się nie przesuwa samo w tym samym momencie co oparcie) więc tutaj akurat logiczne że jak ręcznie musisz przesunąć całe siedzisko do przodu to i ręcznie musisz je też przywrócić do poprzedniej pozycji, więc znowu musisz wsiąść do auta i dopiero sobie je ustawić tak jak było, ...no chyba że ktoś już na oko pamięta jak było ustawione i potrafi bez wsiadania sobie ustawić :), ale przecież nie o to chodzi...

Podsumowując:

Fotel pasażera:
Po pociągnięciu dźwigni składania fotela pasażera fotel składa oparcie i automatycznie w tym samym momencie odbezpiecza blokadę siedziska, dlatego możemy od razu chwycić za fotel i go sobie przesunąć wygodnie do przodu razem z pochylonym oparciem. - Do tego momentu jest wszystko ładnie, pięknie.

Samo składanie z powrotem jest analogiczne tylko w odwrotnej kolejności, ale... mechanizm blokujący siedzisko zablokuje je domyślnie w innym miejscu niż sobie ustawiliśmy przed złożeniem fotela. Samo oparcie wróci do zapamiętanej pozycji.

Fotel kierowcy:
Po pociągnięciu dźwigni składania fotela pasażera fotel składa oparcie... i to koniec tego co się dzieje automatycznie, mamy złożone tylko oparcie teraz trzeba sobie jeszcze ręcznie przesunąć siedzisko pociągając za wajchę od regulacji siedziska i przesunąć fotel do przodu, bo przy złożonym samym oparciu raczej nikt nie wsiądzie. :) ... no chyba że mieliśmy fotel jakoś blisko kierownicy to może wtedy by się jakoś udało komuś wejść do tyłu, przy mojej pozycji siedziska się nie obejdzie bez przesunięcia go do przodu.

Składanie z powrotem analogiczne, lub nie, zależy czy ktoś sobie najpierw chwyci za oparcie i ono się zablokuje (i oczywiście ustawi na zapamiętanej pozycji) czy najpierw przesunie cale siedzisko i po tym chwyci za oparcie, jak kto woli :)

Zawsze mnie ten temat składania foteli w tym samochodzie denerwował jak poznałem jak to działa, dlatego może taki szczegółowy wywód poszedł :D

A może to jednak zbieg okoliczności i już dwie osoby mają coś nie tak? Niech wypowiedzą się inni jak to u nich wygląda i czy jest tak samo jak ja opisałem krok po kroku to się wtedy wyjaśni. Oczywiście w przypadku gdy ma te fotele oryginalne i nie było nic przerabiane 8-)

Ale szczerze to wątpię żeby komuś fotel zapamiętywał pozycję siedziska, bo nawet przy tym wihajstrze od zapamiętywania jest logo/rysunek przedstawiający oparcie a nie cały fotel więc pewnie temat na tym się zakończy.

Ale jak ktoś znalazł na to jakiś sposób żeby poprawić funkcjonalność i aby zapamiętywana zostawała cała pozycja fotela (czyli siedzisko+oparcie) to byłoby bardzo miło gdyby się tym wynalazkiem podzielił. Bo to ciągłe ustawianie siedziska na nowo jest naprawdę nużące.
KR2YCHO

Dostał piw: 12
Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1.3 16V
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] Fotele

Postprzez Krzemol » 1 sty 2018, o 22:48

Odkopię temat, ale nie ma sensu zakładać nowego dubla. Czy fotele z S40, Carismy itd o których tutaj wspominacie pozwolą na niższą pozycję za kierownicą? Chyba, że jakieś kubełki podejdą? No ni cholery nie umiem znaleźć pozycji dla siebie i czego bym nie robił najzwyczajniej w świecie siedzę za wysoko. Chyba, że coś z moim fotelem jest nie tak i nawet przy najniższym ustawieniu jest wyżej niż powinien być... Auto niskie, wielkość zabawki a pozycja za kółkiem jak w vanie.
Obrazek
Krzemol

Dostał piw: 0
Auto: 166 3.2 V6 & Colt CJ0 1.3
Województwo: Śląskie

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum