Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.6] Jakie są prawidłowe obroty jałowe, zimnym silnik

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Roni0127 » 16 sty 2015, o 00:32

Witam!
Od momentu zakupu, to jest nieco ponad miesiąc temu, ciągle poznaję mojego Colta i czasem mnie zaskakuje. Tym razem chodzi o obroty na biegu jałowym ale na zimnym silniku. Przejrzałem kilka dyskusji na temat obrotów ale żadna nie odpowiada mojej sytuacji stąd mój temat.
Co prawda w ostatnich dniach w miejscu mojego zamieszkania nie było oszałamiających mrozów ale cofając się jeszcze kilka dni wstecz zdarzyło się że termometr w nocy pokazał - 15 stopni i właśnie wtedy też miałem okazję wybierać się w podróż i odpalać mojego Colta. Samochód odpalił bez problemu co mnie ucieszyło ale jest też coś co mnie zaniepokoiło. Po odpaleniu obroty na automatycznym ssaniu przy biegu jałowym podskoczyły do niemalże 2200-2300 obr/min. Ruszyłem z miejsca i przejechałem jakieś 150 metrów do najbliższych świateł a kilkanaście metrów przed nimi wrzuciłem na luz na dohamowaniu. W tym momencie samochód się jeszcze toczył ale już w momencie wspomnianego wrzucenia na luz obroty na luzie podskoczyły do blisko 2600 obr/min. Nie muszę dodawać że towarzyszy temu niepotrzebne wycie silnika. Po całkowitym zatrzymaniu przed światłami obroty spadły do wcześniejszych 2200-2300 obr/min. Następnie wraz z dalszą jazdą silnik normalnie nagrzewał się i obroty bez problemy spadały aż wreszcie, po nagrzaniu silnika, spadły i utrzymywały (i utrzymują się zresztą zawsze) w zakresie 700-800 obr/min. Tak więc problemem nie jest jakieś falowanie obrotów czy nagrzewanie silnika bo tu wydaje się wszystko ok. Mój post dotyczy ewidentnie obrotów na zimnym silniku.
Moje pytanie zatem brzmi: czy obroty w zakresie 2200-2300 obr/min przy tak niskiej temperaturze po odpaleniu silnika są normalne w Colcie CJ0 2003r 1.6 16V 103 KM? Bo trochę to podejrzana sprawa. Zdarza mi się w Accordzie przy takich temp. mieć na starcie ok. 1800 obr/min ale ponad 2000 obrotów to nie widziałem jeszcze w żadnym aucie którym jeździłem. We wcześniejszych moich oplach trudno było zobaczyć 1600 obr/min na zimnym silniku. W vw polo 1.4 16V 75KM 2000r, które posiada jeden z domowników na ogół ssanie automatyczne nawet na zimnym silniku przy sporym mrozie nie kręci silnika wyżej niż 1400-1500 obr/min. Stąd też zastanawiam się czy w moim Colcie jest coś nie tak skoro ma takie wysokie obroty po odpaleniu silnika na mrozie bo jak się później okazało nie musi być aż -15 stopni żeby silnik się tak zachowywał. Wystarczy parę kresek poniżej zera i już jest podobnie, no może nie aż tak ale podobnie. Dzisiaj odpalałem już na małym temperaturowym plusie ale obroty po odpaleniu oscylowały i tak w okolicy 1800 obr/min.
Podsumowując: Jakie są prawidłowe obroty na zimnym silniku dla CJ0 1.6 16V 103 KM 2003r (załużmy tak np. 30 sekund po odpaleniu silnika przy ujemnych temperaturach)? I tym samym jeżeli u mnie jest coś nie tak to gdzie tych nieprawidłowości szukać w opisanym przypadku?
p.s. mam jaszcze jedno pytanie ale nie z tego działu ale w dziale o podwozie nikt mi na nie nie odpowiedział więc spróbuje jeszcze tutaj. Poszukuję felg do mojego Colta CJ0 i mam coś upatrzonego ale jestem niezorientowany w kwestii dobierania felg więc zapytam: czy felgi o parametrach 6J14H2 ET38 4*100 podejdą do CJ0?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi na interesujący mnie temat.
Roni0127

Dostał piw: 0
Województwo: Podkarpackie

Postprzez siwy1296 » 16 sty 2015, o 11:03

u mnie przy -17 rano po odpaleniu było jakies 1800-1900 ale juz po przejechaniu do swiatel i zatrzymaniu się było jakieś 1300-1400.

Jest jeszcze jedna rzecz w colcie ktorej nie zmienisz. Obroty spadają na ssaniu dopiero po całkowitym zatrzymaniu. Gdy samochod się toczy będą one podwyższone ale nie ąż na 2600. U mnie czasem są na 2000 ale po zatrzymaniu ładnie spadają :)
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Dostał piw: 7
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
  • Strona WWW

Postprzez ludinho1 » 16 sty 2015, o 12:16

ja mam co prawda w 1.3 około 1500 i jakoś nie zauważyłem różnicy czy to -10 czy 0 stopni.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Xiao7 » 16 sty 2015, o 16:09

Jałowe obroty dla silnika i 1,3 i 1,6 to 800 obrotów... polecam standardową instrukcje do tych coltów ;)

co do zimnego silnika to zależy od temperatury otoczenia... zaczyna od około 2000-2200 a następnie ECU od razu stara się zmniejszyć...
przy około -10 mi od razu spada w okolicę 1500 a później słychać i widać jak powoli zmniejsza obroty a jak mu nie pasuje o podkręca je chwile czeka i znów zmniejsza.

I nie zapominajmy że wtedy ten stan to nie nazywamy obrotami jałowymi tylko pracy na ssaniu ;)
Lancer CS3A 2004r. (od 07.09.2016r.)
Colt CJ1A 1996r. (od 28.04.2009r. do 03.09.2016r.)
Xiao7
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 77
Auto: CS3A 04r.

Postprzez ludinho1 » 16 sty 2015, o 16:50

jałowe dla 1.3 to 750rpm + - 100. ;)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Roni0127 » 17 sty 2015, o 01:09

Witam!
Dzięki panowie za informacje! Jak widzę wynika z nich że coś jest jednak nie do końca tak z tym ssaniem na zimnym silniku w moim aucie. Pewnie trzeba będzie się temu przyjrzeć przy odrobinie czasu ale w sumie na co patrzeć w pierwszej kolejności??? :)

A tak przy okazji to mógłby się ktoś wypowiedzieć w sprawie "p.s" o której pisałem (felgi). Wiem że to nie ten dział ale tak jak pisałem w dziale o podwoziu nic mi nie odpowiedziano.
I jeszcze jedno małe p.s też zapewne nietrafione w dział ale nie chcę już zaśmiecać forum małymi tematami więc pytam przy okazji: Czy w Coltach CJ0 wskazówka od poziomu paliwa po wyłączeniu silnika i wyciągnięciu kluczyka powinna zostać w miejscu i pokazywać aktualny stan paliwa czy też opaść w dół tak jak pozostałe wskazówki na desce. Bo jak to drugie to widzę że mam kolejny problem. Wskazówka ta u mnie pokazuje normalnie stan paliwa, pokazuje też jego zużywanie się jak i napełnienie przy tankowaniu ale po wyłączeniu auta i wyciągnięciu kluczyka nie opada tylko zostaje tak jaki jest stan paliwa?
Roni0127

Postprzez ludinho1 » 17 sty 2015, o 10:57

kontrolka silnika się świeci czasami?. trzeba by sprawdzić czujnik temperatury bo te ssanie to masz raczej za wysokie . poziom paliwa utrzymuje się na wskażniku bez kluczyków w stacyjce. :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Roni0127 » 17 sty 2015, o 23:51

Dzięki ludinho1 za informację o wskaźniku paliwa. Z pozoru błaha informacja ale nie miałem dotychczas auta w którym tak zachowywał się wskaźnik od paliwa stąd moje zaniepokojenie. Zawsze wskazówka opadała wraz z pozostałymi wskazówkami po zgaszeniu silnika. Ale fakt słyszałem że są modele w których stosowane jest rozwiązanie ze "stałą prezentacją" poziomu paliwa. Ale jako że nie mam żadnej instrukcji do tego auta jak i żaden ze znajomych takiego wozu nie posiadał i nie posiada to musiałem zapytać :) i za to cenną dla mnie informację masz forumowe piwo :D. A tak w ogóle to przy ilu litrach włącza się rezerwa w tym aucie?

Wracając do tematu zbyt wysokich obrotów na ssaniu to odpowiadając na Twoje pytanie to wygląda to tak. Auto kupiłem nieco ponad miesiąc temu i jest dość intensywnie (jak na moje potrzeby zaznaczam ! ) eksploatowane co za skutkowało tym że w ciągu ostatniego miesiąca przejechało ponad 3 000 kilometrów (fajnie się nim jeździ przez co zaniedbałem nieco Accorda :roll: ) i przez ten czas ani razu nie zaświeciła mi się kontrolka silnika. Powiem więcej, wszystkie kontrolki po odpaleniu silnika grzecznie gasną. Stan silnika oceniam na b. dobry gdyż mając nieco okazji sprawdziłem że mój Colcik jest w stanie nie tylko dorównać ale i nieco przewyższyć maksymalną prędkość deklarowaną dla tego modelu przez producenta. Ogólnie wydaję się być wszystko w porządku poza tymi podwyższonymi obrotami na ssaniu. Normalnie bym się tego może nie czepiał ale docelowo samochód ma służyć żonie do poruszania się po mieście ale z takimi obrotami to chyba dwulitrowa Hondzina będzie oszczędniejsza ;) . W każdym razie nie uważam się za eksperta od mechaniki no i pewnie będę musiał skonsultować się z jakimś mechaniorem.

A co z moim "p.s" dotyczącym felg, ktoś żuci słówko na ten temat :D ?
Roni0127

Postprzez ludinho1 » 18 sty 2015, o 00:49

rezerwa w colcie to temat zagadka. w każdym inaczej :) . musisz to poznać poprostu. około 8-10l w baku - zaczyna się pokazywać, potem coraz częściej , a jak jest 4-5 l to świeci ciągle. mniej więcej tak bym to określił. a co do tych obrotów to jak nie ma checka to nie ma czego się czepić za bardzo ;) . dzisiaj jak zapaliłem zimny silnik po nocnym postoju to miałem 1550 pi razy oko. a kontrolka silnika wogóle ma dobrą żarówkę? widzisz ją na zapłonie przez chwilę?. możesz profilaktycznie sprawdzić czujnik temp. cieczy chłodzącej
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Roni0127 » 18 sty 2015, o 22:00

Co do tej rezerwy to pewnie masz racje. Dzisiaj wskazówka od paliwa była już prawie na czerwonym polu a judasz się jeszcze nie świecił więc pojechałem na CPN bo nie wiem czy ta kontrolka działa czy nie. Po zatankowaniu pod sam korek i to z dopychaniem wręcz, weszło 38 litrów. Z tego wnioskuję że w baku powinno zostać ok 12 litrów, bo o ile wiem do baku wchodzi 50 litrów. Tak więc kiedyś muszę zapakować kanister w bagażnik i jeździć do oporu aż zaświeci się rezerwa albo zgaśnie silnik żeby wiedzieć czy się włącza i kiedy. Wole to sprawdzić niż się kiedyś zdziwić jak nagle paliwa zabraknie :shock: .

Ale wracając do tematu przewodniego: W tym przypadku pewnie też masz rację, może się niepotrzebnie czepiam tych obrotów. Może po prostu trafiłem na taki egzemplarz co lubi sobie trochę mocniej pokręcić na zimnym. Jeżeli jednak chodzi o kontrolki to tak jak pisałem, wszystkie świecą przy zapłonie a potem gasną wzorowo. Po początkowym przekręceniu kluczyka wszystkie się zapalają ale gdy silnik już odpali (smarowanie silnika, ładowanie akumulatora, ABS, i check engine) ładnie po kolei gasną. Rozmawiałem telefonicznie z jednym znajomkiem na ten temat i ma tam jakieś typy do sprawdzenia - pewnie się do niego kiedyś wybiorę ale ze względu na odległość szybko to pewnie nie nastąpi. Ja mechanikiem samochodowym nie jestem więc nie będę tam pchał palców skoro ogólnie wszystko na razie działa ;) ale ten czujnik sprawdzę. Dzięki za sugestię - każda jest cenna.

A jak z felgowym "p.s"?
Roni0127

Postprzez MarcinZ » 18 sty 2015, o 23:21

Roni0127 napisał(a):Co do tej rezerwy to pewnie masz racje. Dzisiaj wskazówka od paliwa była już prawie na czerwonym polu a judasz się jeszcze nie świecił więc pojechałem na CPN bo nie wiem czy ta kontrolka działa czy nie. Po zatankowaniu pod sam korek i to z dopychaniem wręcz, weszło 38 litrów. Z tego wnioskuję że w baku powinno zostać ok 12 litrów, bo o ile wiem do baku wchodzi 50 litrów. Tak więc kiedyś muszę zapakować kanister w bagażnik i jeździć do oporu aż zaświeci się rezerwa albo zgaśnie silnik żeby wiedzieć czy się włącza i kiedy. Wole to sprawdzić niż się kiedyś zdziwić jak nagle paliwa zabraknie :shock: .

A jak z felgowym "p.s"?

rezerwa zapali sie jak wskaowka zejdzie duzo ponizej juz czerwonej kreski ,wiec nie licz na to ,ze bedzie zapalc sie na czerwonej kresce.
MarcinZ

Dostał piw: 2
Auto: e39 , colt

Postprzez ludinho1 » 6 lut 2015, o 19:47

szukając czegoś innego znalazłem w książce odpowiedż na tytułowe pytanie :)

temp. silnika - obroty
-20st - 1475-1675
0st - 1345-1545
20st - 1300-1500
40st - 1160-1360
80st - 650-850
:)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum