Od kilku tygodni mam problem ze swoim Coltem CJ1A 1.3l 4G13 z 98r , autko bardzo dziwnie się zachowuje na wolnych obrotach oraz podczas jazdy.
Na wolnych obrotach (które powinny znajdować się w zakresie 750-850) spadają na oko do 650 po czym rosną do 1200 i stabilizują się na tych 800 dodam że podczas spadku obrotów autem dziwnie trzęsie. Dzieję się tak za każdym razem na "luzie" podczas postoju np. na światłach czy skrzyżowaniu i niezależnie od temperatury silnika. Mój drugi problem dotyczy jakby "przytkanego" samochodu tzn. autko podczas ruszania czy też jazdy strasznie się "przytyka" jakby coś go blokowało , pedał w podłogę na dwójce przy 2000 obrotów a autko nie chcę się wkręcać wyżej i do tego strasznie szarpie , dzieje się tak przy każdym biegu całkowicie przypadkowo tzn. raz jest dobrze raz źle. Nie wiem czy to może być istotne ale ostatnio zauważyłem że uszczelka filtra powietrza popękała i w niektórych miejscach się wykruszyła.
Co może powodować takie zachowanie auta ?
W autku wymieniłem przewody WN jakiś miesiąc temu na NGK , świece też koło miesiąca temu na Denso oraz wyregulowałem zawory.