Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Dyskusje ogólne
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Nowe przeglądy techniczne

Ogólne rozmowy związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Postprzez tresorex » 23 paź 2017, o 13:13

Jakby ktoś jeszcze nie słyszał ;)

Badanie techniczne będzie od 13 listopada przeprowadzone na nowych zasadach. Nowe przepisy ws. przeglądów technicznych wprowadzają m.in. odpłatność z góry za przeprowadzenie badania.

BADANIE TECHNICZNE 2017 - CENY NIE ULEGNĄ ZMIANIE 13 listopada wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące badań technicznych pojazdów. Główna zmiana? Opłata za badanie ma być pobierana przed jego rozpoczęciem. Obecnie to wydatek 98 zł. Dodatkowo opłata ewidencyjna wynosi 1 zł. Kolejną zmianą jest przepis dotyczący samochodów, które nie przejdą przeglądu. Informacja o negatywnym wyniku badania trafi do Centralnej Ewidencji Pojazdów. Ten punkt ma zdaniem pomysłodawców spowodować, że inni diagności będą posiadać informacje o tym dlaczego dany pojazd nie przeszedł okresowego przeglądu. Ustawodawca chce wyeliminować przypadki, gdy kierowca jeździ do różnych stacji, by mimo wszystko uzyskać pieczątkę.

BADANIE TECHNICZNE - JAKIE ZMIANY Kierowca, który będzie chciał kupić używane auto, w bazie danych będzie mógł sprawdzić, czy samochód nie miał wcześniej wykrytych przez diagnostów problemów. Od 13 listopada stacje kontroli pojazdów nie będą podlegały starostom. Wszystkie podlegać będą teraz pod Transportowy Urząd Techniczny. Te zmiany rozpoczną się we wrześniu 2017 roku i potrwają do 20 maja 2018 roku. Dzięki temu informacje na temat wszystkich samochodów poruszających się po naszym kraju trafią w jedno miejsce - Centralną Ewidencję Pojazdów.

BADANIE TECHNICZNE - JAK PRZEBIEGA Badania techniczne są obowiązkowe dla wszystkich zarejestrowanych pojazdów poruszających się regularnie po naszych drogach, z wyjątkiem przyczepek lekkich. Po pozytywnym przejściu badania technicznego każdy kierowca otrzymuje wpis do dowodu rejestracyjnego z informacją, do kiedy przegląd jest ważny. Gdy mija termin, pojazd uważany jest za niesprawny. Za poruszanie się autem bez ważnych badań, można otrzymać mandat.

źródło
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Gregg » 24 paź 2017, o 09:27

Kolejny pomysł, który ma za zadanie wyciągnąć od kierowców kasę!
Jest mnóstwo osób, które nie znają się na samochodach i jak pojechał taki do przeglądu, to właśnie tam dowiedział się, że z autem jest coś nie tak...pojechał od razu do mechanika, naprawił, wrócił na przegląd i dopiero wtedy płacił bo auto przeszło pozytywnie...teraz przeciętny Kowalski będzie bulił podwójnie bo jeszcze pewnie wejdzie jakaś wewnętrzna dyrektywa dla diagnostów, żeby uwalać za byle gówno bo kasa poleci - tak jak to ma miejsce z egzaminami na prawko!
...dobra zmiana!

PS...a jak się robi przegląd nie ruszając auta z garażu, to i tak nic nie zmienia...no chyba, że przez te zmiany wzrośnie apetyt na lewiznę u diagnostów i trzeba będzie im więcej odpalać :niegrzeczny:
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez Tovija » 24 paź 2017, o 18:35

Będzie analiza składu spalin ?
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 27 paź 2017, o 21:07

Gregg - jak auto niesprawne to ja nie słyszałem jeszcze o stacji która by wypuściła auto do naprawy , bez zapłaty. Chyba ze sąsiad pracuje ;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez tresorex » 27 paź 2017, o 22:33

ludinho1 napisał(a):Gregg - jak auto niesprawne to ja nie słyszałem jeszcze o stacji która by wypuściła auto do naprawy , bez zapłaty. Chyba ze sąsiad pracuje ;)

Mi kiedyś na przeglądzie po wciśnięciu hamulca w podłogę pękł wężyk hamulcowy (dzięki Bogu że na przeglądzie a nie przy 120km/h) i diagnosta zabrał mi dowód, wypisal kwit i powiedział że jak naprawie to mam przyjechać odebrać... Przyjechałem, zerknął tylko w koło czy jest nowy i oddał mi dowód i dopiero wtedy płaciłem :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Gregg » 29 paź 2017, o 02:47

ludinho...ale ja nie mówię o szrotach!
Mnóstwo osób nie ma pojęcia o usterkach typu: zużyta guma stabilizacji czy wahacza, wylany amortyzator, słabszy hamulec na jednym kole czy luz na którymś sworzniu, dopóki nie pojedzie na przegląd...pieczątki nie dostałeś, ale mogłeś usunąć usterkę, przyjechać ponownie i wtedy zapłacić. Po to jest przegląd, żeby takie rzeczy sprawdzić i potem naprawić, a nie czesać ludzi z kasy i kazać im płacić po kilka razy za to samo.
Podejście diagnosty o którym pisze tres było całkiem prawidłowe - auto musi wrócić sprawne po dowód i nie pojedzie gdzie indziej - choć wypuszczenie go na jednym obwodzie hamulcowym, to lekkie ryzyko ;)

Jeśli będzie tak jak pisze GERO, to ok...
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez Danielo » 29 paź 2017, o 14:33

Mi galant kiedyś nie przeszedł ze względu na zawieszenie. Zapłaciłem normalnie za pierwszym razem i w ciągu 2 tyg musiałem podjechać sprawnym i dopłacałem chyba z 20zł.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu

Postprzez ludinho1 » 30 paź 2017, o 16:19

A kto mówił o szrotach??. Ja miałem ze dwa razy dokładnie tak jak Danielo. Auto nie przeszło z powodu jakiejś pierdoły , opłatę normalnie trzeba było uiścić i później drobna dopłata po naprawie
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Gregg » 31 paź 2017, o 01:13

No to ładnie macie, a na południu było tak jak napisali w artykule - u jednego nie przeszło, to jechało się do innego i jeszcze innego, aż podbili - no chyba, że nie :rolleyes:
Ja niestety nie doświadczyłem tego fenomenu bo już nawet nie pamiętam ile lat temu byłem na przeglądzie :lol:

...aaaa, przepraszam - byłem jakiś rok temu Masterką zrobić badanie na VAT-2, ale to trochę co innego.
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez Gregg » 25 lis 2017, o 23:15

...no i tak jak myślałem - handlarze mieli mieć pod górkę, a wyszło jak zwykle :(

https://moto.wp.pl/bledy-diagnosty-moga ... 653575809a
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez KamilZ » 13 gru 2017, o 22:22

Od kwietnia ma być niby gorzej. Ja wczoraj cudem przeszedłem przegląd coltem bo ma kubły i nie ma całego środka. Na 5 innych stacjach nie chcieli podbić
KamilZ

Dostał piw: 92
Auto: Galant 2.5 V6, Colt CAO 1.6
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez Gregg » 14 gru 2017, o 12:44

...a ja pojechałem ostatnio na przegląd Yamaszką. Diagnosta spisał tylko licznik, pooglądał motor i spytał czy mi nie za zimno? :D
Nie było żadnego sprawdzania VIN-u, hamulców czy zawieszenia - nic...nawet płaciłem za przegląd już po wszystkim!
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez pasulsky » 14 gru 2017, o 15:42

Też ostatnio udało mi się tak przejść przegląd, na zupełnie obcej mi stacji. Auto bez środka, same kubły, nieoryginalne pasy, kierownica, przelot, swap nie wbity w dowód... Facet tylko zapytał czy wydech nie jest za głośny i nawet nie wjeżdżałem na halę. A najlepsze, że zapłaciłem dopiero po wszystkim, ani złotówki więcej i w gratisie dostałem płyn do spryskiwaczy :lol:
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

Dostał piw: 15
Auto: Colt CA0 'Malibu' 4G92
Województwo: Łódzkie
  • Strona WWW

Postprzez KamilZ » 14 gru 2017, o 16:01

Filip to luźnych macie tych ludzi od przeglądu. Fakt jest taki że u mnie nigdy nikt nie był takim autem na przeglądzie więc za bardzo nie wiedzieli co i jak. Pytali czy wszystko ma homologację więc powiedziałem że tak bo mam na fotele i pasy FIA, także nie kłamałem :-)
KamilZ

Dostał piw: 92
Auto: Galant 2.5 V6, Colt CAO 1.6
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez pasulsky » 14 gru 2017, o 16:32

Ja też nie wiem czy facet miał wcześniej doświadczenie z takimi autami, bo to było gdzieś pod miastem. I w sumie trochę słabo że są takie miejsca, gdzie może sobie wjechać gość "z ulicy" i przejdzie przegląd nawet bez wjeżdżania na halę... Moje auto było w super stanie technicznym, a jedynym problemem były przeróbki pod sport. Ale jak przyjedzie tam przysłowiowy Janusz z rozpadajacym się zawieszeniem i kończącymi hamulcami, to aż strach wyjeżdżać na drogi :rolleyes:
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

• Strona WWW

Postprzez kipp3r » 14 gru 2017, o 17:30

z tym sportem to jest mega problem - brak 5 miejsc, fotele bez homologacji drogowe, pasy bez homologacji drogowej, zapinki czyli wystający element na masce, klatka bezpieczeństwa, klocki ham bez homologacji drogowej, wydech, szyby oklejone, reiger to na trzepakach wychodzi 30% sprawności :)
kipp3r

Dostał piw: 8
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez tresorex » 14 gru 2017, o 17:49

Z tymi miejscami to przeginka... A jak ktoś ma voyagera na 7 miejsc i wyjmie tylną ławkę żeby mieć duży bagażnik bo i tak jeździ max w 4 osoby to też nie przejdzie przeglądu bo ma 4 miejsca a nie 7?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kipp3r » 14 gru 2017, o 18:03

i kłuć sie z debilem :) jak kiedys mowilem ze wszystko jest zgodne z homologacja i fia to mi kazał jechać do fia na przegląd
kipp3r

Postprzez pasulsky » 14 gru 2017, o 18:06

Nie wiem dokładnie jak to jest z ilością miejsc na przeglądzie. Chyba bardziej mogą się czepiać nieoryginalnych foteli i pasów (przerabianie mocowań itp.). Ale co do tylnej kanapy to słyszałem dość absurdalną historie, że chłopak, który miał autko zrobione pod KJS miał problem z policją przez... Brak zagłówków w tylnej kanapie :lol: Co z tego, że tej kanapy wcale nie było. Auto zarejestrowane na 5 osób, więc z tyłu powinny być trzy zagłówki... :rolleyes:

tresorex - myślę, że rozsądnie by było po prostu włożyć tą kanapę na czas przeglądu. Gorzej może być z policją, tak jak pisałem wyżej :)
MOJE NIEBIESKIE MALIBU
pasulsky

• Strona WWW

Postprzez kipp3r » 14 gru 2017, o 18:19

a jak włożyć kanapę jak jest klatka ?? zagłówki muszą być w autach od 1996 roku. Mocowanie foteli zwłaszcza jak jest prosto do podłogi na przelot :)
kipp3r

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Dyskusje ogólne

Powrót do Strona główna forum