Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Silnik 4g92 DOHC

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0] Silnik 4g92 DOHC

Postprzez Jamal » 4 kwi 2016, o 21:22

Witam posiadam colta ca0 z silnikiem 4g92 sohc 1.6 113 koni, niedawno zakupiłem do niego silnik 4g92 DOHC niestety nie posiadam do niego osprzętu kolektorów kompa wiązki przepustnicy i aparatu zapłonowego itp. Mam pytanie z czego można by podpasować poszczególne części ? Mam już mniej więcej pomysł na zgranie tego ale może ktoś udzieli mi cennych porad i wskazówek bo ogólnie to ciężko o jakieś informacje na temat tego silnika fotki wrzucę jak znajdę trochę czasu Pozdrawiam ;)
Jamal

Dostał piw: 3
Województwo: Śląskie

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez tresorex » 4 kwi 2016, o 21:54

A z jakiego mitsu masz 4G92 DOHC?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez jabberkonto » 4 kwi 2016, o 22:05

No wiadomo ze istnialy..... byl nawet kiedys colt cao z 4g92 dohc 4wd w Polsce.... ale fakt ze to mega rzadki silnik :)

Jestes pewien ze to 4g92 a nie 4g93 ?

Co do osprzetu, kolektorow i wiazki to wlasnie zgadywalbym ze podpasuje z 4g93. Co do ECU to zastanawialbym sie czy nie wysterowac tego jakims standalone np Ecumaster Emu.
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez Jamal » 4 kwi 2016, o 22:09

Raczej na 100% 4g92 przynajmniej tak ma nabite na bloku i skok tłoka się zgadza w 4g93 był inny z czego pochodzi ciężko powiedzieć sprzedawca twierdził że z colta takiego jak posiadam tylko że to był anglik więc poszedł na części
Jamal

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez Jamal » 4 kwi 2016, o 22:36

Własnie też tak mysle że graty z 4g93 podpasują , w sumie to mam jeszcze pytanie czy można poznać czy przypadkiem nie jest to blok z 4g92 sohc polączony z glowicą z 4g93 bo mam też takie podejrzenie ? Może jutro dodam fotki i ktoś coś więcej mi powie a jeszcze jedno czy pasek rozrządu ma mieć 153 żeby i 29mm szerokości ? bo taki mam założony a jest w kiepskim stanie.
Jamal

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez bonsao » 5 kwi 2016, o 06:11

ja moge tylko powiedzieć ze w GTI 4g93 był pasek o trzy zęby dłuższy miał 156 zęby na 29mm
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez Jamal » 5 kwi 2016, o 17:19

Fotki silnika tak na szybko przy składaniu całości i poczyszczeniu zrobie dokładniejsze
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jamal

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez Patryk Cj0 » 5 kwi 2016, o 19:37

to ty masz goły słupek bedzie ciężki temat
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 177
Auto: Colt cjo 4g93 i Volvo S60 2.0t
  • Strona WWW

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez jabberkonto » 5 kwi 2016, o 20:36

Nikt Ci raczej nie powie czy to orginalne 4g92 czy ktos zalozyl czapke z 4g93 na dol 4g92. Swoja droga taki eksperyment probowal kolega rosomak, ale chyba nigdy nie odpalil tamtego silnika.

Nie dowiesz sie dopoki nie sprobujesz :) Pocieszajace jest to ze 1.6 dohc mial teoretycznie o 5 km wiecej niz 4g93 dohc.

Mial tez chyba dosc duzy stopien sprezania i wymagal wysokooktanowego paliwa.
jabberkonto

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez tresorex » 5 kwi 2016, o 22:22

IMO jest to podróbka czyli głowica od GTi (1.8) na bloku z GLXi (1.6). Oryginalne 1.6 DOHC miały napinacz rozrządu hydrauliczny a tu jest jak w 1.6 SOHC. Dodatkowo dlaczego pasek rozrządu tak odstaje u góry? Nie jest napięty?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez Alkanick » 5 kwi 2016, o 23:05

Z tego co ja wiem seryjny 1.6 z głowicą 1.8 miał mniej koni, czyli 136 nie wiem jak z niutkami.

Btw.
Patryk Cj0 napisał(a):goły słupek

Nie wiem kto wymyślił tą nazwę dla bloku silnika ale drażni mnie strasznie :D

TO! jest słupek kufa:
Obrazek

ewentualnie ktoś może być słupem.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez tomchuck » 5 kwi 2016, o 23:20

tresorex napisał(a):... Oryginalne 1.6 DOHC miały napinacz rozrządu hydrauliczny a tu jest jak w 1.6 SOHC...

A ja chyba widzę napinacz pod łapą silnika...
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez bonsao » 6 kwi 2016, o 07:01

tresorex napisał(a):IMO jest to podróbka czyli głowica od GTi (1.8) na bloku z GLXi (1.6). Oryginalne 1.6 DOHC miały napinacz rozrządu hydrauliczny a tu jest jak w 1.6 SOHC. Dodatkowo dlaczego pasek rozrządu tak odstaje u góry? Nie jest napięty?

ja tam też widzę napinacz hydrauliczny
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez tresorex » 6 kwi 2016, o 08:38

Faktycznie jest napinacz hydrauliczny :D Miałem wrażenie że powinien być w innym miejscu ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez bonsao » 6 kwi 2016, o 09:14

Ja jeszcze mogę dorzucić że łapa silnika w SOHC jest inna niż w DOHC jeśli nie była przełożona z gti to trzeba uciąć z niej dwa elementy aby pod pasować napinacz hydrauliczny .Ostatni przerabialiśmy to u dymano . Też podejrzewam tu nie dokończony projekt 4g92 DOHC . No chyba że to jeździło juz w jakimś aucie.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez jabberkonto » 6 kwi 2016, o 12:04

Alkanick napisał(a):Z tego co ja wiem seryjny 1.6 z głowicą 1.8 miał mniej koni, czyli 136 nie wiem jak z niutkami.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_4G9_engine

Wlasnie, ze mial wiecej i to jest w nim bardzo fajne :)
jabberkonto

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez Alkanick » 6 kwi 2016, o 18:00

jabberkonto napisał(a):https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_4G9_engine

Wlasnie, ze mial wiecej i to jest w nim bardzo fajne :)

Hm wychodziło by że masz rację. Może tyczy się to seryjnego 1.6 DOHC, ciekawe jak to wygląda przy zwykłym 1.6 z głowica GTi :P
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A

Silnik 4g92 DOHC

Postprzez Jamal » 6 kwi 2016, o 20:57

Co do paska ściągałem go żeby pomierzyć i policzyć ząbki potem tylko tak nałożyłem puki co chce go skompletować to znaczy:
-kolektor ssący powinien spasować z mojego 1.6
-wydechowy mam i pasuje z czego nie wiem dostałem do silnika ale to odlew wolałbym taki jak jak ma carisma 1.8 GDI ale nie wiem czy spasuje na silnik dolem nie musi najwyżej trochę sobie pospawam
-mam też założony aparat z carismy w samochodzie i chyba podtoczę go trochę żeby wszedł w gniazdo głowicy dohc do tego podstawka żeby rozstaw śrub się zgadzał wtedy odpalił bym chociaż silnik i ogarniał temat dalej
Jamal

[OGOLNIE] Silnik 4g92 DOHC

Postprzez Jamal » 13 sie 2016, o 16:54

Po bardzo długim czasie wkońcu silnik trafil do samochodu i odpalił wszyskie części podeszly z 4g92 sohc poza aparatem który został przetoczony przy okazji dolożyłem tlumik końcowy z nierdzewki i troche go wyciszylem do tego nowe sprzegło z tarczą kevlarową , poduszki silnika utwardzone klejem do szyb i dolot z pcvki oklejonej karbonem niestety aku zawadza i do próby trzabyło zerwać karbon puki co ale aku trafi do bagażnika to zrobi sie więcej miejsca zbiornik od spryskiwaczy z civica trafil pod błotnik
Jamal

[OGOLNIE] Silnik 4g92 DOHC

Postprzez Jamal » 13 sie 2016, o 17:06

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jamal