Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.6] gaśnie na wolnych obrotach

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0 1.6] gaśnie na wolnych obrotach

Postprzez PhobosD2 » 31 paź 2015, o 19:08

Witam

Mam dosyć spory i wku*******y problem. Od kilku dni samochód na biegu jałowym czy nawet przy zmianie biegu po prostu gaśnie.
Wymieniłem póki co przepustnice i problem jest ten sam. Mam jeszcze w razie wu czujnik temperatury w bloku.
Sterownik próbuje utrzymać obroty ale mu się nie udaje. Nie mam zielonego pojęcia czy to wina któregoś z czujników czy też samego komputera. Spróbuje sprawdzić okablowanie czy nic sie nie obluzowało. Wymrugam też błędy i zobacze co mi tak pokaże.\
Jak jade w trasie to jest w porządku ale w mieście to samobójstwo. Już nawet nie liczę ile razy muszę go uruchamiać; praktycznie każde zatrzymanie to zgaśniecie silnika. Czasem obroty lecą do zera bez zatrzymania ....
Dodam iż posiadam instalacje LPG.
Jeśli ktoś z was miał taki problem to proszę o pomoc bo jestem bliski zepchnięcia colta do rowu i podpalenia.
Gdyby było mnie stać na mechanika to bym go oddał do warsztatu.... :-(

Jutro wrzucę filmik jak zachowują się obroty.
PhobosD2

Dostał piw: 0
Województwo: Wielkopolskie

CJ0 1.6 GLX gaśnie na wolnych obrotach

Postprzez omgwtf » 31 paź 2015, o 19:13

wymrugaj błędy ;) a tak btw jak chcesz go podpalic a masz zdrową bude to ja go przytule :mrgreen: ;)
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03

Postprzez ludinho1 » 31 paź 2015, o 20:40

to samo jest na benzynie i na gazie?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez PhobosD2 » 1 lis 2015, o 10:05

To samo na benzynie i gazie. Niestety ale blacha jest w ch****ym stanie :-(. Technicznie wszystko w porządku. Trzeba by maske wymienić, podłużnice z tyłu były robione. Belka pod silnikiem wymieniona. Pas przedni od dołu też robiony - wymieniony.
Używam normalnie tego samochodu i nie traktuje go jak bóstwa.
Zresztą i tak będę chciał go sprzedać jak usunę wszystkie usterki tak aby mógł spokojnie przejść przegląd.

Oto linki do filmików:
1) wymruganie błędów https://youtu.be/y2TgCps9eiM
2) odpalanie na zimnym ( na benzynie ) https://youtu.be/5otXuC_WF1A
Ostatnio edytowano 1 lis 2015, o 13:59 przez PhobosD2, łącznie edytowano 1 raz
PhobosD2

Postprzez myszon » 1 lis 2015, o 11:50

Być może masz tak,że silnik pali paliwo i gaz.Miałem podobny problem z fiatem uno i został wymieniony sterownik instalacji lpg.
Dlatego nie wymieniaj nic samemu,ponieważ możesz pomnożyć koszty.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense
Województwo: Łódzkie

Postprzez ludinho1 » 1 lis 2015, o 12:12

jesli auto normalnie przyspiesza i wkręca się w obroty to bardzo możliwy jest problem z powietrzem. filtr czysty? , druga przepustnica czysta? może zawalony jest bypas? , silniczek krokowy napewno czysty/sprawny? zmierz mu rezystancję . powinien mieć między parami około 30ohm. żarówka od check engine sprawna? spróbuj sprawdzić błędy.
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez PhobosD2 » 1 lis 2015, o 14:01

Wrzuciłem filmiki z odpalenia na zimno i z wymruganiem błędów. Filtr nie tak dawno wymieniony. Nawet jak był bardzo brudny nie dawał takich oznak ja teraz. Mierzyłem opór i jest w normie. Żarówka sprawna.
PhobosD2

Postprzez omgwtf » 1 lis 2015, o 14:14

błędów brak z tego co widze, skąd jesteś wgl?
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03

Postprzez PhobosD2 » 1 lis 2015, o 14:18

WLKP , 40km od poznania w kierunku Piły
PhobosD2

Postprzez ludinho1 » 1 lis 2015, o 15:46

u ciebie problem pojawia się po nagrzaniu dopiero. sprawdż czujnik temp. ten od ecu czy rezystancje się zmieniają tak jak trzeba pod wpływem temperatury (masz serwisówkę wogóle?) . a co z tym drugim czujnikiem temp co daje info na deskę. odłączony jest?
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez PhobosD2 » 1 lis 2015, o 16:47

Bo ja wiem czy po nagrzaniu... Drugi w kabinie jest podłączony. Mam w razie czego czujnik temperatury ten dwupinowy do podmiany.
Od zimnego dziwnie się zachowuje.

P.S. Mam serwisówke. Czytałem teraz działa dotyczący Paliwa i na stronie 83 jest opisane co i jak. Jak dam rade to dziś sprawdzę ten czujnik temperatury a jak nie to może w tygodniu. Po ciemku ciężko się robi :-/

Czujnik temperatury ma wartości w normie bo zmierzyłem.

Odkryłem tymczasem coś innego: wyjąłem filtr powietrza i obroty bardziej były w normie; trochę się wachały ale nie gasł.
Wyjąłem część obudowy filtra ( tą czujnikiem przepływu ) i zauważyłem że kratka aluminiowa co jest wstawiona w środek jest częściowo zgnieciona i przesunięta w dół. Poprawiłem kratkę i przesunąłem do góry i nie gaśnie już. Obroty nadal się wachają ale już nie na tyle mocno żeby zgasł. Jakiś trop już udało mi się poszukać :D.
Ostatnio edytowano 1 lis 2015, o 17:57 przez PhobosD2, łącznie edytowano 1 raz
PhobosD2

Postprzez ludinho1 » 1 lis 2015, o 17:23

na zimnym dobrze trzymał obroty jałowe przecierz, stopniowo schodziło ssanie i jak się nagrzał to zaczął świrować. a co do czujnika na deskę to nie działa bo wskazówka leży . jak już masz jedną przepustnicę na wierzchu to wyczyść ją porządnie zmywaczem do przepustnic i gażników i pokuś się jeszcze o zamontowanie jej i wykonaniu procedury regulacji wolnych obrotów od nowa. o ile nie pomoże to napewno nie zaszkodzi. przychodzi mi na myśl też czujnik położenia wału korbowego bo w tym modelu czasami świrował po nagrzaniu. dziwne że błędów nie ma żadnych
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum