Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ5] Wyświetlacz radia i dodatkowych parametrów

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Justyna B. » 17 kwi 2013, o 07:21

Colt CZ5 1.5, MR'04. Mam problem i nie wiem, czy jest to związane z szyną CAN, czy może z radiem, a może z czymś jeszcze.
Mimo, że radio w samochodzie działa, to wyświetlacz momentami dostaje małpiego rozumu i nie wyświetla żadnych informacji z radiem związanych. Co więcej, nie reaguje ani na przycisk menu, ani audio, a zapamiętywaniem ustawień bywa różnie.
Ponadto, podczas odpalania silnika nie wyświetlają mi się żadne informacje o temperaturze, spalaniu, itp., które wg instrukcji auta wyświetlać się powinny.
Czy ktoś z Was miał z tym jakiś problem i czy udało Wam się go rozwiązać? Acha, podczas jazdy - czasem mu się odetka i bardzo rzadko, raz na jakiś czas, dane z radia są wyświetlane, ale o reszcie parametrów milczy, po czym nagle się zawieszają lub znikają. :(
Najtrudniejszy pierwszy krok (Prima via dificultia est) ... ło matko, ale mam pietra ...
Justyna B.

Dostał piw: 0
Auto: Colt 1.5 '05
Województwo: Mazowieckie

[CZ5, MR'04 ]Wyświetlacz radia i dodatkowych parametrów

Postprzez mobi666 » 19 kwi 2013, o 10:08

przyłaczam się również mam to samo u siebie :/
mobi666

Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez mrobasze9 » 19 kwi 2013, o 16:05

Wstawcie foto tego wyświetlacza gdy się to dzieje ,pomoże to na pewno w diagnozie problemu ...
I Love Japan Cars :-) コルト
Obrazek
mrobasze9
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 14
Auto: Colt CJO oraz A3 8L1
Województwo: Łódzkie

Postprzez Justyna B. » 23 kwi 2013, o 21:23

No i po problemie! :D Nie uwierzycie, że pomogła mu ... zmiana na lepszy model, czyli wymiana z niedziałającego na działający. "Ślubny" gdzieś się doczytał porady, że trza kupić działający i spróbować wymienić. Stwierdził, że 70 zł + przesyłka to jeszcze nie majątek, więc zamówił i kiedy już przyszło, wziął śrubokręty, klucze do wyjmowania radia, poszliśmy na dół i powolutku, 10 min. i ... DZIAŁA! Wszystko idealnie. Zatem może i Wam się uda. Spróbujcie. Trzymam kciuki! :)
Najtrudniejszy pierwszy krok (Prima via dificultia est) ... ło matko, ale mam pietra ...
Justyna B.

Postprzez Fador » 7 maja 2013, o 17:36

wymieniłaś cały wyświetlacz? ja mam identyczne objawy, miałem cały czas wrażenie, że te dane po prostu do niego nie docierały. Brakuje też tego ostrzegawczego piknięcia np przy ujemnych temperaturach.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez Justyna B. » 7 maja 2013, o 22:39

Tak, cały i jest git. Z tego, co widziałam, wymiana jest dziecinnie prosta - najpierw trzeba radio wyjąć, potem odkręcić obudowę zewnętrzną, cośtam jeszcze i cośtam jeszcze (nie demontując przy tym połowy deski) i wyświetlacz wyjmuje się bezproblemowo. Słowem: kilka śrubek i po sprawie.
Radio działa, parametry się wyświetlają, ale co do ujemnych temperatur, to nie mogę nic powiedzieć, bo zwyczajnie za ciepło. Mam nadzieję, że i to będzie działało, gdy zajdzie taka potrzeba. :roll:
Justyna B.

Postprzez Fador » 8 maja 2013, o 07:16

ok, dzięki za info. Złapie jakiś wyświetlacz z allegro to może krok po kroku to opisze ze zdjęciami. Bo pewnie będzie nas więcej z tymi wyświetlaczami :D
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Justyna B. » 9 cze 2013, o 18:42

Zauważyłam, że ten problem wystąpił już na MitsuManiakach http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic. ... 1402306793
i tam został opisany przez użytkownika: tokyo (na dole strony - 8 post w wątku).
Tutaj go cytuję i mam nadzieję, że nikt mi za to głowy nie urwie:
tokyo napisał(a):Wysłany: 17-02-2013, 00:50
Witajcie
A wiec tak:
- wyciagnac radio ( jak nie masz kluczy to dwa pilniczki do paznokci)
- wyrwac nawiewy srodkowe i odpiac kabelek z awaryjnych
- zaopatrzyc sie w srubokret torx ; odkrecic plastik na obkolo wyswietlacza
- nastepnie po wyciagnieciu plastiku odkrecic sruby trzymajace wyswietlacz (torx) odpiac wtyczke i wyciagnac

Zanim to zrobisz nagrzej samochod daj nawiew na przednia szyba,jak wyswietlacz bedzie probowal sie zalaczac to masz zimny lut. Tak czy siak trzeba podgrzac wszystkie styki lutownica (20 wat - mala kolba, nie trafo po przegrzejesz sciezki) na zlaczkach i powinno zadzialac.
Pozdrawiam

Zastanawiam się tylko, czy pomiędzy wyciągnięciem radia a odkręceniem plastiku naokoło wyświetlacza nie trzeba zdjąć osłony nawiewów, czy pod nim nie kryją się dopiero śruby trzymające plastik wokół wyświetlacza.
Wiem, że to mało przejrzysty opis, ale robił to mój "ślubny", a po fakcie dogadać się z nim z lekka ciężko. :? Mam jednak nadzieję, że Wam to pomoże choć trochę. :roll:
Justyna B.

Postprzez Fador » 27 sie 2013, o 11:15

Wspomniałem kiedyś o przygotowaniu instrukcji, załączam poniżej. Nie ma koniecznośći demontażu radia.

Obrazek
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Justyna B. » 25 mar 2014, o 16:01

Serdeczne dzięki, Fador. :) U mnie na razie wszystko jest w porządku, ale po Twoim instruktażu nikt z tym problemem nie powinien czuć się zagubiony. Dobra robota! :)
Justyna B.

Postprzez szmiko » 15 wrz 2014, o 19:10

Fador możesz wrzucić jeszcze raz tą instrukcję. Mam te same objawy co wy, raz się włączy raz wyłączy (w tym w czasie jazdy). dramat
szmiko

Dostał piw: 1
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez drbro » 14 lip 2015, o 01:21

Mi się udało naprawić :), radość ogromna . Z tym cyt- wyrwac nawiewy srodkowe ostrożnie bo ja 1 zatrzask zniszczyłem może lepiej Radio zdemontować. POZDR
drbro

Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Tovija » 14 lip 2015, o 08:09

zrob-to-sam/wymiana-wyswietlacza-komputera-pokladowego-i-radia-t6485.html
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez dudens » 27 sty 2016, o 14:21

Witam serdecznie!
Najnowszym i najbardziej skutecznym, a przede wszystkim najtańszym rozwiązaniem problemu z migoczącym/niedziałającym
wyświetlaczem jest:
- podważyć srodkowy panel nawiewu powietrza plastikowym nożem (w najgorszym wypadku płaskim śrubokrętem-delikatnie).
Zaznaczam że nie jest konieczne wyciąganie radia!
- odpiąć złączkę do przełącznika świateł awaryjnych i wyciągnąć atrapę nawiewu.
- odkręcić dwie śrubki typu torx na ramce wyświetlacza i wyciągnąć ją.
- odkręcić dwie śrubki typu torx, trzymające wyświetlacz.
- odpiąć złączkę trzymającą wyświetlacz i wyciągnąć go.
- ściągnąć obudowę wyświetlacza (4 zaczepy plastikowe)
- po zdjęciu połowy odbudowy, odkręcić dwie śrubki typu gwiazda i uwolnić środek wyświetlacza od reszty obudowy.

Kiedy już wszystko macie na wierzchu, prosicie żonę/dziewcznę by powiedziała wam gdzie jest jej suszarka do włosów, no chyba że czytasz to i jesteś kobietą, to bierzesz swoją suszarkę do włosów...
Na całym układzie drukowanym znjadują się dwa duże układy scalone (mikroprocesory).
Zapytajcie żony jak uruchamia się jej suszarkę na pełną moc i przyłóżcie ją (suszarkę) do układu na odległość ok. 2cm, grzejąc ok 2 minuty. Scalak pokryty jest zółtawą masą która jest popękana. Po podgrzaniu ładnie się rozpuści i scali. Czynność powtórzcie z drugim układem. Na wszelki wypadek po zakończeniu tego procesu można podgrzać w ten sposób całą płytkę drukowaną. Ważne by nie dmuchać gorącym powietrzem na ekran!
Po wszystkim skręćcie wszyskto do kupy, zmontujcie i cieszcie się naprawionym wyświetlaczem.

Pozdrawiam i życzę udanych efektów!
Ostatnio edytowano 28 sty 2016, o 17:04 przez dudens, łącznie edytowano 1 raz
dudens

Dostał piw: 1
Województwo: Małopolskie

Postprzez terminus » 28 sty 2016, o 13:11

U mie też są te cudy, czasem se świeci, a czsem se gaśnie i weź go tu zgadnij... jakaś inna kultura techniczna w tej Japonii cycuś??

Jak zadziała, dudens zostaniesz moim osobisty herosem!
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula

Re: [CZ5] Wyświetlacz radia i dodatkowych parametrów

Postprzez ttomo » 4 lut 2016, o 15:31

Suszarka jak pomoże to na krótko, bo ta żółta masa to prawdopodobnie jakiś klej chroniący piny proca. Przyczyną są zimne luty. Żeby uporać się z tym do porządku trzeba przejechać lutownicą z topnikiem dookoła scalaka. Wiem, bo sam to przerabiałem. Nie polecam tym, którzy nie mają doświadczenia w lutowaniu bo można piny pozwierać :)
ttomo

Dostał piw: 6
Auto: Mitsubishi Colt CZT

Postprzez terminus » 4 lut 2016, o 17:02

Ciekawe jest to że wyświetlacz działa jak się nagrzeje deska rozdzielcza, np. po wygrzaniu szyby czołowej.... a zaczyna działać (pokazuje informacje) nie podświetlona, i po jakimś czasie się zaświeca....
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez maramass » 5 lut 2016, o 20:32

mam jak kolega powyżej :(
maramass

Postprzez terminus » 25 kwi 2016, o 13:40

Póki co działa, rozebrałem to w sobotę i brat coś z tym robił na stacji lutowniczej (określił to jako wygrzewanie, cokolwiek to znaczy), i wygląda że wróciło do koszernych.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez terminus » 9 lip 2016, o 15:59

Kiszka jest, pow wygrzewaniu padało po kilku dniach (2-3). Ostatnio trafiło to od machera co się zna na elektronice i obejrzane pod mikroskopem. Okazało się że w spoinach wokół scalaków są ubytki, zostały uzupełnione i póki co działa już tydzień, więc myślę że to przyczyna i rozwiązanie niestety nie jest proste.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum