Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ1A] Złomowanie-częsci do Lancera (ew. naprawa podłużnic)

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez przemekm » 15 sie 2017, o 17:22

Przeniesiono z działu Nadwozie - Tovija

Cześć

W wyniku wielu wypadków w rękach poprzednich właścicieli, upływu czasu i mojego zaniedbania chyba przyszedł czas na mojego Colta.

Z podłużnicy wyrwało się mocowanie wahacza poprzecznego (tylne prawe koło). Wahacz jest właściwie luźny, trzyma się na strzępkach blachy. Cała okolica jest przerdzewiała i nie bardzo jest do czego spawać.

Zdjęcia:
ObrazekObrazekObrazek

1) Pomysł nr 1 - Naprawa:
Jako, że mam sentyment do tego auta, a jeżdżę nim sporadycznie (mam też Lancera) to może udało by się to jakoś jeszcze naprawić? Byłem u jednego blacharza, ale nie chce się podjąć. Może ktoś wybrnął z podobnej sytuacji?

2) Pomysł nr 2 - Złomowanie z pozostawieniem części:
Jako, że poza blacharką auto jest w dobrym stanie chciałbym sobie z niego zostawić części.
Czy może ktoś podpowiedzieć jakie części pasują z Colt CJ 1.3 96' do Lancer CS 1.6 2005' Wagon w wersji Sport?
Zauważyłem już, że np. identyczny jest termostat, obudowa filtra powietrza. Może jest tego więcej? Może rozrusznik, alternator?

Jeżeli znajdę w okolicy złomowisko które przyjmie mi sam szkielet na kołach i do tego po niego przyjedzie to pewnie zostawię sobie wszystko co się da. W przyszłości nie wykluczam zakupu kolejnego Colta CJ.
przemekm

Dostał piw: 2
Auto: CJ1A 4G13 12V
Województwo: Śląskie

Postprzez LHP » 19 sie 2017, o 13:43

Gdybyś potrzebował pomocy ze złomowaniem to pisz pw, ostatnio zezłomowałem karoserie bez kół , kosztowało mnie to 100zł z transportem a w innych miejscach chcieli 10zł za brakujący kilogram i jeszcze samemu trzeba było dowieźć karoserie ;)
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.

Postprzez omgwtf » 20 sie 2017, o 13:04

jak już wyrwało mocowanie to nie warto sie w to pchac... zaczniesz szlifowac, usuwac rdze to dopiero zobaczysz spustoszenie
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez przemekm » 23 sie 2017, o 15:25

Dzięki za Wasze opinie.

omgwtf chyba niestety masz rację. Pytałem, ale nikt nie chce tego naprawiać. W sumie to pewnie nawet dobrze, bo jazda z taką podłużnicą (oczywiście po 'poprawce' przez blacharza) mogłaby się kiedyś źle skończyć.
Szkoda mi tego auta, bo to było moje pierwsze, kupione zaraz po tym jak zrobiłem prawko. I właściwie nigdy w trasie nie zawiodło.

Znalazłem złomowisko, gdzie przyjmą mi sam szkielet, jak sam dowiozę to bezgotówkowo, więc części zostawiam. Mam Lancera więc mi się nie śpieszy, ale będę szukał kolejnej CJ, najlepiej gdyby się znalazła jakaś z uszkodzoną skrzynią biegów itp. - wtedy przerzucę ze swojej i gotowe.
przemekm

Dostał piw: 2
Auto: CJ1A 4G13 12V

Postprzez omgwtf » 23 sie 2017, o 18:55

ja swojego tez chciałem ratować bo pierwsze auto wiec wiem co czujesz :P ale niestety był tak zapuszczony że na naprawe wydałbym tyle kasy co na dwie zdrowe CJtki :D
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum