Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[Cj0] 1.6 Przebicie na cewkach pomocy

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Intel » 10 gru 2016, o 22:50

Witam.

opisze krótko swoj problem. policja zabrala nam colta rok temu i poniewaz nei dopatrzyli sie przestepstwa oddali go. niestety auto zaczelo przerywac. zobaczylismy ze jest przebicie na cewkach. wymienilismy zatem kable swiece i cewki (jakies polskie za 240 zl) niestety to tylko pogorszylo. dzis wymienilismy cewki na nowe włoskie magneto marelli czy cos takiego jest lekka poprawa ale to dalej nie to.
moje pytanie jest takie. czy cos moze powodowac przebicie na cewkach kiedy cewki sa sprawne ?? czy poprostu mamy pecha?? moze jest ktos z małopolski z 1.6 i użyczylby na chwile sprawnych cewek aby sprawdzic? bardzo nam zalezy pozdrawaiiam
Intel

Dostał piw: 0
Województwo: Małopolskie

Postprzez Intel » 10 gru 2016, o 23:34

Wrzucam rozmowe z czata z użytkownikiem gregg ktory bardzo mi pomogł:
owodowac takie przebicie i nie jest to wina cewek ??
@ Gregg -
zobacz co dokładnie swieci i będziesz miał odpowiedź...to że kupiłeś nowe nie oznacza, że na pewno dobre - mogą być wadliwe ;)
@ Intel -
no swieca się cewki. ale jest to mozliwe zeby kupic 2x wadliwe ???????????? :(((
@ Gregg -
objaw tzw "świecenia", to najprościej mówiąc brak odpowiedniej izolacji prądowej...tu masz dużo informacji o "przebiciach" - http://www.sentech.pl/przebicie-po-wymianie-przewodow/
@ Intel -
jasne rozumiem to. ale zakladam ze jak mam nowe kable nowe swiece i nowe cewki to nie ma prawa swiecic. pytanie moje jest takie czy takie swiecenie może byc uszkodzeniem czegos innego (na przyklad instalacji elektrycznej silnika?) dodam ze samochod jest po generalnym remoncie ktory sami wykonalismy.
@ Gregg -
wszystko masz w artykule - zła izolacja, albo zbyt duże napięcie na odcinku od cewki do świec...to właśnie cewka wytwarza wysokie napięcie, więc wszystko co jest za nią musi być sprawne, żeby dobrze działało - przeczytaj, to co wrzuciłem! ;)
@ Intel -
bardzo mi pomogles. jeszcze jedna rzecz. jaka jest dedykowana dlugosc przerwy iskrowej?
@ Intel -
sam sobie odpowiem..... dla swiec ngk 1.1 milimetra. nie Pamietam jakie dokładnie mam ale wystarczy zmieniszyc przerwe iskrowa i powinno byc OK. ja tak mysle. rozmowe wklejam do tematu. dla potomnych. dam znac jak poszlo. odezwij się tam gregg to postawie Ci browar ;)
@ Gregg -
najlepsze do gazu są dedykowane NGK i one mają zdaje się przerwę 1,1mm...na świecach jednoelektrodowych zalecają przy gazie zmniejszenie przerwy do 0,8mm - podobno mniej obciąza to cewki poprzez mniejsze zapotrzebowanie na prąd ;)
@ Intel -
do takich samych doszedlem wnioskow. zaraz się rusze do garazu i dam znac jak to wyszlo :)
Ogłoszenie: CZAT NIE SŁUŻY DO UDZIELANIA POMOCY. <--- w tej sytuacji poprostu sie z tym niezgodze ! :)))
Intel

Dostał piw: 0
Województwo: Małopolskie

Postprzez RoXall » 11 gru 2016, o 02:51

A uszczelka na aparacie cała - nie przerwana?
Colt CA0 1.6 16V
Encyklopedia silnikowa Mitsubishi
Obrazek
..:dobre, szybkie, tanie: wybierz dowolne dwa (nie można mieć wszystkich trzech):..
RoXall
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 85
Auto: 三菱コルト4
Województwo: Mazowieckie

Postprzez ludinho1 » 11 gru 2016, o 17:22

Roxal to jest CJ. Tam w 1.6 nie ma aparatu ;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum