Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] 1.3 2002r. Regeneracja sprężarki klimy.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez dzordz » 3 cze 2016, o 19:03

Hej, ma ktoś może pojęcie ile może kosztować regeneracja sprężarki klimatyzacji lub czy warto kupić używkę. Mam zagwostkę bo sprężarka zaczyna głośniej chodzić i nie daję jej dużo czasu.
pzdr
dzordz

Dostał piw: 2
Auto: Colt cj0 1.3

Colt CJ0 1.3 2002r. Regeneracja sprężarki klimy.

Postprzez ludinho1 » 3 cze 2016, o 19:49

ja jako posiadacz kilku sprężarek odpowiadam: "warto kupić używkę :lol: " . a tak serio to można zregenerować , kosztów nie znam . w serwisie to pewnie z 500zł . zdecydowanie prościej / taniej i szybciej kupić używkę . sprężarki w coltach raczej nie padają często , więc używka może przeżyć colta :) . jeśli chcesz regenerowac to wystarczy wpisać w neta regeneracja spręzarek i już masz dużo warsztatów . zadzwoń i zdradż co wymieniają podczas regeneracji i ile krzyczą bom ciekaw :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez dzordz » 3 cze 2016, o 20:15

Z warsztatami to już obczaiłem i jutro przejadę się i zapytam co i jak. Chodzi o to, że przeglądając neta nie spotkałem się z niczym"świeżym "jeżeli chodzi o koszta, jakieś tam pierdy sprzed 5 lat. Generalnie domyślam się, że to będzie koszt koło 500-700 zł do tego muszę jeszcze doliczyć koszty skraplacza który mi zdechł a wymieniałem na nówkę niecałe 3 lata temu (ktoś z tego forum mi pomagał). Sam skraplacz kosztuje koło 400 zł, a więc w mam zagwostkę co robić bo nie uśmiecha mi się wywalać około 1200zł za klimę. Z drugiej strony zależy mi na tym bo na wakację robię trasę ~ 4000 km lub więcej, a w letnie upały takij trasy nie uśmsiecha mi się jechac bez klimy!!!
Używkę powiadasz, to totalna loteria, większość jakich widziałem na allegro to jakaś masakra, warte może w cenie złomu, no i ci handlarzee i ich teksty zapewniające w 110%,że sprężarka jest w zajebistym stanie a wygląda jak by ją wykopał z kupy gówna,ci ludzie są momentami bezczelni...Kolejna sprawajest taka, że sprężarka nie lubi dłuższych przestojów!Wątpie aby było odwrotnie w przypadku tych "cudownych" używek!
Ludinho, jak mi powiedzmy "zagwarantujesz"' że któraś z Twoich sprężarek przetrwa trudy długich letnich tras i będzie dobrze chłodzić, to biorę w "ciemno" jedną z Twoich sprężarek i gwarantuję Ci, że dobrze zapłacę, mam tylko jeden warunek, sprężarka ma być nie zużyta i działająca!
pzdr
dzordz

Postprzez ludinho1 » 3 cze 2016, o 20:34

dzordz napisał(a):Ludinho, jak mi powiedzmy "zagwarantujesz"' że któraś z Twoich sprężarek przetrwa trudy długich letnich tras i będzie dobrze chłodzić, to biorę w "ciemno" jedną z Twoich sprężarek i gwarantuję Ci, że dobrze zapłacę, mam tylko jeden warunek, sprężarka ma być nie zużyta i działająca!
pzdr
jasne że ci NIE zagwarantuję . musiałbym być szaleńcem żeby dawać dożywotnią gwarancję na używane fanty które mają kilkanaście lat :shock: . rozruchową powiedzmy 3 mc mogę spokojnie dać a dalej to wola boska ile to podziała . bądzmy realistami :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez dzordz » 3 cze 2016, o 20:46

Heh kolego, no może nie do końca miałem na myśli "dożywotnią" gwarancję, jestem realistą i to chyba aż nad to!Chodzi mi o to, że chciałbym aby sprężarka trochę"pożyła" i abym zapomniał o temacie, generalnie nikomu by się nie usmiechało robić co sezon klimę (bo to cholernie duże wydatki w stosunku do wartości auta)!Po prostu, zamontować, nabić i cieszyć się chłodem z nawiewów! Jak masz nie wychechłaną klimę o numerach:
MR 50000007
MODEL MSC60C
PART NO. AKC200A072
to daj znać i wtedy pomyślimy co dalej!!!
dzordz

Postprzez ludinho1 » 3 cze 2016, o 21:27

nie zapominaj że z klimą tak jak ze wszystkim jest tak że trzeba doglądać i robić regularne przeglądy bo za dobrze by było żeby zamontować i ma działać wiecznie . zalookam czy mam taką spręzarę i napiszę ci pw ale wiadomo że po wyglądzie zewnętrznym to nie sposób jest ocenić stanu wewnątrz ;) . napewno te które mam sa sprawne i nie chuczą a jak długo taki stan pozostanie to tego nie wiadomo. kupno używanej = mały wydatek + ryzyko . tutaj to chyba ameryki nie odkryłem ;) . żaden rozsądny sprzedawca nie powinien gwarantować (na dłuższy czas) za część wymontowaną z kilkunastoletneigo auta. no chyba że sam ją regenerował :) . w twoim przypadku to chyba najlepiej będzie oddać swoją do serwisu i zregenerować lub kupić nową . wtedy napewno zapomnisz o temacie sprężarki :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez dzordz » 3 cze 2016, o 21:45

Masz i sporo racji co do doglądania i serwisowania, otóż ja co roku, śmigam do gościa co mi sprawdza klimę(szczelność, ilość czynnika, raz wymieniłem osuszacz itp.)Tak jak napisałeś, "kupno używanej = mały wydatek +ryzyko", fakt, z chęcią bym zregenerował moją sprężarkę, tylko tak jak wspomniałem do tego jeszcze skraplacz dochodzi, plus np.osuszacz do tego, plus robocizna i z 1300zł pęknie,do tego muszę zmienić opony z tyłu(tu też zastanawiam się nad używkami a nowymi), za parę tygodni przegląd i jednocześnie ubezpieczenie, plus opłata za assistans w ADAC i wciągu miesiąca od dzisiaj uzbiera się ponad 2 tysie lekko! Jak by mało tego było na jesień mam kupca na auto i chyba będę Colta sprzedawał, a tu taki bonusik mi przed urlopem wypadł,co by na pożegnanie wpakować trochę kasy w auto, jak bym nie miał na co wydawać teraz bądź co bądź dla mnie sporych pieniędzy ;)
dzordz

Postprzez adrian1994-12 » 3 cze 2016, o 22:45

Kolego jeśli mogę się włączyć, ja niedawno wymieniałem skraplacz (dosłownie dwa dni temu) kupiłem na aledrogo za 242 zł do mojego Colta pasuje ale wiem że były montowane jeszcze jakieś inne więc musisz sprawdzić
tu masz linka do aukcji http://allegro.pl/chlodnica-klimatyzacj ... 46745.html
adrian1994-12

Dostał piw: 1
Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1,3-1999r
Województwo: Śląskie

Postprzez dzordz » 3 cze 2016, o 23:57

Ooo spoko,wielkie dzięki. Ciekaw jestem czy będzie pasował bo faktycznie co chwilę coś zmieniali w tych Coltach. Niby jeden model a może być kilka różnych np. skraplaczy, sprężarek i nie będą pasowały do wszystkich Coltów. Kurde, jutro obczaję wymiary swojego skraplacza i jak co to jutro zamówię bo cena jest kusząca!!!Napisz jeszcze czy skraplacz jest w jakiś sposób zabezpieczony przed korozją, czy jest goły metal?

Dzięki!!!!

Ps. Jak byś cyknął fotkę jak wygląda u Ciebie ta chłodnica zamontowana, chodzi mi o mocowanie na górze do pasa i jak by dało radę uchwycić sposób mocowania rurek do chłodnicy w jaki sposób są one rozmieszczone to po samym wyglądzie będę wiedział czy będzie u mnie pasować pasować!!!!
Ostatnio edytowano 4 cze 2016, o 00:29 przez dzordz, łącznie edytowano 1 raz
dzordz

Postprzez Dylan » 4 cze 2016, o 00:27

Jak cos to bierz używane graty o ile działały do końca. Zabawa w regeneracje itd. Koszta są duże i chyba nie warte tego i wartości samochodu. Tak jak Ludinho1 wspomiał nie było jakiś wiekszych problemów z klimą w CJ0 ja na ten przykład nie miałem problemu przez 8 lat tylko servis napełnianie, odgrzybianie, ozonowanie. I teraz na wiosne po dwóch latach użytkowania mierzyłem schładzanie w kratce nawiewu ma 11 stopni także wynik taki dopuszczalny.
Dylan
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 41
Auto: Colt CZT

Postprzez dzordz » 4 cze 2016, o 00:35

Muszę właśnie tylko trafić na sprzęt od kogoś "zaufanego" bo inaczej loteria na maksa i jeśli będzie mina to leże z kasą bo wtedy lepiej by było od razu zregenerować...
Jutro gonię z rana na dwa serwisy popytać i obczaić koszty to wtedy będę wiedział mniej wiecej co i jak!
Ps. U mnie jeszcze przed wczoraj na kratce nawiewu jak jadę przez miasto w maksymalnych upałach termometr wskazywał ok 7-8 stopni a jak jadę po za miastem to mam na nawiewie około 6 stopni a wcześniej było jeszcze chłodniej, dopiero w tym roku siadło!
dzordz

Postprzez ludinho1 » 4 cze 2016, o 01:57

dzordz napisał(a):Muszę właśnie tylko trafić na sprzęt od kogoś "zaufanego" bo inaczej loteria na maksa i jeśli będzie mina to leże z kasą bo wtedy lepiej by było od razu zregenerować...
na allegro pełno zaufanych i ceny już od 50zł :). nie masz wiele do stracenia . sprężarkę , skraplacz i (osuszacz który jest obowiązkowo do wymiany) wymienisz spokojnie sam, no chyba że nie masz smykałki do dłubania to wtedy warsztat i trzymaj się pan za kielnię :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez dzordz » 4 cze 2016, o 11:34

Dylan napisał(a):Jak cos to bierz używane graty o ile działały do końca. Zabawa w regeneracje itd. Koszta są duże i chyba nie warte tego i wartości samochodu. Tak jak Ludinho1 wspomiał nie było jakiś wiekszych problemów z klimą w CJ0 ja na ten przykład nie miałem problemu przez 8 lat tylko servis napełnianie, odgrzybianie, ozonowanie. I teraz na wiosne po dwóch latach użytkowania mierzyłem schładzanie w kratce nawiewu ma 11 stopni także wynik taki dopuszczalny.

No właśnie dzisiaj byłem i jednego z klimaciarzy i wydawał się konkretny i rozmowa była bez ściemy, i własnie ten człowiek powiedział na temat sprężarek to samo, że one zazwyczaj są nie do zajeba**a i przeżywają dużo dłużej niż same auta, ale to nie jest zawsze regułą i zdarzają się wyjątki. Facet powiedział mi że narazie nie ma sensu robić sprężarki bo być może przyczyna tkwi w nieszczelnej chłodnicy klimy i samym osuszaczu, mam zrobić najpierw te dwie rzeczy i jak będzie bez zmian to robić sprężarkę lub też kupić używkę ale z wiarygodnego źródła, najlepiej taką która jest zamontowana na samochodzie i nie leży luzem i zbiera syf.
Reasumując, regeneracja to koszt 700-800 stówek.
Teraz zastanawiam się czy regenerować i wywalać tą kasę czy kupić używkę...
pzdr

Ps. Ludniho1 mam smykałkę do grzebania, tylko nie mam narzędzi i miejsca a najwygodniej było by mieć kanał!
dzordz

Postprzez Dylan » 5 cze 2016, o 01:37

Także dogadaj się z Ludinho1 On ma gratów multum. nie pakoj tylu setek jesli wyjdzie ze to sprezarka.
Dylan
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 41
Auto: Colt CZT

Postprzez dzordz » 11 cze 2016, o 15:42

A więc dzisiaj byłem u klimaciarzy, chciałem sam sobie wymienić chłodnicę klimy i osuszacz, ale problem pojawił się gdy wyjąłem starą i chciałem zamontować nową chłodnicę, okazało się, że mocowania do dolnej belki nie pasują i mocowania po bokach nie pasują, nie wspomnę już o tym że te rurki co wychodzą z chłodnicy klimy trzeba było nieźle powyginać aby można było podpiąć do nich przewody! Dobrze , że zdecydowałem się na samodzielną wymianę na serwisie bo inaczej to by, nie dał rady. Panowie poprawili mocowania, ponawiercali gdzie trzeba, w sumie to dosyć mocno przerobili te mocowania no i rurki ponaginali aby pasowało do przewodów. No i po jakimś czasie chłodnica w końcu spasowała!!Gdyby nie oni to musiał bym odsyłać chłodnicę!!!

Największym problemem okazał się być osuszacz który dobrał mi pan z aparts.pl po orginalnych numerach katalogowych, i okazało się, że osuszacz nie pasuje w miejscu łączenia przewodów, brakowało w środku jakiegoś małego rantu na którym miał opierać się oring, generalnie osuszacz nie pasuje!!!! I mina totalna, bo po moim telefonie pan ze sklepu powiedział mi, że raczej mi nie przyjmą zwrotu bo to osuszacz do którego dostało się już powietrze i taki jest już nie dobry aby go powtórnie sprzedać!!!! Mam jeszcze zadzwonić w poniedziałek bo pogada z kimś wyżej ale raczej małe szanse... zajebiście z ich strony, że dobrali fajny osuszacz a jestem 50 zł w plecy!
Jaki z tego płynie morał na przyszłość, nie zamawiać nietypowych części przez neta. W serwisie w którym dzisiaj byłem zamówiłem osuszacz za ok.120zł ale ma już pasować jak ulał a nie jakiś wynalazek za 50zł (w sumie to był osuszacz Hella który maił być dobry jakościowo, a tu lipa).
Jak by mało tego było, chłodnicę wody mam tak utlenioną że rozlatuje się w rękach i zamówiłem od razu nową za 400zł ma być orginał, nie jakiś tam chinol za 200zł. Nie bawię się już w tego typu oszczędności, chciałem zaoszczędzić na skraplaczu klimy za 240zł i musiałem dopłacić dzisiaj do tego z 60zł za przerabianie mocowań itp.
Generalnie to jestem bankrutem przez to auto, chyba na razie odpuszczę regenerację/wyianę sprężarki klimy ...
pzdr
dzordz

Postprzez ludinho1 » 11 cze 2016, o 18:50

osuszacz w intercarsie płaciłem 60zł . a miałem identyczną sytuację że najpierw w iparts kupiłem ten bez rantów na oring. mają jakiś pierdzielnik w katalogu w sprawie osuszaczy, bo poza tym to same dobre zakupy u nich czyniłem. to musi być od CA lub C50. a w sprawie skraplacza to jakim cudem ktos tam wyżej polecał ten właśnie skraplacz i nie wspomniał o żadnych przeróbkach ? .
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez dzordz » 12 cze 2016, o 01:22

No właśnie z tym skraplaczem to trochę nie bardzo, otwór w dolnej belce pod mocowanie musiał być około pół centymetra rozwiercony aby pasowało no i mocowania po bokach na maksa rozwiercone bo były za szeroko. Facet w serwisie powiedział, że to jest właśnie różnica w cenie za tańszą chłodnicę, właśnie te pół centymetra a pożniej trzeba się męczyć,ale powiedział też że często bywa tak,że ludzie płacą grubo za "orginały" co też trzeba przerabiać...
Z osuszaczem to jazda nie zła, pewnie mają tam bałagan i później wychodzą takie kwiatki i teraz nie wiadomo czy mi to przyjmą?

Ps. Kolega adrian1994-12 mi pomagał w sprawie tej klimy ale u niego wsjo pasowało bez przeróbek, podejrzewam,że może być tak, że z dokładnością takich elementów jak np. mocowania może być różnie i zdarzyć się może , że co jakiś czas wychodzą im takie kwiatki. Generalnie wszystko skończyło się dobrze, mam nadzieję,że jakościowo wytrzyma i nie będzie przepuszczać!
dzordz

Re: Colt CJ0 1.3 2002r. Regeneracja sprężarki klimy.

Postprzez Kct » 12 cze 2016, o 09:56

Nie martw się osuszaczem, ja kupiłem 3 zanim dopasowalem i wszystkie po otwarciu były na śmietnik

Wysłane z mojego thl T6 pro przy użyciu Tapatalka
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Postprzez dzordz » 12 cze 2016, o 10:13

Dlatego następnym razem kupię auto z którym nie będę miał takich problemów z częściami jak z Coltem, milion różnych chłodnic, osuszaczy, przewodów itp.
W sumie to mam zagwostkę co będzie następcą Colta ale to nie ten dział na takie pogaduchy ;)
dzordz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum