Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Nie pali na (-)Temperatura - włączeniu ogrzewania

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez MarcinZ » 6 sty 2017, o 23:00

kURDE TO AUTO ZIMOWA PORA WYKONCZY MNIE .......... Dzis juz nie chcial odpalic po postoju 15h na mrozie , jak odpalil z zaciagu i chodzil 30min z wlaczonym ogrzewaniem na full w garazu dodatkowo ,to jak poszedlem zobaczyc ,wskazowka od temperatury nawet nie drgneła na postoju z kartonem przed chlodnica na dworzu -16c garaz otwarty byl polowa drzwi ,zas po wylaczeniu kompletnym ogrzewania pokretlo na niebieskie i dmuchawa na zero wskazowka momentalnie zaczela rosnać ,zas po właczeniu ogrzewania znowu spadla .

Czy termostat w tym gracie do wymiany ?

Czy mozna cos zrobic z tymi kratkami przy wycieraczkach ,zeby snieg nie wpadal tam i zostawał ,bo chyba przez to paruja szyby od srodka a i snieg zalega tam ,teraz .
Ostatnio edytowano 8 sty 2017, o 10:19 przez MarcinZ, łącznie edytowano 1 raz
MarcinZ

Dostał piw: 2
Auto: e39 , colt
Województwo: Mazowieckie

CJ0 1.3 TEMPERATURA SPADA PO WLACZENIU OGRZEWANIA

Postprzez tomchuck » 6 sty 2017, o 23:07

Tak, termostat do wymiany. Sprawdź czy w ogóle masz dosyć płynu, bo może być układ zapowietrzony.
Co do odpalania to może czujnik temperatury. Chyba że woda w paliwie...
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez MarcinZ » 6 sty 2017, o 23:48

niewiem zona na Orlenie tankuje caly czas ,jak bylo cieplo 0c palił ,,jaki czujnik temperatury ? gdzie jest ? za co odpowiedzialny jest ?
MarcinZ

Postprzez omgwtf » 7 sty 2017, o 10:31

1.3 ogolnie sie bardzo dlugo nagrzewa, tez miałem ten problem, ten typ tak ma :)
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03

Postprzez Gregg » 7 sty 2017, o 10:36

...a tak na przyszłośc - zainwestuj w dobre kable rozruchowe i nigdy nie odpalaj tak zmarzniętego auta na lince! ...no chyba, że remont silnika to żaden problem :D
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

[CJ0 1.3] Temperatura spada po włączeniu ogrzewania

Postprzez MarcinZ » 7 sty 2017, o 19:05

auto poszlo na klinke po kilukrotnym rozruchu ,ktory nic nie dal ,zas dzis kupilem nowy filtr paliwa oraz termostat ,termostat przetestowany teperaturke trzymal ,paliwo podawal ,ale nocke mial w garazu ,wiec i odpalil ,zostawilem na noc na dworzu dzis i aku laduje od razu jutro z rana polece zobaczyc czy zagada .

Co do nagrzewania to fakt masakra ,mozna 5km przejechac zanim ruszy sie wogole wskazowka .
MarcinZ

[CJ0 1.3] Temperatura spada po włączeniu ogrzewania

Postprzez MarcinZ » 8 sty 2017, o 10:18

no zesz ku.....nie odpalił złom krecić,kreci i nic ,aku ladowane cala noc ,co jeszcze mozna sprawdzic ,zelzy mroz do -10c ,-5c i bedzie ok. przeciez to wtrysk powinien palic .
MarcinZ

Postprzez tomchuck » 8 sty 2017, o 12:23

Podmień na próbę ten czujnik temperatury. jest na króćcu wodnym z 2-pinową wtyczką. Nie musisz nawet go wykręcać, po prostu podepnij inny pod wtyczkę i niech wisi. Miśki miają problem z odpalaniem jak ten czujnik jest uszkodzony,lub gdy po prostu nie dociera z niego sygnał przez uszkodzoną wiązkę. Może przewód jest złamany, lub złacze zaśniedziałe...

Co do wody w paliwie, to nawet jak jest stacja duża to nic nie znaczy... Kolega np. miał pełno syfu w zbiorniku przez przerdzewiałą rurę wlewu paliwa.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez MarcinZ » 8 sty 2017, o 14:16

tomchuck napisał(a):Podmień na próbę ten czujnik temperatury. jest na króćcu wodnym z 2-pinową wtyczką. Nie musisz nawet go wykręcać, po prostu podepnij inny pod wtyczkę i niech wisi. .
po gimnastyce odpialem ten czujnik w cholere ,i proba spelzla na niczym ,nie zagadał ,nawet na akumulatorze z bmw 95ah ledwo kreci ,nawet swiece wsadzilem z bmw dwuelektrodowe i nic ,niewiem czy zbieg okolicznosci czy od 9 rano jak bylo -16c w cieniu stał to nie chcial zapalic ,bo pozniej kolo 10 rano wypchałem go na słońce i działałem ,w koncu około 12 zdjałem kopułke i te bolce wokół były strasznie zasniedziałe ,poczysciłem papierem je oraz blaszki na aparacie ,wwszystko do czystego błyszczącego ,założyłem kopułkę przekręciłem i od razu zapalił na aku co siedzi w nim 45ah. niewiem niemam pojecia ,zimowa pora to auto daje mi w kość ,a najgorsze ze do mechanika prowadzac ,bedzie mial go w garazu i bedzie palił od strzała .Niewiem .
MarcinZ

Postprzez tomchuck » 8 sty 2017, o 18:29

po odpięciu czujnika temp. miałeś wpiąć w to miejsce inny, bo samo odpięcie nic nie da.
Ale skoro coś zadziałało po wyczyszczeniu aparatu, to może tutaj jest problem...

Co do nagrzewania to dzisiaj sprawdziłem w moim ca1. Po ok 2,5km wskazówka już na 1/4 a po 5km od startu na połowie skali. Przed wymianą termostatu wskazówka leżała maksymalnie na 1/4.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez MarcinZ » 8 sty 2017, o 21:19

tomchuck napisał(a):po odpięciu czujnika temp. miałeś wpiąć w to miejsce inny,
.
ALE skad wziasc w niedziele inny czujnik ,

a co to moze byc ,teraz bylem odpalic go i zaskoczyl ,ale dziwnie ,bo zakrecił ale jakby zatrzymał sie silnik zblokował i odpalił dopiero .

A i mimo wsadzenia aku 95ah ledwo krecil a aku sprawny na 100% bo bete rusza od razu ,o co chodzi .
MarcinZ

Postprzez MarcinZ » 11 sty 2017, o 09:13

nikt nie podpowie co moze byc : swiece ,nowe ,termostat,i filtr paliwa ,jak bylo poniedzialek ,wtorek na -10c palil normalnie ,a dzis juz -15c i 8.00 probuje i krecic ,kreci ,ale niema odzewu ,po kilku próbach zaczeła kontrolka od aku na desce przygasac i silnik jakby zaczał stawiac opór jakby go cos zaczeło blokowac ,ale przytrzymalem dluzej i za 2-3takim blokiem jakby sie przełamał i odpalil ,dodam ze od razu wszedł na obroty czyli ssanie ,czujnik temperatury w takim razie ok .ten w termostacie .

Czy to wina rozrusznika ?
MarcinZ

Postprzez Gregg » 11 sty 2017, o 21:13

Takie odpalanie i blokowanie się silnika przy rozruchu, to może być walnięty rozrusznik (przebicie na uzwojeniu) - stąd problem z odpaleniem nawet na b.dobrym aku...dla świętego spokoju sprawdziłbym jeszcze masę silnika.
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez MarcinZ » 11 sty 2017, o 21:34

Gregg napisał(a):dla świętego spokoju sprawdziłbym jeszcze masę silnika.
masy ogladałem jedna na lapie jest ,druga przy kielichu zaraz ,na grodzi jedna ,oraz idacy od masy aku kabel przeciety i połaczony z buda i dalej łączacy sie ze skrzynia i silnikiem ,gdzies jeszcze ?
MarcinZ

Postprzez Gregg » 12 sty 2017, o 19:46

Nie chodzi tylko o to czy przewody masowe są, ale czy rzeczywiście łączą?!
...w popowodziowych autach nie takie cuda się działy :D

btw...wymontuj rozrusznik i daj do sprawdzenia pod obciążeniem - będziesz miał jeden element wykluczony. ;)
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez MarcinZ » 13 sty 2017, o 17:41

Gregg napisał(a):btw...wymontuj rozrusznik i daj do sprawdzenia pod obciążeniem - będziesz miał jeden element wykluczony. ;)

jutro jak dam rade .
MarcinZ

Postprzez MarcinZ » 22 sty 2017, o 10:31

wczoraj zdemontowałem rozrusznik dostac sie masakra ,ale dalem rade ,oddalem do elektryka ,wywalone tulejki ,zrobil zalozylem ,ale niema mrozów ,wiec pali teraz jak szalony na razie .
MarcinZ

Postprzez cztlbn » 22 sty 2017, o 19:50

Ma ten wozek złącze obd ? Jak tak to zobacz czy podczas kręcenia komp widzi obroty ok 300-400 rozrusznik powinien nakręcić. Jak nie, to masz walniety czujnik halla.
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez MarcinZ » 24 sty 2017, o 22:17

CZTLBN a gdzie ten czujnik ? ma zlacze ale niemam programu
MarcinZ

Postprzez cztlbn » 25 sty 2017, o 11:00

Pewnie przy wale korbowym, na dole w okolicach koła pasowego. Zazwyczaj tam są. O ile Twój silnik go posiada, tu niech się wypowiedzą ludzie mający ten silnik.
Tak w ogóle to sprawdź czy masz iskrę na mrozach, w momencie w którym nie chce odpalić. Łatwo to zrobić, więc pewnie dasz radę ;)

Zdejmujesz przewód świecy czy tam cewkę jeśli masz pojedyncze ( nie wiem jak jest w tym silniku) , wkładasz w niego starą byle jaką świecę i dotykasz ją do silnika, ktoś musi Ci zakręcić, a Ty patrzysz czy masz iskrę.
No i trzymaj to wszystko najlepiej kombinerkami, żeby prąd Cię nie trzepnął.

Przynajmniej będzie wiadomo czy problemem jest zapłon czy może paliwo.
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum