Z tej strony Jakub, trochę po 30tce, obecnie z Chorzowa. Zarejestrowałem się, bo zmieniam auto i jedną z opcji jest Colt. Ale nie w wersji "jak bozia przykazała" tylko tej bezdachowej, o którą męczy mnie Żona Moja
Tak więc - czy Mitsubishi Colt CZC nadaje się jako jedyne auto w domu? Nie zapasowe, nie takie "na weekendowo-wakacyjne szaleństwa", ale jedno jedyne do codziennie jazdy? Będę wdzięczny za rozwianie / potwierdzenie paru obaw jakie mam, mianowicie:
1. nie przeszkadza mi to, że CZC to auto de facto dwuosobowe. NIE przeszkadza. Jakbym chciał 7-miejscowego vana to bym takiego szukał. Ostatnim razem trzecią osobę wiozłem coś koło lipca zeszłego roku. Czwartą w maju. 2014. Oba przypadki były przypadkowe
2. niespecjalnie przeszkadza mi to, że 5 litrów to to auto nie spali. Zresztą, które spali... miałem już pierdziki z silnikami 1,0-1,1 i też nie paliły 5. 6 też nie
3. jak wygląda sprawa usterek drobnych, jak i tych grubych? I co z dostępem do części i ogarniętych mechaników? Bo nie mam czasu na grzebanie a aucie. Kilka lat wstecz owszem, mieszkałem w domku z garażem i kanałem, mogłem sobie dłubać. W tej chwili mam zejść o 5:30 rano pod blok (auto garażowane nie będzie), odpalić od pierwszego razu czy jest +30 czy -15, dojechać spokojnie do celu i wrócić. I nie przeznaczyć na każdą godzinę jazdy drugiej godziny spędzonej pod maską. Bo i tak bywało. A dostęp do w/w garażu z kanałem i narzędziami to mam kilka razy do roku przez pojedyncze dni. Resztę - albo zrobię pod blokiem na parkingu, albo muszę jechać do mechanika. Najbliższy jest 150m od moich drzwi. Najbliższy, któremu mogę oddać auto w ciemno z pełnym zaufaniem - 75km od tychże drzwi. Ała
4. jak jest z użytkowanie, CZC jako auta miejskiego? Czyli parkowanie, ciasne uliczki, cofanie, ruszanie, wciskanie się spod świateł, takie historie. Jest to do ogarnięcia, czy przeszkadza to o czym czytam w przypadku tak Colta (np. kąt przedniej szyby, grube słupki) jak i aut C-C w ogóle (czyli mierna widoczność do tyłu). Chociaż mam nadzieję, że i tak powinno być lepiej niż w przypadku 206 CC bo to jest auto niskie, za to z wysoką linią okien i tam już w ogóle nic nie widać
Będę wdzięczny za wszelką krytykę, uwagi, rady i porady. Z góry dzięki
Aha, podrzucę jeszcze auta do oceny, ale to już we właściwym dziale