Hej, nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie tzn. jak odpowietrzyć układ chłodzenia w Colcie 1.3 82km 16V z 2002 roku.
Od razu dodam, że nie ma nigdzie żadnego odpowietrznika, auto było u mechanika i niczego takiego nie znaleziono!!!!
Sprawa wygląda w ten sposób, wymieniłem chłodnicę, zalałem płynem ,przy okazji wymieniłem termostat na nowy, uruchomiłem silnik, ogrzewanie na maksa i czekam aż uruchomi się wentylator. Gdy się uruchomił po chwili się znowu wyłączył i jak silnik się nagrzał to znowu się włączył na kilkadziesiąt sekund i tak w kółko...
Gdy silnik się ostudził dolałem jeszcze do chłodnicy troszeczkę płyny i wydawało by się, że wszystko oki. Ale jednak nie, bo gdy zacznę jechać samochodem to wentylator się włącza i już się nie wyłączy, dopóki nie uruchomię grzania w aucie i muszę obowiązkowo włączyć dmuchawę co najmniej na 2 bieg, inaczej to nic nie pomoże!!! Po chwili wentylator się wyłącza i wszystko wraca do normy, tzn. jak auto stoi uruchomione i się nagrzeje to wentyllator się włącza na chilkę i wyłącza i tak w kółko. Natomiast znowu jak nim ruszę to wszystko od początku, tzn. wnetylator się uruchamia i się nie wyłącza aż do momentu uruchomienia grzania na maksa i dmuchawy na 2 bieg...
Już nie wiem co mam robić, dodam, że przejechałem dzisiaj tak 400 km i co chwilę jak się zatrzymywałem na parkingu i nie miałem ogrzewania i dmuchawy uruchomionej to wentylator działał i musiałem mieć cały czas podczas jazdy mieć włączone ogrzewanie...
Dodam , że wskaźnik temperatury był w normalnym położeniu, czyli lekko przed połową wskaźnika!!!
Rury wychodzące z chłodnicy są momentami moim zdaniem dosyć miękkie a czasami twarde, termostat ładnie się otwiera, chłodnica na górze gorąca na dole ciepła po otwarciu termostatu...