Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0]Przeniesienie akumulatora do bagażnika

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Rysiek » 19 mar 2016, o 16:53

Siema
Nie było jeszcze takiego tematu, a dokładnie nie był pociągnięty w tym kierunku.

Buduję sobie profi dolot, i chce się pozbyć akumulatora z komory silnika, przenieść akumulator tam gdzie zwykle trzyma się koło zapasowe.

Pytanie jest następujące, jak to zrobić z głową, tzn jaki kabel? Na co zwrócić uwagę przy wyborze kabla?
Jakie bezpieczniki i czy dać jeden 30cm od aku czy dwa jeden przy aku a drugi przy alternatorze?

Jak przymocować battery boxa żeby nie wyrwało go z blachy bagaznika? Zwykle blachowkręty to chyba jednak za mało?
Jakieś battery boxy polecacie? Chcę zostac przy tradycyjnym gabarytowo akumulatorze, bo ma jeszcze uciągnąć audio.

Którędy puścić kabel? przez gródz i w kabinie, czy może inaczej? osobno bedzie szedł jeszcze kabel audio...
Co z kablem masowym, wracać przez kabinę czy masować o budę?

Ostatnie pytane techniczne, jak już utnę kabel za klemą, to jak polecacie połączyć nowy kabel ze starą wiązką, no i jak zarobić klemę na nowo?
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

przeniesienie akumulatora do bagażnika (CJ0)

Postprzez ludinho1 » 19 mar 2016, o 17:28

gdybym robił to u siebie to zrobił bym to tak:
ucinam klemę plusową i wywalam na fajans , łączę nowy przewód o przekroju minimum takim jak obecny ( nie wiem ze 25mm2 bym dał) prasując tulejkę (tu potrzebna jest praska do końcówek kablowych) taką jak się używa do muf energetycznych , na to pózniej koszula termokurczkliwa i jazda z przewodem do bagażnika. przeloty masz dwa do wyboru . albo strona pasażera za schowkiem albo strona kierowcy za bezpiecznikami. w obu przypadkach przyda się "pilot" i jest trochę rozbierania i gimnastyki żeby się tam dostać. z drugiej strony przewodu przy akumulatorze , prasuję końcówkę kablową oczkowa i przykręcam to na nowa klemę (mają śruby fi 6 do przykręcania odbiorów) i zakładam ją na aku. bezpiecznik nie jest konieczny moim zdaniem ale oczywiście nie zaszkodzi dać go gdzieś po drodze. klemę minusową odkręcam i przykręcam w bagaju lub całkiem nowa klema i nowy kabel j.w. z plusem.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

przeniesienie akumulatora do bagażnika [CJ0]

Postprzez Rysiek » 19 mar 2016, o 17:32

hmmm
a samo mocowanie do blachy, jak wg Ciebie zrobić dobrze?
czemu bezpiecznik nie potrzebny?
co do samego kabla wydawało mi się, że powinienem być nawet nieco grubszy niz ori

PS. Samej rozbieraniny się nie boję.
Rysiek

Postprzez ludinho1 » 19 mar 2016, o 17:36

same przymocowanie to nie wiem jak zrobić . na supergluta najlepiej :lol: . bezpuiecznika nie ma przy aku przecierz więc dalej może nie być bo tylko przedłużasz przewód plusowy. przekrój o jeden większy jak najbardziej wskazany bo jednak kilka metrów dalej będzie a jest coś takiego jak spadek napięcia który zależy między innymi od długości linii. to taki szczególik z przemiennego NN 230-400V z którym mam do czynienia na co dzień :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez honor » 19 mar 2016, o 18:28

Co do mocowania to bym dał od drugiej strony(od strony jezdni) jakiś solidny kątownik/płaskownik lub chociaż sporej średnicy, grube podkładki, śruby też solidne. Wolałbym nie mieć aku latającego po kabinie w przypadku jakiegoś dzwonka. Blachowkręty to raczej nie do takich zastosowań.
honor

Dostał piw: 9
Auto: Space Star 1.6
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez Rysiek » 19 mar 2016, o 18:46

no to pytanie robocze/pomocniczne
czy battery boxy jak polecają na forach Hond, maja jakieś punkty mocowań śrub, które potem zaadaptuje do bagaja
bo nie wiem jeszcze jaki kupić i jak szukać odpowiedniego?

PS. Chyba faktycznie najlepiej dospawać płaskownik do wnęki koła bagażnika.
Rysiek

Postprzez honor » 19 mar 2016, o 19:37

Jak chciałeś dawać blachowkręty to założyłem, że nie wstrzymujesz się przed wierceniem w podłodze, więc pewniej będzie dać płaskownik od spodu, śruby na przestrzał przez płaskownik i podłogę. Zakontrować żeby się nie obracały i do tego zamocować dopiero koszyk na aku. Daj jakieś zdjęcia lub link.
honor

Dostał piw: 9
Auto: Space Star 1.6
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez Rysiek » 23 mar 2016, o 13:14

To teraz z innej beczki.

Załóżmy że zbudowałem już dolot, kosztem akumulatora przeniesionego do bagażnika.
(nie, nie chcę go pod maską w ogóle)

Ciągnę przewód spawalniczy do bagażnika, którymś progiem, w bagażniku mam przygotowaną podstawę pod akumulator z płaskownika,
akumulator siedzi w bezpiecznym battery boxie. W kabinie hebel prądu na kluczyk.

Dotąd wszystko było jasne i zrozumiałe, teraz zaczynają się dodatkowe pytania.

Ogólnie nie planuję rozbudowanego audio w aucie, bo waga... i nie lubię sabłuferów...
Ale:
Mam dobre radio na mosfetach 50w, mam tweeterki w słupkach, i planuję dobry zestaw 165mm głosników Hertza w drzwiach na dystansach z mdf-u. tylne głosniki out.

A wiec nie bardzo kumam jak to pogodzić teraz z akumulatorem w bagaju.
Od klemy + puszczę przewód zasilający do audio, do wzmaka 2 kanałowego, z niego pojdą kable do głosników, całość na bezpieczniku zaraz przy akumulatorze, to jeszcze rozumiem bo są gotowe zestawy na allegro np Cruncha.

Problem mam z minusem. Widziałem jak daje sie minus od razu z akumulatora w blachę bagaznika, ale jak to się ma do audio wtedy?
Jak to zrobić "dobrze" albo co najmniej poprawnie ?? Ktoś coś?

To nie jest samochód do rajdów, ale miejski popier****cz więc czasem radio fajnie włączyć, chciałbym żeby grało czysto, ale bez dudnienia.
Trzasków itp, no i bez groźby uwalenia czegoś źle zrobioną instalacją, a masa w blachę w bagażniku średnio mnie przekonuje.
Chyba że nie potrzebnie?

Nie wiem co robić z kablem minusowym, bo temat jest kompletnie pomijany na forach gdzie info szukałem.

Ktoś mi ładnie wyjaśni?
Rysiek

Postprzez ludinho1 » 23 mar 2016, o 13:21

nie wiem w czym masz problem. masujesz budę przewodem minusowym z akumulatora gdziekolwiek ci pasuje. blacha jest dobrym przewodnikiem prądu więc minus znajdzie się na całej karoserii i kolejne urządzenia typu twoje audio masujesz sobie znowu gdzie ci się podoba
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Rysiek » 23 mar 2016, o 13:25

mistrzem elektrykiem nie jestem, ale nie robi się kilku mas nie daleko siebie?
Tylko jedną, no i właśnie gdzie powinna być wspólna, w bagażniku, ori punkt pod maską, czy jak?
Stąd mój ból d... wlaśnie :D ...czy już przesadzam? :ugeek: po prostu chcę zrobić porządnie
Rysiek

Postprzez ludinho1 » 23 mar 2016, o 13:33

masy na aucie nigdy za wiele i dlatego wskazane jest zrobić kilka . grunt to robić porządne połączenie grubym kablem żeby nie zanikło na początkowym odcinku na wylocie z aku . jak chcesz to możesz wypuścić sobie prosto z pod klemy 2 przewody i zapiąć w dwóch różnych miejscach i będzie spokojnie wtedy , a już będziesz najspokojniejszy jak doprowadzisz sobie jeden z nich pod maskę i zapniesz na silniku gdzieś :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Rysiek » 4 kwi 2016, o 18:15

A gdzie byście dali hebel prądu w kabinie, jak byście robili?
Normalnie ryje mi to banie teraz, żeby ergonomicznie było.
Rysiek

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum