Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJO] dziwne hałasy, silnik jakby traci moc?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez ella » 20 kwi 2015, o 21:49

Witajcie, mam jakiś dziwny problem.

Od kilku tygodni wydawało się, że silnik trochę traci moc. Czyli jeździ tak, jak trzeba, jeżeli chodzi o prędkość, ale potrzebuje większego kopa by się rozpędzić. Pomyślałam, że może to jest wina paliwa (a zwykle tankuję w tym samym miejscu), to ostatnio zatankowałam gdzie indziej, gdzie paliwo jest droższe, ale lepsze (jak jeździłam poprzednim autem, zauważyłam, że po tej pierwszej stacji benzynowej silnik mówił: TRRRRRRR!!!!, a po tej drugiej: mrrrrrrrr!!!). Nic się nie zmieniło.

I pojawiły się jakieś dziwne hałasy w okolicach silnika (dzisiaj już były bardzo głośne - auto jechało prawie jak traktor), raczej po prawej stronie (po mojej prawej jak prowadzę auto), przede wszystkim gdy się rozpędzam i czasami jak hamuję silnikiem (ale mniej). Jak jadę z tą samą prędkością, ale nie za szybko (tak ok. 40 km/h), to nic się nie dzieje.

Podniosłam maskę, odpaliłam auto, sprawdziłam. Faktycznie, brzmi po tamtej stronie (lewej, jak stałam przed autem). Podejrzanym elementem jest taki zielonawy pasek obok silnika, ale pewności nie mam.

Boję się jeździć :(

Co to może być i ile może kosztować naprawa tego czegoś?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
ella

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Postprzez ludinho1 » 20 kwi 2015, o 22:28

trzeba luknąć bo tak to ciężko stwierdzić. skąd jesteś?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez ella » 20 kwi 2015, o 22:31

WD ;)
ella

Postprzez ludinho1 » 20 kwi 2015, o 22:38

to podbij na WJ to się obada :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ella » 20 kwi 2015, o 22:43

OK, dzięki, jeżeli uda się, to dam tu znać
ella

Postprzez ella » 22 kwi 2015, o 12:13

Problem jest rozwiązany, więc podzielę się wiedzą:

to nie silnik. To był układ wydechowy. Wymienili środkowy tłumik, i auto jedzie jak po maśle i mówi: mrrrrrr!! :)
ella

Postprzez ella » 14 sie 2017, o 20:29

No i znowu coś podobnego..

W międzyczasie gdzieś tam w układzie wydechowym na dole powstała dziurka z powodu korozji, zaspawali i powiedzieli, że następnym razem trzeba wymienić cały dół (jakkolwiek nazywają się te części), i że to będzie kosztować - nie pamiętam dokładnie, 1000-1200. Mechanik stwierdził, że jeszcze z pół-roku pojeżdżę, a potem prawdopodobnie będzie do wymiany ("jak zacznie pierdz.., to proszę przyjechać"). Po jakichś 8 miesiącach przyjechałam, znowu pospawali (byłam gotowa do wymiany). Minęło kilka miesięcy, całkiem niedawno miałam mieć przegląd rejestracyjny, więc zawiozłam auto do serwisu, żeby przed tym przeglądem dobrze sprawdzili, także dlatego że wybierałam się w trasę. Sprawdzili, coś tam wymienili (jeżeli dobrze pamiętam, przewody hamulcowe), zawieźli na przegląd, wszystko OK.

No i pojechałam w trasę, jestem za granicą, wracam pod koniec tygodnia. I znowu podobne brzmienie, zwłaszcza jak przyśpieszam (na wszystkich biegach), więc zakładam, że jest to samo - ta część układu wydechowego do spawania albo wymiany.

I teraz pytanie. Czy dojadę bez problemów z powrotem? To jest ponad 500 km. Nie znam tu, gdzie jestem, żadnego serwisu, chociaż z pewnością są. Nie wiem, czy gdzieś wezmą auto tak szybko i zrobią, i czy dobrze zrobią.

Czy ryzykuję jadąc w trasę z z tym "drrrrr"?

PS cała reszta działa bez zarzutu.
ella

Postprzez ludinho1 » 14 sie 2017, o 21:06

jeśli te brrrrr jest od wydechu to nic nie ryzykujesz
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ella » 14 sie 2017, o 21:11

No właśnie, mam nadzieję, że od wydechu.. A od czego jeszcze może być?
ella

Postprzez ludinho1 » 14 sie 2017, o 21:17

w aucie drrrrr może mieć setki przyczyn. wrzuć film to wtedy można będzie coś powiedzieć
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ella » 15 sie 2017, o 20:07

Wideo, 1 - na postoju, 2 - w ruchu, 3 - na postoju jakiś nowy dźwięk, który się pojawił i chyba znowu nie ma.

ella

Postprzez ludinho1 » 16 sie 2017, o 23:20

kurde pracuje jak jakiś stary traktor. zanurkuj pod auto i dokładnie zalookaj bo chyba całkowicie ten wydech się urwał w którymś miejscu
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ella » 17 sie 2017, o 07:27

Obejrzałam, chyba (jeszcze) nic się nie urwało. Są dwa rodzaje dźwięku - jeden na pewno z wydechu (z rury leci aż z lekkim dymkiem), drugi pod maską - hałasuje pasek. Dźwięku z ostatniego filmiku nie słychać.

Czy da się z tym przejechać ok. 550 km? Ten dźwięk pojawił się kiedy już byłam w trasie, i poza nim nic się nie działo. Ale trochę się boję..
ella

Postprzez ludinho1 » 17 sie 2017, o 11:30

Jeśli to wydech to się da. JJeśli cis innego to nie doradze bo nie wiem co to. Z tego filmu nie da się oocenić w 100%
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ella » 17 sie 2017, o 12:15

Dzięki! Pierwszy punkt jest pocieszający :) Drugi.. może jednak poszukam tu jakiegoś serwisu, niech przynajmniej zerkną..
ella

Postprzez ella » 18 sie 2017, o 12:00

Wydech.

Można z tym jechać?

Obrazek

Obrazek

To jest to samo.
ella

Postprzez ludinho1 » 18 sie 2017, o 15:58

Można w sensie technicznym. Nie wiem jak z prawem ruchu drogowego i dopuszczalnym hałasie generujacym przez pojazd w kraju w którym się znajdujesz ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ella » 18 sie 2017, o 18:12

W ciągu 10 godzin przejadę przez kawałek Ukrainy, Słowację i Polskę ;)

Najważniejsze to sprawy techniczne i bezpieczeństwo, a hałas i zanieczyszczenia.. hm :| nie będę szaleć, a jak zobaczę policję, to powiem, że właśnie przed chwilą.. No wiadomo ;) A potem od razu do serwisu.

Dzięki, ludinho1, jesteś wielki!
ella

Postprzez Gregg » 21 sie 2017, o 00:40

Z takim wydechem na Słowację lepiej się nie pchaj...policja upierdliwa i bardzo łasa na kasę - odkąd weszli w euro cienko przędą i chętnie biorą w łapę za byle pierdołę - tanio nie będzie...jak trafisz na wrednego policmajstra, to Ci papiery zabierze i wezwie lawetę - tak kochają przyjezdnych ;)

...doraźnie kup bandaż do wydechów, owiń to pęknięcie i zabezpiecz dwoma opaskami - spokojnie wytrzyma podróż...coś w tym stylu:

http://allegro.pl/k2-bandex-bandaz-do-t ... 37002.html
http://allegro.pl/permatex-bandaz-tasma ... 11493.html
http://allegro.pl/sonax-zestaw-naprawcz ... 31739.html
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez ella » 21 sie 2017, o 03:16

No właśnie bałam się tej Słowacji, bo też słyszałam o takich akcjach, ale na szczęście nic się nie stało. Co prawda celnicy po jednej i drugiej stronie krzywo patrzyli, kiedy musiałam podjechać, przejechać itd., ale zrobiłam z siebie blondynkę (nie jestem), byłam miła, siedziałam z tabletem w rękach i czytałam oczekując na odprawę, autko było czyste, przednia szyba oklejona kamerką i nawigacją, papierosów i alkoholu nie miałam, rzeczy miałam niedużo.. no nie mogłam mieć zepsutego wydechu! :lol: W Polsce tym bardziej nikt mnie nie ruszył, bo padało, a nawet lało, więc policji nigdzie nie było, im się też nie chce ;)

Dzięki za linki, dobrze wiedzieć, przyda się. Teraz to już do serwisu..
ella

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum