Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ3] Wyświetlacz radia ciągle świeci

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez scoobytomy » 12 sie 2017, o 12:20

Witam, mam następujący problem 2-3 lata temu zaczął się problem z wyświetlaczem od radia, raz świecił, raz nie, w końcu padł, ale radio grało dalej. Na początku tych wakacji, skończyłem pracę wieczorem (samochód stał w miejscu mocno nasłonecznionym) i wyświetlacz ożył, ale zawiesił się (te same wskazania, ta sama godzina cały czas), po wyłączeniu samochodu i wyciągnięciu kluczyka nie gasł (cały czas wyświetlał informacje), poradziłem sobie wyciągając i wkładając bezpiecznik w "skrzynce" poniżej kierownicy. Wczoraj wyświetlacz znowu zwariował, ale teraz jest CAŁY zielony, bez żadnych komunikatów, wyłączenie samochodu nic nie daje, wyciągnięcie i włączenie bezpiecznika też nie (samochód całą noc był z wyciągniętym bezpiecznikiem, rano sprawdzałem, po włożeniu bezpiecznika, bez wkładania kluczyka do stacyjki wyświetlacz natychmiast ożywa).

Czy można jakoś odciąć samo podświetlenie, żeby radio dalej grało?

Ewentualnie jak wyciągnąć sam bezpiecznik od radia, ponieważ jest on połączony z bezpiecznikiem odpowiedzialnym za podświetlenie wnętrza samochodu, kontrolek przy zegarach. Oba bezpieczniki są w takiej żółtej obudowie i można je tylko częściowo wysunąć (nie chciałem mocniej ciągnąć, by nie urwać na amen).

Obrazek

Nie jestem pewien czy to ten sam układ bezpieczników, ale u mnie wygląda to podobnie.

Edit:

Wyciągnąłem to żółte (najpierw do siebie, później do góry i ciągnąć), wyciągnąłem bezpiecznik od radia, założyłem, i efekt taki, że radio nie gra, ale wyświetlacz dalej się świeci, czyli bezpiecznik odpowiedzialny za podświetlenie w kabinie i kontrolki przy zegarach jest też odpowiedzialny za podświetlenie wyświetlacza, ewentualnie jest jakieś spięcie, albo jeszcze inny bezpiecznik trzeba wyciągnąć.

Czyli pozostaje pytanie jak wyłączyć podświetlenie wyświetlacza, bez wyłączenia podświetlenia kabiny.

I jeszcze jedno, być może głupie pytanie, ale czy to jest sam wyświetlacz i mogę go bezpiecznie odłączyć (znalazłem instrukcję jak siędo niego dobrać), czy też połączenie komputera z wyświetlaczem, więc nie odłączać?
scoobytomy

Dostał piw: 0
Auto: Colt CZ3, 2005, 1.1
Województwo: Małopolskie

Postprzez cztlbn » 17 sie 2017, o 06:54

Jak zaniesiesz do elektronika ten wyświetlacz to myślę, że max 30zł i masz zrobione. Trzeba polutować pierwszy chip który jest w środku. Taki największy kwadratowy.
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez scoobytomy » 23 sie 2017, o 13:57

cztlbn napisał(a):Jak zaniesiesz do elektronika ten wyświetlacz to myślę, że max 30zł i masz zrobione. Trzeba polutować pierwszy chip który jest w środku. Taki największy kwadratowy.

Tylko jest jeden problem, nie wiem czy to jest sam wyświetlacz, czy też przy tym jest jakiś komputer? Bo jak na mój gust to dość spore jest, czy można bezpiecznie odpiąć i jeździć bez tego, czy też naprawa na miejscu?
scoobytomy

Dostał piw: 0
Auto: Colt CZ3, 2005, 1.1
Województwo: Małopolskie

Postprzez cztlbn » 24 sie 2017, o 16:12

Można odpiąć i jeździć, nic się nie stanie. A co do naprawy, jest ona bardzo prosta, naprawiłem go sam w 30 minut z demontażem i montażem.

zrob-to-sam/naprawa-komputera-wyswietlacza-radia-t9441.html

Masz tu opis co i jak zrobić. Zdjęcia gdzieś mi poszły się *** , także niestety linków nie poprawię.
Do zmycia tej żywicy lepiej użyć czegoś innego jak alko bo zmywa się kiepsko (u siebie tak robiłem i tragedia). Ja u znajomego użyłem preparatu FÖRCH R507 plus szczoteczka do zębów. Czyszczenie zajęło mi max 30sekund.

Obrazek

To jest jeden z 2 czipów który należy oczyścić i polutować. U Ciebie najprawdopodobniej odlutował się ten pierwszy( czyli nie ten z foto), więc nie będziesz musiał rozdzielać płytek, chociaż wg mnie warto od razu zrobić to również z tym drugim.
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum