Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Dyskusje ogólne
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Mitsubishi Colt CJ0 1,3 1997

Ogólne rozmowy związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Postprzez Michu » 9 lis 2016, o 00:35

Witam :) mam okazję kupić Mitsubishi Colt CJ0 1,3 1997 rok. Opinie na temat tego samochodu są różne, więc mam pytanie czy auto jest awaryjne, czy ma dużo minusów i wad. Jestem studenciakiem więc moja kieszeń nie jest wypakowana pieniędzmi. Konsensusem mojego pytania jest to, czy mogę liczyć na bezawaryjnośc auta? Auto jest godne polecenia i dowiezie mnie tam gdzie chcę ? Utrzymanie Colta jest kosztowne? :lol:
Michu

Dostał piw: 0
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez YoPiciowy » 9 lis 2016, o 09:39

O ile podłużnice będą w całości, to nie będziesz miał większych wydatków. Części jest dużo i są tanie. Z wad to często blacharka, hałasujące zawieszenie po deszczu i w sumie nie wiem, może ktoś coś dopisze jeszcze. Bardziej bym określił colty jako bezawaryjne, którym można ufać, że dowiozą gdzie trzeba.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez hemi112 » 9 lis 2016, o 21:11

Z jednej strony dołaczę do pytającego i do odpowiadajacego 8-)
Pytający,bo za tydzień rozpocznę obdzwanianie ogłoszeń w celu poszukiwania CJ0 1.3 dla żony ( daily & zlotowóz) i wszelkie info też i dla mnie przydatne.

Odpowiadający ,bo jesli chodzi o kupno auta to kwestie są wspólne niezależnie od marki ,szczególnie jesli mamy auto kilkuletnie i starsze ,czyli: ogladamy dookoła i patrzymy na szczeliny ,jak nierówne ,to nie dośc,ze walony ,to jeszcze nieumiejetnie .
Szanse ,że taki Colt będzie wczesniejszym preclem ściagniętym z drzewa niewielkie ,bo auta o takiej wartości nie opłaca sie klepać,to nie Tuareg za 150 tysi,ze opłaca sie rzeźbić w szpachli ;)
Poza tym chyba uniwersalne podejście do budy - czyli ruda.Jakis bombel,rysy ,czy inne lekkie rzeczy w blisko 20 letnim aucie to raczej norma i chyba nie powinno odrażać ,chyba,ze szukamy wypieszczonej igły - to inna bajka.
Ale głęboka ruda , brak podłuznic ,progów,podłogi -to chyba dyskwalifikuje ;)
Silnik,skrzynia,amory - fajnie jakby były suche -jesli leje,to wiadomo,ze temat do roboty , inna kwestia spocona pokrywa pod zaworami ,a inna cały silnik zarzygany ;)
Co do kosztów: Colt to małe autko z niewielkim silnikiem wiec spalanie miasto /trasa nie powinno sie różnić od innych podobnych Civiców czy Cors ;)
Wydaje mi się (jak cos to poprawić) ,ze może do Colta nie ma tyle częsci ,jak do Golfa IV ,ze każdą część pod kolor kupimy nawet w mięsnym ,ale nie jest to Oldsmobile Aurora,gdzie każdy robi oczy nie wiedząc o czym mówisz :roll: I kwestie blacharskie są do zdobycia.

Wady/zalety? Moim zdaniem do latania po miescie i w trasie ,samemu czy w dwie osoby to chyba bez problemu ,nie?
U mnie Coltem bedzie smigać żona plus ewentualnie dzieciak więc kombi nam nie potrzebne i takie male auto jak Colt idealnie się wpisuje w oczekiwania ;)

Co do bezawaryjności : wszystko zalezy od tego kto jak dbał i od szczęścia ,jak ktos szanował auto ,to pewnie można spokojnie uzytkować ,aczkolwiek to auto ,które ma ponad 15 lat i nie można wszystkiego przewidzieć kiedy np.alternator wyzionie ducha , pęknie jakiś wąż itp.
Bo inna sprawa rzeczy ,które się zuzywaja stopniowo i wiesz w jakim masz stanie i ile mozesz bezstresowo zrobić (sprzęgło,rozrząd,hebel,amory ,wydech,zawieszenie,akumulator) ,a co innego jakies wiekowe rzeczy ,które mogą sobie odmówić współpracy nagle .

Patrząc na ogłoszenia spotykam sie niezaleznie od rocznika z wersjami z obrotomierzem i pełna elektryka ,jak i bez obrotomierza i korbotronikiem w drzwiach -pytanie: sa jakies poziomy wyposazenia,czy to zalezy od rocznika (jakies lifty itp?), bo tak zabawnie wyglada konfiguracja typu 4 poduchy,abs i korby w drzwiach ;)

YoPiciowy i inni -co do blacharki -sa specjalne miejsca gdzie ruda szczególnie lubi?
Podłuznice tak?
Bo w świni standardem są nadkola tył - standard jak karp w wigilię ;)
Kiedy człowiek naprawdę chce żyć to medycyna jest bezsilna ;)
hemi112

Dostał piw: 21
Auto: Subaru Impreza + żonowy CJ0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez YoPiciowy » 10 lis 2016, o 10:31

Poziomy są GLi, GLXi i wersje specjalne jak Clou, Bistro, Young, Sport Edition. GLi to korbotronik i lusterka manualne bez podgrzewania, w GLXi masz pełną elektryke, wersje specjalne to głównie zmiany wizualne. W CJ najbardziej podłużnice, następny jest pas przedni i belka pod silnikiem. Buda sama w sobie trzyma się dosyć dobrze.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez SEBAm » 14 lis 2016, o 21:34

Tak jak inni napisali jeżeli jest zadbany ( a można takiego znaleźć ) to raczej na pewno będzie bezawaryjny ja już w swoim życiu trochę aut przerobiłem (o każde dbałem ) ale tak na prawdę tylko na Colty nie mogę narzekać
A z tą rudą to jest temat do ogarnięcia nie ma co tak nad nią płakać jak się dba tak się ma :)
SEBAm

Dostał piw: 11
Auto: było CA4A jet CJO
Województwo: Łódzkie

Postprzez hemi112 » 23 lis 2016, o 23:58

Michu - akurat kupiłem zdrowe ,proste,niezgnite CJ0 ,tam opukałem na miejscu(podłoga,progi,nadkola ,obejrzałem podłużnice),po przyjeździe pojechałem na "ścieżkę zdrowia" do kolegi na diagnostykę i wyszło,że zdrowa buda ,tłucze stabilizator z przodu.Hebel dobrze,zawieszenie elegancko,rękaw też :)
Ogólnie fajne proste auto do kosmetyki z pierdołami ;)98rok,z korbami,i bez klimy,centralnego,ale to będzie poprawione ,tj.centralny i elektryka ;)
Kiedy człowiek naprawdę chce żyć to medycyna jest bezsilna ;)
hemi112

Dostał piw: 21
Auto: Subaru Impreza + żonowy CJ0
Województwo: Dolnośląskie

Odpowiedz

Powrót do Dyskusje ogólne

Powrót do Strona główna forum