Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1,3 12V 96r] Wysokie spalanie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Ronal123 » 4 paź 2017, o 14:27

Witajcie :bye:

Swojego Colta posiadam od niedawna i zaczynam niepokoić się zużyciem paliwa. Samochód mam od miesiąca, w tym czasie wymieniłem olej, filtry i świece. Silnik pali bez problemów, nie słychać nic niepokojącego, dobrze przyspiesza, nie dławi się (daje radę ruszać nawet z trójki bez problemów), także kompresja bardzo dobra. Szybko się nagrzewa, obroty nie falują itd. Jak się już nagrzeje to trzyma te ok. 800 obrotów.

Jeżdżę dosyć ekonomicznie - nie wariuję. Do 3 tys. obrotów. Ale teraz przejechałem 70 km. na 10 litrach i już pokazuje mi rezerwę. Wychodzi stanowczo za duże spalanie, co prawda dojeżdżam krótkie odcinki 4 km. do pracy, no ale zakładam że do tych 8 litrów powinien ten silniczek spalać maksymalnie, może na krótkich odcinkach w mrozy to 10, no ale teraz nie jest jeszcze zimno i dlatego jestem zaniepokojony. Co ew. może być przyczyną, sprawdzać na pierwszy strzał sondę jedną i drugą? :bye2:
Ronal123

Dostał piw: 4
Auto: Colt CJ0 GLX 1,3 - 96
Województwo: Dolnośląskie

[CJ0 1,3 12V 96r) Wysokie spalanie

Postprzez tresorex » 4 paź 2017, o 15:52

Na krótkich odcinkach może palić nawet 30-35 litrów. Mój galant ma gaz i miałem zamontowany ukp który mierzył spalanie na benzynie i lpg. Na benzynie jechałem tylko zaraz po odpaleniu do przełączenia się na gaz (500m-1km) i wtedy spalanie cały czas pokazywało 30l/100km :D Jak mierzysz spalanie? Rezerwa w coltach zapala się czasami jak chce ;) Ja bym nalał pod korek, przejechał 100km i sprawdził ile uda się dolać. Takimi dolewkami od rezerwy po kilka litrów nie zmierzysz dokładnie spalania.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

[CJ0 1,3 12V 96r) Wysokie spalanie

Postprzez ludinho1 » 4 paź 2017, o 18:29

Kontrolka żyje swoim życiem. Pojawia się od 10l w baku. Sprawdź spalanie jak kolega wyżej doradził
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Ronal123 » 4 lis 2017, o 20:48

Dzięki koledzy,

Spalanie wyszło ok. 8,3 litra na 100 czyli w sumie no... Dobrze, jak na 21 letnie autko. W 100% po mieście. Aczkolwiek muszę test ponowić, ponieważ zalałem do Colta ponad 46 litrów do drugiego odbicia tyle weszło i już powoli zbliża się rezerwa, fakt że ma jeszcze ze 10 litrów jak właśnie piszecie w rezerwie, ale no przejechałem dopiero nieco ponad 300 km. Szczerze liczyłem, że zrobię ok. 500 km. w tych 45 litrach, to by dało średnie spalanie ok. 9 litrów po mieście przy mojej jeździe dosyć ekonomicznej. W korkach też raczej nie stoję. A jak już wyczuwam to auto i rezerwę oraz jego spalanie i to jak ta wskazówka też leci, no to ledwo jakoś do 400 myślę dobije. Wynik dosyć słaby przyznacie jak na pełen bak? :aloha:

Można jakoś w tych Coltach sprawdzić sondy pod laptopem, czy tutaj nie ma takiej opcji? Ciągnę ten wątek, bo widzę że część użytkowników ma problemy z sondami i one wpływają na spalanie też większe, mnie się żadne Check Engine nie pali ale pewnie wcale nie musi.
Ronal123

Postprzez huskyy » 15 lis 2017, o 12:08

Mój spala tyle samo . Autem śmigam głownie w mieście i nigdy nie zbliżyłem się do przejechania 500 km na pełnym baku przy jeździe mieście. W cyklu mieszanym udało mi się kiedyś zrobić 400 z delikatnym hakiem. Jedynym słusznym rozwiązaniem nad którym myślę to jest chyba montaż lpg :):) . Ten silnik jeszcze w miejskim użytkowaniu musi żłopnąć tyle.
huskyy

Dostał piw: 10
Województwo: Małopolskie

Postprzez rover-off » 15 lis 2017, o 17:49

Mam spalenie do 7.5 w mieście? ta 5.5 po za.
Zainstalowałem nowu sondu. Bo bylo 8.5 ta 7
Olej 1L na 1000km.

Obrazek
rover-off

Dostał piw: 0
Auto: Colt V 1.3 GLX

Postprzez Ronal123 » 22 lis 2017, o 22:46

Cóż, sam poznaję dopiero tak naprawdę motoryzację i z tego co się dowiadywałem, to spalanie na odcinkach które robię tj. przeważnie w jedną stronę do pracy 4,5 km. i na uczelnię ok 10 km. To 10 litrów jest wynikiem normalnym. Czyli jednak jest mega dysproporcja pomiędzy jazdą na dłuższych odcinkach, a na krótkich. Przy mojej jeździe to myślę, że wychodzi tak ok. 400 km. na ok. 42 litrach benzyny. Uroki krótkich dystansów i jazdy na niedogrzanym silniku. Pewnie w trasie da się zejść do 6 litrów a w cyklu mieszanym tak 8.
Ronal123

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum