Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ 1,3] Problem wstecznego biegu

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Darek1959 » 30 mar 2015, o 21:08

Witam, pół roku temu (wrzesień 2014) kupiliśmy Mitsubishi Colta 1,3 benzyna z 2008 roku. Samochód używany jest głównie przez kobietę, która jeździ nim do pracy, na zakupy itp. Przez pół roku zrobiła ok. 3 tys. km. W zasadzie nie mamy zastrzeżeń do tego miłego autka, poza wstecznym, który od samego początku po kupnie czasami wchodził ze zgrzytem. Obecnie, każdorazowej próbie wrzucenia wstecznego, towarzyszy niemiły zgrzyt. Próbowaliśmy sprzęgło na dwa razy, z trzysekundowym odczekaniem i czasem zgrzytu prawie nie słychać.
Mechanik chce wymienić całe sprzęgło, po pobieżnych oględzinach wzrokowych i kilku próbach wrzucenia wstecznego. Sprzęgło nie daje innych objawów zużycia - nie ślizga się podczas przyspieszania na 4 i 5.
Może ktoś nam podpowie co robić? Pozdrawiam.
Darek1959

Dostał piw: 0
Województwo: Małopolskie

Początkujący, problem wstecznego biegu

Postprzez eddie19 » 30 mar 2015, o 21:44

Witaj, z tego co słyszałem to norma w CZ. ;)

Pochwal się autkiem, wrzuć fotki :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Początkujący, problem wstecznego biegu

Postprzez Rysiek » 30 mar 2015, o 23:27

Przecież to normalne że wsteczny w aucie jest niezsynchronizowany jak biegi do przodu :) (jak w większości aut, a nie tylko CZT :) )
czasami wystarczy przejechać centymetr do przodu i już wskakuje bez lipy, no chyba że ja nie rozumiem problemu.
Zmieniaj biegi z wyczuciem i nie na siłę, a będzie dobrze.
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez macko » 31 mar 2015, o 21:34

Nie wymieniaj sprzęgła, strata pieniędzy. Trzeba się po prostu do tego przyzwyczaić. Jeżeli nie chce wejść, wrzuć najpierw jedynkę potem wsteczny wskoczy ;)
macko

Dostał piw: 3
Auto: Colt 1.5 did
Województwo: Łódzkie

Postprzez Fador » 31 mar 2015, o 23:16

Dokładnie, zacznij od przeczytania serwisówki, w której ten temat jest poruszony. Producent zaleca kilkusekundowe przytrzymanie sprzęgła przed wrzuceniem wstecznego.
Dobry temat na weryfikację doświadczenia Twojego mechanika, więcej bym do niego nie zajrzał.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez Darek1959 » 1 kwi 2015, o 19:34

Dzięki za dotychczasowe wpisy. Rozmawiałem z moją Panią, która na co dzień jeździ "Samuelem" (tak go ochrzciliśmy) i jesteśmy już nieco spokojniejsi. Przed nami Samuelem też jeździła kobieta, samochód poza małymi zadrapaniami (jazda miejska) wygląda na zadbany, więc nie mamy powodu sądzić, aby sprzęgło było zajechane, biorąc nawet pod uwagę przebieg - 157 tys.
Fotki Samuela wrzucę po Świętach, jak się trochę rozpogodzi, w słońcu wygląda korzystniej :D .
Pozdrawiam Coltomaniaków. Darek.
Darek1959

Województwo: Małopolskie

Postprzez r888 » 28 maja 2015, o 13:25

sory za ot ale jak to sie stalo ze japonski samochod zostal nazwany zydowskim imieniem ? :D
r888

Dostał piw: 2
Auto: Lancer

Postprzez digidy » 25 wrz 2016, o 12:28

Witam wszystkich, to mój pierszy post (właściwie pierwsze pytanie) tutaj. Oczywiście pewnie dla niektórych standardowy problem;-). Zakupiliśmy Mitsubishi Colt 1,3 2008r 3d 108tyś przebiegu (chyba CZ3 - jak to odczytać, w vinie nie ma takiej kombinacji?). Kolego Darek1959 czy rozwiązałeś problem z tym zgrzytaniem? Mamy podobnie, jedynie wsteczny co drugi raz zazgrzyta, a nawet jeśli nie ma zgrzytu to słychać, że nie wskakuje swobodnie jak we wszystkich autach, czuć charakterystyczne mocne puknięcie. Czytałem, że pomaga zmiana oleju, czy ktoś próbował? Jaki olej tam wlać i ile wymaga serwisówka, mam instrukcję obsługi, ale nie ma nic o oleju do skrzyni biegów...
Z góry dziękuję za pomoc:-)
digidy

Postprzez bina » 25 wrz 2016, o 13:54

U mnie inny model Mitsu Lancer EVO III. Miałem zgrzyty przy wrzucaniu wstecznego początkowo został wyregulowany tłoczek pompki sprzęgła klucz chyba 12 czy 10 regulacja od wnętrza samochodu przy pedałach, regulacja była potrzebna ponieważ pedał sprzęgła nie był w odpowiednim miejscu i nie można było odpowiednio daleko za pomocą pedału przesunąć tłoczka pompki. Jednak sama regulacja pomogła jedynie na krótki czas ponieważ było to spowodowane tym że wysprzęglik przy skrzyni biegów już miał koniec swojego żywota na koniec wpadł pedał w podłogę bo wysprzęglik się rozwalił, dodatkowo pompka sprzęgła też już się pociła. Wymieniłem na nowe wysprzęglik, pompkę sprzęgła odpowietrzenie i regulacja tłoczka pompki sprzęgła aby pedał sprzęgła był w odpowiednim położeniu i w tej chwili nie mam już zgrzytów.
Niekiedy faktycznie trzeba wrzucić jedynkę i dosłownie przestawić auto o parę centymetrów, aby załączyć wsteczny bieg, ale nie ma to nic wspólnego ze zgrzytaniem które u mnie wcześniej występowało.
EVO III, Suzuki GSR 600
bina

Dostał piw: 105
Auto: EVO III, SUZUKI GSR
Województwo: Wielkopolskie
  • Strona WWW

Postprzez poziom1989 » 25 wrz 2016, o 14:34

digidy napisał(a):Witam wszystkich, to mój pierszy post (właściwie pierwsze pytanie) tutaj. Oczywiście pewnie dla niektórych standardowy problem;-). Zakupiliśmy Mitsubishi Colt 1,3 2008r 3d 108tyś przebiegu (chyba CZ3 - jak to odczytać, w vinie nie ma takiej kombinacji?). Kolego Darek1959 czy rozwiązałeś problem z tym zgrzytaniem? Mamy podobnie, jedynie wsteczny co drugi raz zazgrzyta, a nawet jeśli nie ma zgrzytu to słychać, że nie wskakuje swobodnie jak we wszystkich autach, czuć charakterystyczne mocne puknięcie. Czytałem, że pomaga zmiana oleju, czy ktoś próbował? Jaki olej tam wlać i ile wymaga serwisówka, mam instrukcję obsługi, ale nie ma nic o oleju do skrzyni biegów...
Z góry dziękuję za pomoc:-)

silnik/jaki-olej-do-skrzyni-t6651.html#p143171
poziom1989

Dostał piw: 14

Postprzez Marco1973 » 15 lis 2020, o 12:11

Trochę poczytałem ale napiszę jednak oddzielny post.
Wczoraj odebrałem Colta Z30 2007 i dziś rano wsteczny ze zgrzytem. Trochę się zdziwiłem bo 2 razy miałem jazdę próbną ale tego nie zauważyłem, No tyle tylko że raptem raz na tych jazdach wrzucałem wsteczny i zgrzytu akurat nie było.
Pojeździłem dziś więc trochę w przód i w tył, poprzelączalem biegi na różne warianty i sposoby i jest tak, że wsteczny nie zawsze wchodzi ze zgrzytem. Jak ruszy się lekko do przodu a potem na wsteczny to jest ok. Jedynka też wbija się dość ciężko, ale bez zgrzytow.

Jak to u was wygląda? Przebieg u mnie 112tys. więc trochę za szybko na wymianę sprzęgła chyba.

Czy jest jakaś regulacja sprzęgła? Patrzyłem na tłoczek wewnątrz auta ale nie widziałem tam nic co można by regulować. Może gdzieś indziej? Myślę też żeby olej wymienić, bo pewnie nigdy nie był zmieniany.
Marco1973

Postprzez kanapa » 28 lis 2020, o 13:43

Przecież masz wyjaśnione wcześniej.
Jak się przypadkiem skrzynia ustawi idealnie to wejdzie bieg bez kolizji. W innym przypadku poprzez brak elementu synchronizującego pracę biegu wstecznego jest kolizja - zgrzyt.
W CZ tak po prostu jest i to normalne.
Osobiście robię schemat:
Wbijam pedał sprzęgła i wrzucam sekwencję:
-1
-2
-R

Zajmuje to tyle czasu ze obroty skrzyni na tyle spadną że kolizja/zgrzyt rzadko kiedy mi się pojawia.
2005 - 177 KM / 2018 -201 KM Smartklub.pl
kanapa

Dostał piw: 2
Auto: Clon Colta i Służbowóz
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Postprzez Marco1973 » 30 lis 2020, o 15:15

stwierdzam że do tej skrzyni trzeba się przyzwyczaić jednak i ją wyczuć.
wymiana oleju też pozytywnie wpłynęła na pracę.
Marco1973

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum