Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Płyn chłodniczy, świece zapłonowe

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez poziom1989 » 1 cze 2016, o 19:52

Witam,

wymieniał ktoś płyn chłodniczy ? jeżeli tak, w takim razie jaki polecacie ? wymiana co 60 tyś. z tego co widziałem. Odnośnie świec zapłonowych wiem, że pasują NGK ILZFR6C-K lub też popularne i polecane z innego forum NGK ILFR7H dla EVO IX, wymiana co 100 tyś.

Pozdrawiam
poziom1989

Dostał piw: 14
Województwo: Śląskie

Postprzez francy » 6 cze 2016, o 13:05

Siema, ja do CJ0 leje Prestone albo Borygo :)
francy

Dostał piw: 4
Auto: Colt 1.3 Cj0
Województwo: Lubelskie

Postprzez Dylan » 6 cze 2016, o 23:37

Dołaczam się do Kolegi z pytaniem. Podpowiedzcie jakimi płynami zalewacie Wasze CZTki? Chodzi o oleje, płyny a także filtry co polecicie? Mi chodzi o CZT serie narazie taką bez modów ;-)
Dylan
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 41
Auto: Colt CZT
Województwo: Mazowieckie

Postprzez poziom1989 » 7 cze 2016, o 08:30

Odnosnie oleju, uzywam Meguin Super Leichtlauf 5W40 ( Liqui Moly Synthoil High Tech ), ktory zbudowany jest na PAO. Przejechalem na tym oleju prawie 3 tys. nie ubylo "praktycznie" nic, wiadomo kazdy silnik pali olej, to fizycznie nie mozliwe, ale ubytkow nie widze, bo sa tak minimalne. Swiece zaplonowe kupie niebawem, NGK ILFR7H. Jezeli chodzi o filtr powietrza, posiadam wkladke K&N, ktora czyszcze co ok. 10 tys. ( mimo, ze producent zaleca rzadziej ), filtr przeciwpylkowy kupuje taki jaki mam aktualnie dostepny.

francy napisał(a):Siema, ja do CJ0 leje Prestone albo Borygo :)

do mojego poprzedniego auta uzywalem Prestone. Byc moze tez go do Czt uzyje.
poziom1989

Postprzez Fador » 7 cze 2016, o 13:54

u mnie w silniku motul 300v power 5w40, tez nie zauważam żeby coś ubywało
filtru powietrza nie wymieniam tylko myje, jest suchy stożek fujita 2.75 z gwarancją wg producenta 1mln mil :D
płyn hamulcowy - EBC (kapitalny, brać!)
świec jeszcze nie ruszałem, mam 80k przebiegu i nic nie wskazuje na ich zużycie
w przyszłym miesiącu chce wymienić olej w skrzyni i tutaj chyba pójde w millersa, tylko jeszcze nie wiem który
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187

Postprzez poziom1989 » 7 cze 2016, o 15:41

Fador napisał(a):w przyszłym miesiącu chce wymienić olej w skrzyni i tutaj chyba pójde w millersa, tylko jeszcze nie wiem który

ja uzylem Liqui Moly Hochleistungs Getriebeöl 75W-90, pelno syntetyczny. I jest bardzo dobrze, biegi bardzo gladko wchodza.
poziom1989

Postprzez Fador » 7 cze 2016, o 15:51

ile go weszło?
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez poziom1989 » 7 cze 2016, o 16:28

Na niemieckim forum ( Colt-turbo.de ) zalecaja wlanie 2 l. Rowniez tyle wlalem, pomimo, ze producent zaleca 1,75 l.
poziom1989

Postprzez Fador » 8 cze 2016, o 08:53

czy to jest na pewno zdrowe dla skrzyni? nie jest tak jak w przypadku silnika, że za wysoki poziom oleju wpływa na za wysokie ciśnienie wewnątrz?
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez poziom1989 » 8 cze 2016, o 09:40

Fador napisał(a):czy to jest na pewno zdrowe dla skrzyni? nie jest tak jak w przypadku silnika, że za wysoki poziom oleju wpływa na za wysokie ciśnienie wewnątrz?

To sa ludzie, ktorzy maja pojecie, znaja te auto. Zapytam o szczegoly i dam znac. Zapewne sie domyslisz, ze w skrzyni biegow panuja inne warunki pracy niz w silniku, ale jak powyzej napisales, zbyt wysoki poziom w silniku jest szkodliwy czyli ponad max, ja osobiscie mam "pod" max.
poziom1989

Postprzez Fador » 8 cze 2016, o 10:24

nie kojarze niemiec jako kraju specjalistów od CZT... :D
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez poziom1989 » 8 cze 2016, o 10:38

Kilku jest.
poziom1989