loopekk - to forumowy CZT, widziałem na żywo, właściciel ma nick Kędzior Samochód jest w bardzo przywoitym stanie, weryfikowałem go miernikiem i komputerem, widuje ten samochód od jakichś dwóch lat. Jak dla mnie to brak zainteresowania wynika z założonej instalacji LPG, którą CZT o dziwo znosi bardzo dobrze. Brać, nie bać się
A co do tego czarnego komisowego to się nawet nie wypowiadam
"Silnik bardzo kopci na siwo" Kędziora CZT z LPG i przebiegiem 200k nic nie kopci, fajnie dorżnięte musi być to komisowe czarne
Fador, jesteś w stanie coś wiecej powiedzieć o tym samochodzie? A może sam Kędzior tu się wypowie, skoro to jego auto. Jakiś rozrząd itp kiedy były robione, homologacja butli do kiedy? Pytam tutaj zanim zadzwonię do właściciela Bądź co bądź jestem zainteresowany tym coltem, bo mając już O1T byłby fajnym uzupełnieniem domowego garażu a i pomodzić można
Wasiowe "EVO byłem, ale przytyłem" - Najładniejsze 4x4 Zlotu MM w Firleju 2014. Najładniejsze 4x4 Zlotu MM w Pogorzelicy 2015, Najładniejsza terenówka Zlotu MM w Przesiece 2016
Po długich i burzliwych negocjacjach auto kupione, jest sporo do zrobienia, ale są to rzeczy do ogarnięcia. Myślę, że i ja i Kędzior jesteśmy zadowoleni z ceny
Wasiowe "EVO byłem, ale przytyłem" - Najładniejsze 4x4 Zlotu MM w Firleju 2014. Najładniejsze 4x4 Zlotu MM w Pogorzelicy 2015, Najładniejsza terenówka Zlotu MM w Przesiece 2016
Świeża sztuka na otomoto, na Śląskich tablicach więc może klubowiczom coś o nim wiadomo(z tego co wiem większość CZT bryka tu po Śląsku/Małopolsce). Trochę niepokojący ten plastidip, czyżby coś było chowane?
Z pewnością nie kupiłbym oklejonego auta No ale kto co lubi. Krz Napisałeś w dziale "przywitaj się", że chcesz zasięgnąć kilka informacji o czt, to napiszę Ci poniżej co zaobserwowałem po swoim egzemplarzu. Jak chcesz oglądać tak taniego CZT, to zwróć uwagę na kilka spraw i to bardzo szczegółowo, bo cena jest dość niska więc warto uważać. Sprawdź koniecznie stan turbo, czy nie ma wycieków. Tu koniecznie od spodu musisz zajrzeć, nawet zdjąć rurę od IC i to od spodu. Sprawdź stan sprzęgła, bo to jest naprawdę drogie w porównaniu z innymi autami, np niemieckimi markami. Przeniesienie napędu też tanie nie jest, mam na myśli przeguby. Łączniki stabilizatora chyba nie występują w zamienniku, a są dość dziwne i również drogie w ASO. To chyba takie podstawy. Lepiej też nie mieć korozji na tylnej klapie, o czym sam się przekonałem ( bo mam w okolicy wycieraczki), taka klapa jest słabo dostępna, związane jest to z tym, że ma dziury w szybie do mocowania spoilera. Ogólnie to autko nie jest tanie w utrzymaniu jak jakiś zwykły samochodzik miejski, czy chociażby usportowione polo GTI. Ja za rozrząd zapłaciłem ponad 1200zł. Kolektor wydechowy, temat znany na forum, trzeba uważać żeby nie kupić z pękniętym lub spawanym ( często pęka po spawaniu, ale to pewnie zależy kto i jak spawał), no chyba ,że wkalkulujesz to sobie w cenę zakupu. Tak jak ja to zrobiłem. U mnie jednak okazało się że poluzowały się śruby przy wydechu. Kolektory są ciężko dostępne używane.
Tovija, tanie nie tanie. Czas leci a auta się starzeją, zaczynają pewnie wychodzić jakieś mankamenty. Ale 13k za czt to faktycznie mała cena, patrząc że rozrząd wg opisu ma nalatane tylko 14 tysięcy i auto ma świeże OC.
cztlbn, dzięki za odpowiedź w temacie. Link wrzuciłem, bo kolega konioklonio napomniał o tym aucie. Widziałem tę ofertę, więc wrzuciłem ją tutaj.
Dla mnie temat zakupu auta jest dość odległy, ale staram się poczytać to i owo, żeby wiedzieć na co zwracać uwagę, czy warto itp. Z zasady wystrzegam się "okazji", więc jak widzę, że niektóre czt są wystawione za 17k zł a ten 13k, to pierwsza myśl jaka mnie nachodzi, to co jest do roboty. Oczywiście, że zdarzają się prawdziwe okazje, np. ktoś chce się szybko pozbyć auta itp., ale tu tego nie widać.
Tak z ciekawości, większość osób pisze, że naprawy czt należą do droższych, ale temat głównie kręci się wokół rozrządu/wymian olejów itp. Oczywiście pojawiają się posty o sprawach, o których piszesz w swoim poście(dobrze, że o nich wspomniałeś), ale raczej ludzie zgodnie piszą, że jak się dba o auto i wymiany robi się na czas, to czt się nie psuje. Rozrządu nie robi się co miesiąc, więc te ~1000zł plus robocizna raz na 2-3 lata chyba aż tak nie boli. Olej i filtry to wiadomo, że trzeba wymieniać na czas, ale nie są to rzeczy rujnujące kieszeń właściciela
Rorząd to ok 1200 bez wymiany. Brak sensownych marek zamienników poduszek pod silnik i skrzynię. Brak Łączników stabilizatorów w zamienniku. Brak większości czujników silnika w zamienniku. Ciężko ( przynajmniej u mnie), kupić uszczelkę pod pokrywę zaworów jakiejś rozsądnej marki. Cewki raczej też w zamienniku łatwo nie dostaniesz.
Są to elementy eksploatacyjne, a raczej będzie konieczna wizyta w ASO. Ceny tam oczywiście nie są okazyjne. Stąd podwyższone koszty eksploatacji. To tak na szybko co mi przyszło do głowy, częsci takich pewnie jest jeszcze cała masa. Plus taki że tak naprawiane auta, są trwałe. Ale jaki już trzeba coś zrobić, to płaci się słono
Stoi już ponad miesiąc więc pewnie coś mu dolega skoro się nie sprzedał. No i kup przedni zderzak do czt. Może właściciel się wypowie, co tam jest do zrobienia?
Auto sprzedane, w samochodzie wszystko było okej, zszedłem dlatego tyle z ceny bo z ubezpieczenia dostałem sensowne pieniążki Tak naprawdę dużo osób dzwonilo i tylko pytało pierwsza osoba która przyjechała obejrzeć zabrała bez targowiska się