Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[Z] wymiana wykładziny podłogowej

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez jablonvioline » 19 gru 2015, o 00:52

mam dziurę w wykładzinie podłogowej (od obcasa przy pedale gazu). Zastanawiam się nad jej wymianą. Czy ktoś z forumowiczów już to robił? Pewnie trzeba zdemontować fotele przednie i wszystkie plastiki dookoła pod które wchodzi wykładzina. Boję się że połamię mocowania itp.

/edit, dodałem tag modelu w temacie - Fador
jablonvioline

Dostał piw: 0
Województwo: Warmińsko-mazurskie

wymiana wykładziny podłogowej

Postprzez piorun » 19 gru 2015, o 00:55

Nic nie połamiesz podążają wyczuciem dużo nie ma, wykładzina podchodzi trochę pod kanapę tylnią
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR

Postprzez jablonvioline » 19 gru 2015, o 01:05

wykładzina jest dzielona przód/tył.Ja chcę wymienić tylko jej przednią część
jablonvioline

Postprzez zubrin » 19 gru 2015, o 01:09

na całym aucie jest w jednym kawałku
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez jablonvioline » 19 gru 2015, o 01:25

byłem nawet w aso i w Z30 na 100% jest dzielona
jablonvioline

Postprzez Fador » 19 gru 2015, o 01:40

dlatego w tematach dopisujemy tag modelu, żeby było wiadomo o które auto chodzi ;)

Dasz radę. Pamiętaj odpiąć akumulator wypinając wtyczkę poduch z foteli. Jeśli nie rozbierałeś jeszcze tunelu środkowego to Cię pociesze, że zaczynasz go rozbierać od plastiku pokręteł nawiewów, który później upierdliwie wchodzi. Później panel zapalniczki. Śruby (torx) za panelem zapalniczki, pod zdejmowanym plastikiem pod ręcznym i z tyłu pod wkładką kubka. Gałka lewarka na wcisk, tylko do góry. Boczne plastiki rozbierasz od strony nóg, później zaślepka pod fotelem i pokolei z resztą torxów ;)
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez piorun » 19 gru 2015, o 02:02

zmyła piękna była , nie zauważyłem , jak z automatu poszło, nic na siłę z zaczepami
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR

Postprzez ramirez » 23 gru 2015, o 16:45

Ja zmieniałem pod nogami kierowcy, jeździłem z dziurą dwa lata i cała podłoga pordzewiała :shock: wszystko musiałem oczyścić podkladzik malowanko i konserwacja, także kto ma dziurę warto się tym zająć, ja kupiłem na allegro samą ćwiartkę pod nogi kierowcy więc dzielone jest chyba na ćwiartki :) I jest tak jak koledzy wyżej piszą rozbierasz wszystko fotele do góry, ja znalazłem jeszcze pare Euro w bilonie pod nawiewami na nogi pasażerów z tyłu :D I najważniejsze odpiąć AKU ! bo wyskoczy kontrolka i dodatkowe koszta
ramirez

Dostał piw: 2
Auto: Colt CZ 1.3
Województwo: Małopolskie

Postprzez jablonvioline » 4 sty 2016, o 23:29

W jaki sposób zdemontować plastik pokręteł nawiewów w Z5? Śrub jakoś nie widzę, próbowałem podważać jakieś zaczepy, ale nie wiem co i jak. czy nie należy najpierw zdjąć plastiku w którym jest niefabryczne radio (nad plastikiem pokręteł nawiewów)?
jablonvioline

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum