Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Problem z obrotami

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Problem z obrotami

Postprzez kargul7 » 2 kwi 2016, o 22:30

Witam wszystkich użytkowników.
Jestem tutaj nowy. Kupiłem niedawno Colta CJO 1.3 82 KM kupując wszystko było ok, ale samochód był sprowadzony więc trzeba było zrobić standardową procedurę wymiany olejów, filtrów, dodatkowo końcówki drążków no i rozrząd. przed wymianą tego wszystkiego samochód jeżdził ok poza nieraz delikatnym głupieniem obrotów. Oddałem do mechanika na wymianę rozrządu podczas wymiany dzwonił do mnie i mówił że rozrząd jest o jeden ząbek przestawiony no i nowy rozrząd złożył tak jak być powinno. Odebrałem samochód na drugi dzień ruszyłem do pracy (25 km) gdzieś po przejechaniu 20 km i zatrzymaniu się na światłach obroty zaczeły szaleć i samochód zgasł. Zepchałem go na parking i próbowałem odpalić po dłuższym kilkukrotnym kręceniu udało się dojechałem do pracy ale było tak że nieraz wciskałem gaz nawet w podłogę a on nie reagował wogóle.

Wracając do domu po 15 km obroty zaczeły skakać zapalił się check zgasł i niestety już nie odpalił, zdjołem klemę czekałem aż ostygnie i po 3 godzinach prób scholowałem go do mechanika.
Moje pytanie to czy to może być wina mechanika???, Co ewentualnie mogło się zadziać??? , bo ja już się trochę podłamałem taki fajny samochód i nie chce współpracować.
PROSZĘ O POMOC Z GÓRY DZIĘKUJĘ
kargul7

Dostał piw: 0
Auto: COLT Z30 2008 rok
Województwo: Mazowieckie

Problem z obrotami Pomocy !!!

Postprzez ludinho1 » 3 kwi 2016, o 19:23

komputer - kabel - obd2 - rozszyfrowanie błędu. to na dzień dobry trzeba zrobić i jak będzie wiadomo co wyrzyga to wtedy zabrać się za dalsze czynności
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez kargul7 » 3 kwi 2016, o 22:36

Dzięki, jutro mam nadzieję już będę coś wiedział
kargul7

Postprzez kargul7 » 4 kwi 2016, o 16:22

Mechanik stwierdził że niema co go pod kompa podłączać bo za stary samochód i nic sie nie dowie, stwierdził też ze pompa paliwa do wymiany i listwa wtrysku paliwa. Bo jak mu dali mu paliwo to normalne chodził
kargul7

Postprzez ludinho1 » 5 kwi 2016, o 18:13

On sam jest za stary . Truknij do mnie na pw i zapraszam do wawki to ci powiem jaki masz błąd. ciekawe na jakiej podstawie stwierdził ze pompa i listwa do wymiany.
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kargul7 » 5 kwi 2016, o 22:26

Słuchaj, nie wiem co ten mechanik odstawia, ale twierdzi że zapuścili mieszankę na wlot i samochód zadziałał, po czym stwierdził że jeżeli nie dochodzi paliwo to znaczy że jest popsuta pompa więc ja do zapytałem czy nie da się sprawdzić tej pompy w jakiś sposób żeby na darmo nie rozgrzebywać samochodu powiedział że nie. Dziś wersja już jest inna a mianowicie że zatankowałem kiepskie paliwo i to może być przyczyną. Kazali mi kupić paliwo 10 l i jutro mają się brać za płukanie instalacji z rzekomo demontarzem wszystkiego i jeszcze wspomaganiem się jakimś środkiem do płukania. Za tę usługę krzykneli mi 550 zł za tę usługę. Kolego jak masz doświadczenie to podpowiedz mi co i jak bo zaczyna mnie to powali denerwować.
kargul7

Postprzez ludinho1 » 6 kwi 2016, o 14:03

:shock: już dawno takich cudów nie widziałem . auto z checkiem a mechanik wymyśla zbędne prace za 550zł . żenada. pisałem wyżej od czego się zaczyna twoją awarię. śmiem twierdzić że z układem paliwowym jest wszystko ok .
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kargul7 » 6 kwi 2016, o 21:00

Zabrałem od tego typa samochód nic nie zdążył zrobić na szczęście. Wstawiłem auto do swojego sprawdzonego mechanika zobaczymy co on wyczai. Dzięki za podpowiedzi ta ekipa mechaników to jakaś masakra była.
kargul7

Postprzez kargul7 » 13 kwi 2016, o 07:23

Okazało się że rura wlewu paliwa przerdzewiała, do zbiornika leciał syf i woda, przez co pompa paliwa sie przytarła, zbiornik wymyłem rure zamówiłam mam nadzieję że będzie ok.
kargul7

Postprzez ludinho1 » 13 kwi 2016, o 20:31

niestety ale to nie jest przyczyna zachowania opisanego w 1 poscie ;) . chyba dalej ci bałach wciskają . błąd odczytałeś?
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kargul7 » 21 kwi 2016, o 22:41

Nie błędu nie odczytał, rura wymieniona cała była przerdzewiała od strony wlewu, zbiornik umyty bo syf był masakryczny i woda w paliwie, puki co jeżdżę nim 3 dni 2 razy mi się przydławił delikatnie przy 2000 obr. pozatym ok. Dam znać jak dalej się sprawy mają
kargul7

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum