Ostatnio na chat`cie pytałem o to parę razy. Nikt nie był w stanie odpowiedzieć dlatego jak to zwykle bywa na zadane pytanie odpowiedziałem sobie sam - zostawiając tym samym garść informacji dla potomnych na forum.
Dziś skupimy się na temacie opon do colta ca0 w maksymalnie możliwym rozmiarze przy założeniu, że zakładamy je na felgi 17 cali.

Cuda RoXall zmniejszył felgę jakąś specjalna maszyną

Sama wysokość opony jest niemal taka sama - różnica wynosi 0,75mm (większa dla 195/50).

Jak widać różnica całego koła jest znaczna i wynosi około 5cm na średnicy całego koła mimo to koło mieści się w nadkolu colta ca0 na seryjnym zawieszeniu gti.
Dlaczego tak?
Założenie było proste, 18 nie wejdzie ale 17 już tak. Lans, i mniejsza prędkość obrotowa elementów wirujących przy tej samej prędkości na liczniku. Z racji tego, że myślę o hamulcach z tarczą 320mm rozglądałem się za alufelgami w rozmiarze 17". Szukałem przy tym opon, które pozwolą mi na w miarę komfortową jazdę po warszawskich dziurach z uwagi na to, że auto jest dość sztywne. Opony na 15tkach jakie mam w chwili obecnej to 195 przy profilu 50 co daje dokładnie 97,5mm wysokości opony od felgi do jej najwyższego punktu. W przypadku 215 przy profilu 45 wartość ta jest niemal identyczna i wynosi 96,75mm. Różnica to niecały 1mm. Amortyzacja opony powinna być więc porównywalna z obecnymi zakładając, że sztywność na rancie jest taka sama.
Przejdźmy do sedna, mieści się czy nie.
Otóż i tak i nie

Skręcając koła w prawo na prawym kole założona felga z oponą 215/45/r17 lekko obciera ale tylko od strony grodzi na rancie opony. Analogicznie występuje sytuacja odwrotna na lewym kole skręcając w lewo. Zjawisko samego obtarcia występuje tylko w jednym położeniu koła - dokładnie rzecz ujmując przy pełnym obrocie kierownicy. Przy dalszym skręcaniu koła nic już nie obciera.

Długość obtarcia to ok 6cm. Ze wstępnych oględzin można to wyeliminować bo w tym miejscu nadkole ma spory luz pomiędzy nim a blacharka jest spokojnie 1cm, więc wystarczy porządna spinka do montażu nadkola w odpowiednim miejscu. Dociskając niewielką siłą, nadkole z tworzywa sztucznego, palcem zagłębiało się ono na wspomnianą głębokość centymetra.
Myślę, że profil 40 przy szerokości nawet 215-225 lub 45 przy 195-205(pierwszy wariant na pewno, drugi trzeba sprawdzić chociaż przy szerokości 205 to i tak 2,25mm miej niż u mniej od opony do nadkola w newralgicznym miejscu) będzie bezkolizyjny.
Co ciekawe przyglądając się wytłoczeniom w nadkolu odniosłem wrażenie, że gdyby obniżyć lekko zawieszenie (u mnie jest seria z gti ale jest wysoko) jest spora szansa na złagodzenie a może nawet wyeliminowanie obtarcia. Ponadto samo obtarcie jest bardzo delikatne i występuję tylko na rancie płaszczyzny poziomej i pionowej opony.

W pozostałych pozycjach koła prawego przy skręcie w prawo brak kolizji opony z nadkolem zamontowanym seryjnie.

O dziwo przy skręcie prawego koła w lewo przy pełnym obrocie kierownicy sytuacja obcierania opony o nadkole nie występuje.

Tak pozostaje aż do pełnego skrętu koła.
Podsumowując da się założyć 17-o calowe felgi do colta ca0 na oponie, która pozostawi chociaż namiastkę komfortu. Trzeba przy tym pomyśleć o lekkim cofnięciu nadkola w kierunku grodzi na wysokości 45' od poziomu patrząc od strony samego koła. Przy użytkowaniu z głową pewnie nawet dałoby się bez tego gdyby zwracać szczególną uwagę na parkingach - w końcu w ruchu ulicznym rzadko wykonuje się pełen skręt kierownicy..
Na dłuższa metę jeżdżąc po dziurach w ruchu cywilnym nie obejdzie się być może bez zawieszenia gwintowanego albo chociaż bardzo twardych sprężyn obniżających, tak aby nie walić oponami nadkole od górnej strony opony.
Temat postaram się uzupełnić za jakiś czas rozszerzając go montaż niezbędnych spinek do poprawy montażu nadkola oraz może wrzucę jakiś film jak to bangla przy skręcaniu. Poruszę tez temat wskazań prędkościomierzy przy skrzyni z cc4a/gti i tych oponach.
Dziękuję za uwagę.