(Pisze jak jest w moim) W CJ0 (polift) składanie fotela kierowcy różni się od składania fotela pasażera, ale i w jednym i drugim przypadku pozycję siedziska względem podłogi trzeba sobie zawsze ustawić na nowo po każdym manewrze, bo w przypadku fotela pasażera zawsze będzie ono po złożeniu domyślnie za daleko (tak że zawsze jak ktoś z tyłu siada to trzeba lekko do przodu odsuwać), a w przypadku fotela kierowcy (jak wiadomo tutaj siedzisko się nie przesuwa samo w tym samym momencie co oparcie) więc tutaj akurat logiczne że jak ręcznie musisz przesunąć całe siedzisko do przodu to i ręcznie musisz je też przywrócić do poprzedniej pozycji, więc znowu musisz wsiąść do auta i dopiero sobie je ustawić tak jak było, ...no chyba że ktoś już na oko pamięta jak było ustawione i potrafi bez wsiadania sobie ustawić
Podsumowując:
Fotel pasażera:
Po pociągnięciu dźwigni składania fotela pasażera fotel składa oparcie i automatycznie w tym samym momencie odbezpiecza blokadę siedziska, dlatego możemy od razu chwycić za fotel i go sobie przesunąć wygodnie do przodu razem z pochylonym oparciem. - Do tego momentu jest wszystko ładnie, pięknie.
Samo składanie z powrotem jest analogiczne tylko w odwrotnej kolejności, ale... mechanizm blokujący siedzisko zablokuje je domyślnie w innym miejscu niż sobie ustawiliśmy przed złożeniem fotela. Samo oparcie wróci do zapamiętanej pozycji.
Fotel kierowcy:
Po pociągnięciu dźwigni składania fotela pasażera fotel składa oparcie... i to koniec tego co się dzieje automatycznie, mamy złożone tylko oparcie teraz trzeba sobie jeszcze ręcznie przesunąć siedzisko pociągając za wajchę od regulacji siedziska i przesunąć fotel do przodu, bo przy złożonym samym oparciu raczej nikt nie wsiądzie.
Składanie z powrotem analogiczne, lub nie, zależy czy ktoś sobie najpierw chwyci za oparcie i ono się zablokuje (i oczywiście ustawi na zapamiętanej pozycji) czy najpierw przesunie cale siedzisko i po tym chwyci za oparcie, jak kto woli
Zawsze mnie ten temat składania foteli w tym samochodzie denerwował jak poznałem jak to działa, dlatego może taki szczegółowy wywód poszedł
A może to jednak zbieg okoliczności i już dwie osoby mają coś nie tak? Niech wypowiedzą się inni jak to u nich wygląda i czy jest tak samo jak ja opisałem krok po kroku to się wtedy wyjaśni. Oczywiście w przypadku gdy ma te fotele oryginalne i nie było nic przerabiane
Ale szczerze to wątpię żeby komuś fotel zapamiętywał pozycję siedziska, bo nawet przy tym wihajstrze od zapamiętywania jest logo/rysunek przedstawiający oparcie a nie cały fotel więc pewnie temat na tym się zakończy.
Ale jak ktoś znalazł na to jakiś sposób żeby poprawić funkcjonalność i aby zapamiętywana zostawała cała pozycja fotela (czyli siedzisko+oparcie) to byłoby bardzo miło gdyby się tym wynalazkiem podzielił. Bo to ciągłe ustawianie siedziska na nowo jest naprawdę nużące.