Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ] Błąd ABS, ESP, EPS, gaśnięcie, brak wspomagania itd.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Dominik » 29 lip 2016, o 19:39

Część.

Taki fajny błąd mi się pojawił po przeglądzie - obstawiam, że przez jakiś wstrząs przy sprawdzeniu hamulców na rolkach. Tego samego dnia, wieczorem, zapaliły się kontrolki: ABS, ESP i od ręcznego. Po chwili (możliwe, że dopiero po ruchu kierownicą) również EPS.

Obrazek

Problem pojawia się prawie po każdym przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu i nie znika już w czasie jazdy. Albo znika na taki ułamek sekundy, że od razu znów się zapala (słychać pik). Parę dni temu zdarzyło się, że błędu nie było, ale momentalnie udało mi się go wywołać hamując lekko na poprzecznej nierówności. Zrobiłem to, bo akurat jechałem do mechanika, ale nieważne.

Objawy są o tyle wk..., że poza brakiem systemów i wspomagania, nie działa też prędkościomierz (a co za tym idzie brak wskazań spalanie i naliczania km), a po trochę dłuższej jeździe (15 min?), np. przy dojeździe do skrzyżowania i wrzuceniu na luz silnik potrafi zgasnąć albo ledwo się przed tym wybronić - oczywiście w tym drugim przypadku za chwilę wróci do normy, czyli 600-800 obrotów. Z kolei przy dużych prędkościach i wciśniętym gazie czasem jest przerwa w dostawie niutków, trzeba zdjąć nogę z gazu i znów wdepnąć. Silnik dziwnie też reaguje na włączanie/wyłączanie klimy/nawiewów.

Ja sam nic nie zdziałam, bo na mechanice się znam jak na kuchni ;) ale mechanik bez "lepszego" kompa rozkłada ręce. Mówił tylko, że z ładowaniem nie ma problemów, a błędy jakie mu wyskakują na "gorszym" kompie nic nie wnoszą (nic ponad to co kontrolki). Może ktoś z CZ-kowiczów miał podobne problemy?

Ja tu obstawiam jakiś zonk z czujnikiem ABS/ESP - mogło się tam coś poluzować/wypaść/wstrząsnąć/urwać? A choinkę i cały szereg pozostałych przypadków zwalam na specyfikę Colta :P

Dzięki za wszelkie wskazówki.
Dominik

Dostał piw: 7
Auto: CZT
Województwo: Mazowieckie

Postprzez macko1910 » 2 sie 2016, o 13:42

Cześć, miałem podobną sytuację. Podczas jazdy choinka na desce, nie działający prędkościomierz i obrotomierz + brak wyświetlania spalania i temp., sporadycznie też brak wspomagania i kontrolka EPS lub check, która gasła po jakimś czasie sama. U mnie sytuacja nastała po tym jak przez kilka dni nie jeździłem w ogóle samochodem. Wszystko samo wróciło do normy gdy znów regularnie zacząłem jeździć autem dlatego obstawiam słaby akumulator.
macko1910

Dostał piw: 0
Województwo: Łódzkie

Postprzez zubrin » 2 sie 2016, o 14:47

jakaś luźna wtyczka lub uszkodzony czujnik ABS, one teraz prędkość i inne biorą z ABSu wiec jak jedno nie działa to jest alwina nastepnych usterek. Sprawdz błędy może podpowiedzą który czujnik itp
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Dominik » 2 sie 2016, o 16:19

macko1910 napisał(a):Wszystko samo wróciło do normy gdy znów regularnie zacząłem jeździć autem dlatego obstawiam słaby akumulator.

U mnie to raczej nie to, bo samochód sporo jeździ, ale rzeczywiście objawy podobne.

zubrin napisał(a):jakaś luźna wtyczka lub uszkodzony czujnik ABS, one teraz prędkość i inne biorą z ABSu wiec jak jedno nie działa to jest alwina nastepnych usterek. Sprawdz błędy może podpowiedzą który czujnik itp

Też którąś z tych opcji podejrzewałem, ew. cały system ESP wariuje z jakiegoś powodu. Mechanik nie chce się za nic brać bez nowego kompa, więc chyba muszę cierpliwie poczekać. Torque Pro pokazuje mi tylko błąd sieci z kodem U1102 (ASC/TCL/ABS timeout/Not equipped).

Dzięki za odpowiedzi ;)
Dominik

Postprzez zubrin » 2 sie 2016, o 17:40

zwłaszcza jak to było na trzesakach, może też sie urwał kawałek rdzy i przylepił do czujnika ABS i wtedy ma stały sygnał i wariuje
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Dominik » 2 sie 2016, o 22:32

A może coś z samym modułem ESP się stało - w końcu stabilizacja toru jazda bierze pod uwagę siły działające na samochód, a zauważyłem, że np przy hamowaniu (lekkim, takim w którym nie ABS nie musi interweniować) błąd potrafi się "odświeżyć", tak jakby czujnik mierzący przeciążenia wariował.

Jutro/pojutrze pewnie się wszystko okaże ;)
Dominik

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum