Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Wypadający zapłon - jakieś pomysły?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez W@sio » 10 lut 2017, o 21:09

Jak wiecie kupiłem auto z problemem wypadania zapłonu, CE zapala się co około 30km (P0301). Zapłon wypada wg mnie tylko na jałowych obrotach zarówno na benzynie jak i na LPG. Pierwsze skojarzenie powiodło mnie to do układu zapłonowego. Wykręciłem więc świece (Champion) i na świecach z 2 i 4 gara dużo sadzy. Żeby wykluczyć cewki zamieniłem je kolejnością, ale wyskakujący błąd pozostał ten sam. Autem jeździłem "normalnie".
Dzisiaj wkręciłem więc funkiel nówka świece NGK przy czym nauczony przypadkiem Outka od razu zmniejszyłem odstęp elektrod z 0,8 na 0,6 mm... Odpaliłem auto dalej na jałowych słychać bąki z wydechu. Przywróciłem więc 0,8mm i dalej bąki z wydechu. Po wymianie świec jeszcze nie jeździłem, jutro zrobię 160km to sprawdzę czy CE się pojawi i jaki kod.

Macie pomysły jak rozwiązać problem?
Wasiowe "EVO byłem, ale przytyłem" - Najładniejsze 4x4 Zlotu MM w Firleju 2014. Najładniejsze 4x4 Zlotu MM w Pogorzelicy 2015, Najładniejsza terenówka Zlotu MM w Przesiece 2016
W@sio

Dostał piw: 4
Auto: O1T & CZT
Województwo: Lubelskie

Postprzez Tovija » 10 lut 2017, o 22:37

https://www.autocodes.com/p0301_mitsubishi.html
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez W@sio » 10 lut 2017, o 23:44

Dzięki za odpowiedź, znam definicje błędu i możliwe powody jego występowania, sądziłem, że może ktoś miał podobną sytuację i będzie mógł coś podpowiedzieć.
Do sprawdzenia układ wtryskowy, paliwo i kompresja. Sprawdzę i opiszę postępy
Wasiowe "EVO byłem, ale przytyłem" - Najładniejsze 4x4 Zlotu MM w Firleju 2014. Najładniejsze 4x4 Zlotu MM w Pogorzelicy 2015, Najładniejsza terenówka Zlotu MM w Przesiece 2016
W@sio

Postprzez kisiello » 10 lut 2017, o 23:58

Skoro na Pb i lpg jest tak samo to moim zdaniem problem tkwi w układzie zapłonowy. Ewentualnie może lambda swiruje.
W czt są fajkocewki? Czy jak tam zapłon jest realizowany? :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez cztlbn » 11 lut 2017, o 00:07

Opcje są takie jak rozmawialiśmy przez tel. Czyli wtrysk lub nieszczelnosc w dolocie, tu mam na myśli uszczelkę kolektora dolotowego, to ostatnie możesz sprawdzić dezodorantem, psikając w okolice łączenia się kolektora dolotowego z głowicą, popsikaj też wszystko co znajduje się za przepływką, czyli całą rurę aż do turbiny.

Jest jeszcze opcja nieszczelności samych zaworów, np przez wypalone gniazda, choć to mało prawdopodobne. Jak to wszystko zawiedzie, to masz walniętą wiązkę od cewki/wtrysku.
Ciekawe czy wypadanie jest losowe czy może błąd odnosi się do jednego cylindra?
cztlbn

Dostał piw: 23

Postprzez W@sio » 12 lut 2017, o 13:05

Po wymianie świec przejechałem około 80km i póki co CE nie świeci. Natomiast wcześniej błąd dotyczył puerwszego cylindra niezależnie od cewki. Wszystko się okaże jeszcze dzisiaj :-)

Edit 14.30: CE wyskoczył po kolejnych 10km... Znowu P0301 - czyli znów wypadanie zapłonu na pierwszym garze i to po zamianie kolejności cewek. Z moich obserwacji wynika także, że zapłon wypada tylko na zimnym silniku i tylko na jałowych obrotach
W@sio

Postprzez cztlbn » 12 lut 2017, o 18:41

Sprawdź może szczelność przy dyszy albo szczelność przewodu idącego do cyl 1. Może jedynka podsysa sobie lewe powietrze? W zasadzie zgadzaloby się, na zimnym nie jest podawane lpg? Może warto iść tym tropem?
cztlbn

Postprzez W@sio » 13 lut 2017, o 16:36

Na wszelki wypadek zanim zacznę grzebać w kabelkach i wężykach zamierzam sprawdzić dzisiaj kompresję na zimnym silniku, około 17.00 ma do mnie podjechać kumpel z manometrem.
W@sio

Postprzez cztlbn » 14 lut 2017, o 10:54

Jakieś wnioski ?
cztlbn

Postprzez W@sio » 14 lut 2017, o 12:33

Heh... I tak to będzie walka dalej
W@sio

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum