Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJO 1.3 75 KM 96r] Nie odpala po czyszczeniu kopułki

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez browar24 » 29 maja 2015, o 23:39

Witam wszystkich. Na początku chciałbym wszystkich przywitać, jest to mój pierwszy post na forum. A teraz do rzeczy..

Dzisiaj wziąłem się za czyszczenie kopułki w moim miśku, po wyczyszczeniu i złożeniu wszystkiego misiek nie odpala.. Dodam, że przewody WN podłączone są prawidłowo ponieważ przed zabiegiem zrobiłem sobie zdjęcie, żeby się później nie pomylić. Co mogłem źle zrobić?
Powodem czyszczenia było to, że misiek nie pali na wszystkie 4 cylindy, a tylko na 3 (po odłączeniu ze świecy przewodu nr 2 silnik pracuje bez żadnych zmian..). Pomocy.

Pozdrawiam
browar24

Dostał piw: 0
Województwo: Małopolskie

Postprzez ludinho1 » 30 maja 2015, o 08:36

cześć :) . coś , gdzieś , grzebałeś jeszcze oprócz kopułki? . check engine zapala się na chwilę i gaśnie po włączeniu zapłonu?. mogłeś np. spalić bezpiecznik od ecu jak zdejmowałeś przewód WN na pracującym ;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez browar24 » 30 maja 2015, o 11:30

Nie grzebalem. Zająłem tylko. Kopulke, palec i plastikowa oslonke. Później w odwrotnej kolejności złożyłem. Podejrzewam, że mogłem źle założyć palec.. On ma być nałożony delikatnie czy docisniety dość mocno?
Bezpiecznik raczej jest dobry bo przed czyszczeniem nie zdejmowalem przewodu i silnik palił.. Kilka dni wcześniej. Wymieniałem świece, przewody są w dobrym stanie. Kontrolka się zapala.
browar24

Postprzez Gregg » 30 maja 2015, o 12:01

Sprawdź czy nie wypadł Ci przypadkiem z kopułki ten czarny pręcik na sprężynce, znajdujący się centralnie na środku...on przenosi prąd biegnący z cewki na palec rozdzielacza - bez tego nie będzie iskry na świecach i nie odpali :)

...palec ma być dociśnięty do końca i założony tak, żeby pasował na wyżłobienie w osi aparatu.

btw...wypadałoby się jeszcze przywitać w odpowiednim dziale ;)
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez browar24 » 30 maja 2015, o 13:09

Żeby ten palec naszedl to strasznie mocno trzeba go wepchnac..
Bolec w centralnej części kopulki nie wypadł, sprezynka po boku również jest.. Jest cały komplet.
Czy po nałożeniu palca ma być jakiś luz między nim a ta plastikowa osłona, która znajduje się bliżej silnika zaraz obok niego, czy on ma ja w 100% dociskac tak by nie było tam luzu? Jest to strasznie pilne ponieważ jutro musze gdzieś jechać a misiek nawet nie pali ;/

PROBLEM ROZWIĄZANY:

Powodem był źle założony palec rozdzielacza, wystarczyło go obrócić o 90 stopni i wszedł dosyć lekko na wałek z charakterystycznym dźwiękiem zatrzasku. Misiek odpalił, ale nadal nie pali na wszystkie cylindry.. Przewody WN, świece sprawne, ciekawe co to może być..
browar24

Postprzez ludinho1 » 30 maja 2015, o 19:33

jeśli jestes pewny że iskra jest na każdej świecy to może cewka 1 wtryskiwacza się spaliła i w efekcie nie ma wachy w tym garze :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez browar24 » 31 maja 2015, o 00:01

Mam sekwencje, która ma 1,5 roku, więc niemożliwe by na benzynie i na gazie nie pracował wtrysk akurat do tego cylindra ;) dodam że silnik bierze olej, ubywa płynu. Chłodniczego..
browar24

Postprzez Gregg » 31 maja 2015, o 01:52

browar24 napisał(a): dodam że silnik bierze olej, ubywa płynu. Chłodniczego..

...no to masz odpowiedź na swoje problemy. Jeśli ubywa płynu chłodniczego, to masz walniętą uszczelkę pod głowicą, albo pękniętą głowicę...płyn przedostaje się do jednego z cylindrów i dlatego ten cylinder nie "pali" pomimo iskry na wszystkich świecach.
...a silnik nie był przypadkiem kiedyś przegrzany?
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez browar24 » 31 maja 2015, o 09:33

Nie mam pojęcia, mam samochód ponad tydzień. Ile takim pojezdze? Płynu ubywa tak gdzieś w okolicy litra / 1000km. Oleju trochę mniej. Upg raczej nie opłaca się robić tylko jak coś to inny silnik.
browar24

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum