Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ1A] Dławi się + dziwne obroty

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Kryss » 14 maja 2016, o 10:35

ja kiedyś miałem awarie i na 3 cylindrach jechałem 100 km do domu ale to była katastrofa nie polecam
Kryss

Dostał piw: 12
Auto: COLT(CJ0)1,8SOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez francy » 14 maja 2016, o 11:47

"regulacja luzów zaworowych( na zimnym silniku) " w mitsu robi się regulacje na ciepłym silniku~!
francy

Dostał piw: 4
Auto: Colt 1.3 Cj0
Województwo: Lubelskie

Postprzez Kordian » 14 maja 2016, o 15:30

no też mi się tak wydawało ale facet w warsztacie mówił że na zimno jest opisane w autodacie czy czymś takim. Ale co ciekawe to dzisiaj się przejechałem i wszystkie problemy znikneły, więc przypuszczam że mogą gdzieś nie stykać kable i co jakiś czas nie przewodzić napięcia.
Kordian

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 12V 75 km
Województwo: Śląskie

Postprzez Cyganejro » 14 maja 2016, o 21:00

Kordian Masz idealnie te same objawy co u mnie Tzn duszenie silnika i sporadycznie spadające obroty? Sprawdzałeś kable metodą na spryskiwacz do wody czy nie ma przebicia? Może warto zainwestować w twoim przypadku w nową kopułkę i palec.

Niestety dalej walczę z problemem "miśka" tym razem wymieniłem aparat zapłonowy na inny oczywiście sprawny dodam że mój aparat przy tym co kupiłem wygląda jak nówka ze sklepu. Tydzień temu jeszcze wyregulowałem zawory dla pewności oczywiście na ciepłym silniku :) Efekt żaden dalej to samo.

Może warto zmienić pompę paliwa ? Co o tym sądzicie ?
Cyganejro

Auto: Colt CJ1A GLX 1.3L
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez francy » 15 maja 2016, o 03:54

Jeżeli jest dobre ciśnienie to nie ma po co. Ja sprawdzałem zwykłym manometrem do kół. A filtry powietrza i paliwa ?
francy

Dostał piw: 4
Auto: Colt 1.3 Cj0
Województwo: Lubelskie

Postprzez ludinho1 » 15 maja 2016, o 09:18

francy napisał(a):Jeżeli jest dobre ciśnienie to nie ma po co. Ja sprawdzałem zwykłym manometrem do kół.
a możesz powiedzieć jak to zrobiłeś i jaki był wynik ?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez Kordian » 15 maja 2016, o 10:28

Chyba właśnie tak zrobię na początek, u mnie obok małego spadku mocy i dziwnego dźwięku najbardziej widoczne były jednak wibracje na silniku, jednak skoro ustały to myślę że tak profilaktycznie tą kopułkę i kable mogę wymienić bo to nie są drogie rzeczy. A co do dłąwienia silnika to kilka miesięcy też miałem poważniejszy problem ale mechanik powiedział że przyczyną była chyba popękana listwa podciśnienia(jakoś tak to zrozumiałem).
Kordian

Postprzez Cyganejro » 21 maja 2016, o 01:25

Tymczasem ja ciągle walczę z problemem :P Pojawił się nowy objaw teraz dodatkowo falują mu obroty na zimnym skok o 100rpm i tak co 2 sek. aż do momentu jak silnik złapie temperaturę. Nie mam pojęcia już co sprawdzać ew. wymieniać. Jakieś pomysły ?
Cyganejro

Postprzez Cyganejro » 5 sie 2016, o 21:44

Odkopię temat.

Auto po deszczu czy gdy jest lekko wilgotno na zewnątrz potrafi się zdusić i zaszaleć z obrotami , natomiast gdy jest sucho to nie ma żadnego problemu autko chodzi idealnie. Z całej tej sytuacji wnioskuję że elektryka gdzieś się posypała tylko teraz gdzie szukać winowajcy ? Proszę pomóżcie :)

Wymieniłem już: świece, aparat zapłonowy ,kable ,kopułkę ,palec ,rozdzielacz ,uszczelkę pokrywy zaworów, filtr powietrza, filtr oleju, filtr paliwa

Czynności jakie zrobiłem dotychczas: ustawienie zapłonu , wyregulowanie zaworów, wyczyszczenie EGR, wyczyszczenie przepustnicy + pomiar , wyregulowanie TPS i IPS + pomiar, wyczyszczenie dolotu .
Cyganejro

Postprzez Kordian » 3 wrz 2016, o 13:29

U mnie znowu pojawił się podobny problem jak ostatnio i wychodzi że świece bardzo szybko u mnie siadają, czego nie brałem pod uwagę bo Denso dały radę 15 tys prawie a ostatnio mi założyli Beru i okazało się że wytrzymały 3tys. :(
Kordian

Postprzez ludinho1 » 3 wrz 2016, o 13:53

więc trzeba szukać problemu bo denso to i 50tyś pociągną a beru pewnie niewiele mniej
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez Cyganejro » 19 wrz 2016, o 19:35

Panowie, szybkie pytanie jakiej firmy fabrycznie jest pierwsza sonda lambda tzn. ta przed katem (patrząc od Silnika) ew. Czy jesteście w stanie zobaczyć jak są zaizolowane kable w w waszych autach wychodzące właśnie od niej. Wydaję mi się że moja już była wymieniana i izolacja przewodów kuleje.
Cyganejro

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum