Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] demontaż zegarów

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

[CZT] demontaż zegarów

Postprzez cztlbn » 16 sty 2017, o 20:47

Jako, że nigdzie nie mogłem znaleźć opisu jak zdemontować zegary, postanowiłem nieco opisać tą operację.
Na foto poniżej zaznaczyłem kolejność demontażu elementów, uniemożliwiających dostanie się do śrub zegarów.

Potrzebne narzędzia:

klucz tx20 (torx)

Obrazek
Foto zapożyczone z neta.

W przypadku srebrnej obwódki oznaczonych jako 1, należy postarać się wcisnąć opuszki palców między nią a szkło obrotomierza po czym delikatnie pociągać, czynność należy powtarzać przy każdym ze wskaźników. Są one na zatrzaskach, i oczywiście są połączone wszystkie trzy razem ze sobą.

Kolejnym krokiem jest demontaż plastiku oznaczonego jako nr 2.Należy w tym celu opuścić kierownicę do najniższej pozycji ( aby zdemontować zegary nie ma konieczności odkręcania obudowy kierownicy). U mnie najłatwiej schodziło to zaczynając od spodu przesuwając się w prawą stronę.
Po usunięciu tego plastiku, ukażą nam się śruby- ich lokalizacja jest oznaczona na foto poniżej.
Obrazek

Do ich odkręcenia najlepiej użyć torxa na grzechotce i to nie takiego mega krótkiego. Można oczywiście bawić się też kluczami trzpieniowymi. Także kto co lubi.
Obrazek

Obrazek

Po odkręceniu śrub, zegary należy odgiąć od strony obrotomierza. Kostka znajduje się z lewej strony. Miejsca jest na tyle dużo, że spokojnie można ją odpiąć.
Ja nawet nie odpinałem aku, błędów brak, także myślę że nie ma takiej konieczności.
Ostatnio edytowano 16 sty 2017, o 21:55 przez cztlbn, łącznie edytowano 1 raz
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

[CZT] demontaż zegarów

Postprzez konioklonio » 16 sty 2017, o 20:54

Wymiana podświetlenia czy styl ori nie odpowiada(paskuda)?
konioklonio

Dostał piw: 25
Auto: CZT
Województwo: Mazowieckie

[CZT] demontaż zegarów

Postprzez cztlbn » 16 sty 2017, o 21:32

Nie, niestety zamiast zakończyć test zegarów na prędkość 40km/h, nie zrobiłem tego i kliknąłem żeby został wykonany na 100km/h
Wskazówka została finalnie na 40, zegary wymyśliły sobie że to jest punkt 0...
Wykonałem tes na 40 kolejny raz :D i znowu z rozpędu na 100 hehe
Finalnie zegary zawyżały o 80km/h co widać na powyższym foto.
Musiałem ją przestawić palcem na 0 i tak je skalibrować.
Wszystko działa i nie przekłamuje, a przy okazji porobiłem kilka fotek.
Co do podświetlania, obawiam się że jest realizowane diodami. Żarówek tam nie widziałem.
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum