Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Swap 1.3 na GDI 1.8

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez Loukas » 9 lip 2015, o 23:51

Witam . W związku z tym ze zamierzam w niedalekiej przyszłości przeszczepić serducho coltowi zacząłem szukać informacji na ten temat. Znalazłem pare wątków o swapach , jednak większość urywa sie w połowie , i powiem szczerze ze nie znalazłem tego czego szukałem
1. Podobno silnik GDI jest silnikiem o który trzeba szczególnie dbać , ma ktos doświadczenie z nim ?
2. Jak wygląda kompletowanie części do takiego swapa? Można kupic osobno , czy trzeba szukac calej carismy ?
3. Co w samochodzie trzeba będzie jeszcze zmienić przy takim zabiegu (zawieszenie,wydech, te sprawy)
4. Jakie jeszcze silnik polecacie do swapa w CJ, te z najbardziej kompatybilnych?
Narazie zbieram informacje . Swapa nie będę wykonywał sam, ale chciałbym znac podstawy oraz od czego zacząć , ponieważ nigdy z czymś takim nie mialem doświadczenia. Z góry dziekuje za odpowiedzi.
Loukas

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0 1.3
Województwo: Śląskie

Postprzez tresorex » 10 lip 2015, o 08:46

1. GDI bym sobie odpuścił. Silnik ma bezpośredni wtrysk paliwa i jest dość skomplikowany. Trzeba bardzo dbać żeby dobrze działał.
2. Najlepiej jest kupić całe uszkodzone auto (np po wypadku w tył lub bok). Wyjmujesz to co potrzebujesz, jak czegoś zabraknie to przekładasz, resztę części sprzedajesz, wrak na skup aut i przy dobrych wiatrach wyjdziesz na zero lub nawet na plus :D
3. Trzeba zmienić np ECU, który ma wgrany immo czyli jeszcze do tego kluczyki, zamki w drzwiach itd ;) Warto też zmienić hamulce na większe.
4. Do CJ to polecamy 4G93 DOHC z carismy MSX, 2,0 4G63 albo V6 np z galanta EA. Tych dwóch ostatnich silników jest bardzo dużo :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Loukas » 10 lip 2015, o 12:39

Dzieki za konkretna odpowiedz :) Tak patrzę i widzę ze ciężko dostać ten z carismy MSX :( Przy silnikach z galanta podobno jest juz rzeźbienie pod maską ,prawda to jest ? Myślałem jeszcze o 1.8 z Carismy ale tym zwykłym 116 km( o ile dobrze pamiętam) :)
Loukas

Postprzez tomchuck » 10 lip 2015, o 14:21

sprzedam/colt-sprint-na-czesci-momo-recaro-gwint-oz-t6856.html
Odezwij się do Markera może jeszcze ma swój. 4g93 dohc z cari msx który śmigał w jego colcie.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Loukas » 10 lip 2015, o 21:00

Zapytam , dzieki za informacje . A co myślicie o tym zwykłym 1.8 ? Mysle ze juz by sie zbieral . Jazda 1.3 mnie dość męczy, a zalezy mi tez na tym , zeby to byla jak najbardziej prosta opcja
Loukas

Postprzez Rysiek » 10 lip 2015, o 21:45

ja właśnie swapuję na 1.8 sohc, oraz swapował Kryss, i jest mi w temacie "mentorem".
Także masz kopalnie wiedzy w moim i Jego temacie na ten temat, tym bardziej że nasze swapy różnią sie nieco, u Niego spawane mocowanie rozrusznika, by podeszło pod skrzynie, a u mnie podzespoły z GDi by spasowało wszystko jak trzeba ze skrzynią 1.3

Poczytaj, po orientuj się i zobacz czy w ogóle się opłaca.
PS. GDI też jedno było, dawno temu.
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Loukas » 11 lip 2015, o 00:26

Wielkie dzięki, przejrzę tematy , swap planuje po urlopie czyli początek wrzesnia , wiec bede na bieżąco dopytywal. Jedyne co na ten moment mysle nad wyborem silnika.
http://olx.pl/i2/oferta/mitsubishi-colt ... 869e8e6997
Co o tym myślicie? Nie za tanio?
Loukas

Postprzez FTOrek » 11 lip 2015, o 07:18

Witam.Cały zestaw jest OK.Jeśli idzie o cenę to zawsze kwotę można zwiększyć. :D
FTOrek

Dostał piw: 29
Auto: Space RunnerM

Postprzez Loukas » 11 lip 2015, o 10:02

Haha , nie nie , kwota bardzo fajna , tak sobie żartowałem :D Bede sie kontaktował przez PW :)
Loukas

Postprzez Loukas » 12 lip 2015, o 17:16

Orientujecie sie jak wygląda kwestia immobilisera i zamków przy przekładce ?
Loukas

Postprzez Rysiek » 12 lip 2015, o 20:28

Jak zostawiasz wiązkę z 1.3 to ecu i immobiliser zostaje z auta. A jak chcesz przekładać nowa wiązkę to musisz mieć ecu immo kluczyk itp. Tylko po co jak na tym silniku działa ecu z 1.3
Rysiek

Postprzez Loukas » 12 lip 2015, o 21:59

Dziekuje :) Chodzi o silnik który podalem w linku. Jesli faktycznie wszystko podchodzi , to pozostaje mi kwestia transportu silnika od FTOrek i można działać:)
Loukas

Postprzez Loukas » 23 lip 2015, o 20:57

Podsumowując(biorąc pod uwagę 1.8 z cari sohc ten 116 km) :
1.Wiazka podejdzie
2. Silnik od FTOrka jest ze sprzeglem z gdi, czyli tez podejdzie , tak?
3. Zegary? Wiem ze musialbym zmienić , ale z czego szukać?
4. Hamulce do wymiany?
5. I czy jeszcze cos do wymiany :)
Wybaczcie , patrzylem po innych tematach ale nie jestem pewien jak to będzie wyglądać przy tym konkretnym silniku .
Loukas

Postprzez piorun » 24 lip 2015, o 00:33

zegary ??? po co ??? heble wymiana minimum na coś z 1.6. Wiązka silnikowa do wymiany, raczej twoja nie podejdzie , immo i ecu to osobna sprawa siedzi na wiązce z deski rozdzielczej w cjo więc jeśli to masz to cie to nie obchodzi przyz tym swapie. ecu nie ma nic wspólnego z immo . Bardzo prosty swap. Bolt on
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez FTOrek » 25 lip 2015, o 07:18

ecu nie ma nic wspólnego z immo ?
FTOrek

Postprzez Rysiek » 25 lip 2015, o 10:54

jak dla mnie to za dużo mu mieszacie, w sensie najpierw przekalkuluj sobie czy dasz radę, silnik za 500zł kosztował mnie z remontem 2k :D

ale od początku: najpierw ogarnąłem mocniejsze hamulce do mojej budy i kupiłem z Galanta + tarcze 280mm z Mini Clubmana (z 800zł sam przód), do większych hebli z kolei potrzebujesz felg minimum 15"
potem zrobiłem zawiechę, obniżyłem i utwardziłem auto, nowe amory, sprężyny, rozpórki, poliuretany. (około 3k) zł
dopiero po tych zmianach byłem gotowy na silnik, niestety obecnie wyszło, że poducha mi nie pasuje z 1.3 i chwilowo praca stanęła.

pomijam już drogę która wybierzesz czy na sprzęgle z GDI, czy przespawasz mocowanie rozrusznika, czy jednak wybierzesz skrzynie 1.8 z półosiami, musisz wiedzieć w co się pchasz.

Ale do rzeczy: wiązka plus ecu plus immo zostaje z 1.3
colt-cj0/mitsubishi-colt-by-kryss-t1912.html
tu masz temat i spis części

i tak coś nie będzie pasować, albo wyjdzie coś w praniu, nie ma recepty :)
Rysiek

Postprzez piorun » 27 lip 2015, o 20:48

Ale żem dał , źle to ujołem i nie wyszło to co chciałem napisać hahaha. Usuń immo jeśli masz i tyle a jak nie masz to happy day.
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez FTOrek » 28 lip 2015, o 08:38

Witam.Rysiek nie strasz chłopaków swoimi wydatkami.Kazdy swap to inne pieniądze.
1-zalezy w jakim stanie kupisz silnik
2- ulepszyć trzeba hamulce, od 1,6 będą ok.
3-inne mody typu rozporki itp można zrobić później.
4-jesli mogę radzić to swap trzeba wykonać bez spawarki-ładniej i bezpieczniej-jeśli jest taka możliwość.
5-inne wydatki na pewno będą,ale bez kasy się nie da. :D
FTOrek

Postprzez Rysiek » 28 lip 2015, o 12:02

Nie chodziło mi o straszenie Ftorku :) , bo na rozsądek tego już od dawna nie biorę :)

Tylko o świadomość swapu, fakt nie musiałem robić takiego remontu, chodziło o to że zawsze jest co zrobić, i sucha kalkulacja że kupię silnik za 500zł i przełożę jest zła tylko o to mi chodziło. Tu łapa, tam rozrząd, gdzie indziej coś się upierdzieli od braku wiedzy itp.

Nie mówię też ze heble z gala to recepta, ale że trzeba o nowych heblach pomyśleć na pewno (ps. wydawało mi się że tez z 1.6 są takie same jak w 1.3), rozpórki to akurat bajer chociaż rzeczywiscie działający bajer, ale w moim przypadku auto miało wylany każdy amortyzator, wiec tak czy siak zawiecha była do zrobienia, wiekszy silnik raczej by w prowadzeniu nie pomógł, a przypuszczam że colty o przebiegu 160-180 tkm, będą miały podobny stan zawiechy.

A z mojego punktu widzenia na dzień dzisiejszy, uważam że dobrze że się nie wziąłem za v6 na pierwszy swap w życiu

Podsumowując moje wypociny, nie zniechęcam ludzi, wręcz zachęcam do swapowania, tylko liczyć się z tym trzeba, że to nie hiphopsiup a i na pewno brał bym silnik od FTO-rka ze skrzynią i nie kombinował nic lepszego na całkowity początek z mechaniką samochodową.
Ostatnio edytowano 29 lip 2015, o 10:17 przez Rysiek, łącznie edytowano 1 raz
Rysiek

Postprzez ludinho1 » 29 lip 2015, o 08:50

Rysiek napisał(a): (ps. wydawało mi się że tez z 1.6 są takie same jak w 1.3)
jeśli chodzi o hamulce to nie wydawało ci się . to fakt :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum