Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Ceramizer czy warto wlać tak profilaktycznie?

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez WojciechSSS » 4 gru 2014, o 21:02

Witam jeżdżę coltem IV 93r. 1.6GLXi i ostatnio zastanawiam się nad profilaktycznym dolaniem ceramizera do silnika. Chciałbym również nadmienić iż po przejechaniu ostatnich 10 000 km zobaczyłem minimalny ubytek oleju tj.około 15%.
Głównie chodzi mi o to czy ktoś z forumowiczów stosował dany środek i jak go ocenia. W sieci oczywiście wychwalają go pod niebiosa ja chciałbym się dowiedzieć czy moim przypadku jest sens w ogóle go stosować jak tak czy ktoś z was zauważył jakieś skutki uboczne owego produktu?
Wojciech
Colt IV CAO 1.6 16v GLXi
WojciechSSS

Dostał piw: 0
Auto: Colt IV CAO 1.6 16v GLXi 93r.
Województwo: Podkarpackie

Ceramizer czy warto wlać tak profilaktycznie?

Postprzez Tovija » 4 gru 2014, o 21:15

Szkoda silnika na ceramizery, motodoktory i inne czujstwa. Ile musiałeś dolać tego oleju ? Jak oceniłeś, że ubyło Ci go 15 % ?
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez zubrin » 4 gru 2014, o 21:30

to 15% to nie wziął silnik tylko uciekło przez uszczelkę miski olejowej i kapy zaworowej, aha i oring aparatu zapłonowego

no chyna że wstawisz foto czyściutkiego silnika ;)
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez WojciechSSS » 4 gru 2014, o 21:42

1.Nic nie dolałem bo to minimalny ubytek. Chodziło mi o 15% na bagnecie od minimum do maksimum.
2.Chodzi mi o dolanie tylko Ceramizera nie żadnego doktora i innych szajsów (one działają trochę inaczej, miałem z nimi styczność w innych pseudo samochodach). Chodzi mi tylko o profilaktyczną ochronę.
3.Interesują mnie najbardziej opinie ludzi którzy go stosowali.
4.Czy faktycznie pomaga i czy ma jakieś skutki uboczne?
Wojciech
Colt IV CAO 1.6 16v GLXi
WojciechSSS

Postprzez Fador » 4 gru 2014, o 21:47

dupc to, wlej po prostu dobry olej
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT

Postprzez YoPiciowy » 4 gru 2014, o 21:51

Nie należy wlewać żadnych tego typu cudów, ani ceramizerów, ani motodoktorów, miodu lipowego od pszczół też nie :)
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Re: Odp: Ceramizer czy warto wlać tak profilaktycznie?

Postprzez Kct » 4 gru 2014, o 23:32

Amen, taki ubytek to zaden ubytek, nie psuj auta, zatankuj mu 98 jak chcesz mu humor poprawić :-)
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
  • Strona WWW

Postprzez myszon » 5 gru 2014, o 13:14

Nikt nie stosował a wszyscy odradzają.
Gdybyś zrobił próbę olejową w której wyszłoby,że pierścieniami ucieka olej to można spróbować gdyż ceramizer ponoć ma właściwosci regenracyjne .
Ogólnie nie masz się czym martwić jeśli chodzi o ubytek oleju u Ciebie.
Ja wlałem bodajże rok temu ceramizer do wspomagania po wcześniejszej wymianie płynu.Tak dla testów.
Stało się tylko tyle,że nie słyszę pompy podczas pracy silnika.W ogóle!
Ciekawostką natomiast może być taka sytuacja w której jeździłem ze zbyt mocno napiętym paskiem wieloklinowym.W takim momencie najczęściej wysiada właśnie pompa wspomagania(wycieki). Możliwe,iż dzięki cermizerowi we wspomaganiu i miltecowi w silniku zmiażdżyła się podkładka w pompie klimy i zaczęło szumieć w niej łożysko.Wspomaganie wyszło bez szwanku.Wciąż pracuje pięknie a płyn nie wykazuje żadnego zużycia.
Mam już kupiony cermaizer do silnika ale najpierw muszę zamówić manometr do pomiarów ciśnienia w cylindrach.
Z ceramizerem równolegle zalałem innym specyfik o nazwie militec-1(usa) do silnika oraz skrzyni.Owy środek znalazł się także w hondzie cbr,lanosie oraz dwóch maluchach.Nikt złego słowa nie powiedział a silniki pracują już około roku.Ma on na celu zmniejszenie tarcia.
Mój brat zrobił już maluchem ponad 120kkm i nie bierze gram oleju.Pali na dotyk w lato czy w zimę.Silnik chodzi niesamowicie cicho i aksamitnie.Teraz zakupił passata B6 tsi i pierwsze co powiedział to,że leje militeca.
Militec to nic innego jak oliwa,która była stosowana w dawnych czasach do smarowania kół napędowych lokomotyw węglowych.Podobne środki były bądź jeszcze są stosowanie do smarowania maszyn do szycia.Stosujesz raz na ileś godzin pracy i nic się nie zaciera.
https://www.youtube.com/watch?v=LlXHwEinv6s
Są bardzo ciekawe opinie i testy na temat militeca-1 czy ceramizera choćby na forum jeepa.Chłopaki przetestowali kilka takich specyfików na wiertarce stołowej.Warto poczytać.
Obecnie przeprowadzam kompletną renowację komara pozostałego w rodzinie.Wszystko na nowych częściach głownie z prl-u.
Włożyłem w niego kupię kasy i nie zawaham się nalać do niego militeca bo wiem ,że pomoże mu to w prawidłowej pracy.
Coś w tym jest.
Przetestuję ceramizer w silniku i opiszę efekty.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense
Województwo: Łódzkie

Postprzez Kct » 5 gru 2014, o 14:34

Wyjaśnij mi dlaczego żadna fabryka nigdy nie zaleciła stosowania tego typu produktów, jeśli są tak dobre to czemu mają tak złą opinie? Dlaczego nie sprzedaje ich każdy sklep motoryzacyjny, dlaczego nie stoją na półkach obok olejów?
Jeżeli produkt jest dobry, wręcz rewolucyjny to nie sprzedaje się go spod lady owiewając w odrobinę magii sposób jego działania.

myszon napisał(a):Gdybyś zrobił próbę olejową w której wyszłoby,że pierścieniami ucieka olej to można spróbować gdyż ceramizer ponoć ma właściwosci regenracyjne .

Naprawia ubytki w metalu? :D Magia

myszon napisał(a):Stało się tylko tyle,że nie słyszę pompy podczas pracy silnika.W ogóle!

Niesamowite, mojej też nie słychać, bez magii

myszon napisał(a):Możliwe,iż dzięki cermizerowi we wspomaganiu i miltecowi w silniku zmiażdżyła się podkładka w pompie klimy i zaczęło szumieć w niej łożysko.Wspomaganie wyszło bez szwanku.Wciąż pracuje pięknie a płyn nie wykazuje żadnego zużycia.

Po roku płyn wspomagania miałby wykazać zużycie? Jak to możliwe według Ciebie? Co do awarii klimatyzacji dzięki ceramizerowi to nawet nie skomentuje

myszon napisał(a):Owy środek znalazł się także w hondzie cbr,lanosie oraz dwóch maluchach.Nikt złego słowa nie powiedział a silniki pracują już około roku.Ma on na celu zmniejszenie tarcia.

Kupiłem Sierre która miała zalane to badziewie, po zdjęciu miski wyrzuciłem z niej gluta, nie wylałem bo to nie było nawet płynne, wyrzuciłem, silnik pracował na tym cicho, oleju też nie brał, to było praktycznie ciało stałe więc jakie miał wyjście, ale jak mi powiesz w jaki sposób jeżdżenie na glucie było dla niego zdrowe to stawiam flache. Po wyrzuceniu gluta zaczął brać olej, ale na to już pomoże tylko remont, a nie leczenie syfa pudrem

myszon napisał(a):Teraz zakupił passata B6 tsi i pierwsze co powiedział to,że leje militeca.

TSI będzie z tego powodu na pewno szczęśliwe, czekam na relacje z awarii turbiny

myszon napisał(a):Militec to nic innego jak oliwa,która była stosowana w dawnych czasach do smarowania kół napędowych lokomotyw węglowych.Podobne środki były bądź jeszcze są stosowanie do smarowania maszyn do szycia.Stosujesz raz na ileś godzin pracy i nic się nie zaciera.

A do smażenia frytek używam oleju roślinnego. Podobno jest do tego najlepszy. A do samochodu wlewam pełen syntetyk zgodny z tym co zaleca producent, a nie oliwe do maszyn do szycia

myszon napisał(a):Coś w tym jest.
Przetestuję ceramizer w silniku i opiszę efekty.

Czekam z niecierpliwością :) nie zapomnij wspomnieć przy sprzedaży samochodu przyszłemu kupującemu na czym jeździ
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez tresorex » 5 gru 2014, o 15:01

Czytałem różne opinie na ten temat. Najczęściej są dwa fronty. Jedni chwalą, że super i leją przy każdej wymianie oleju (tych opinii jest mniej). Drudzy (więcej), że to specyfik który się wlewa przed sprzedażą auta, że niszczy silniki i tylko przedłuża ich agonię. Najlepsze było porównanie do brania narkotyków. Przez chwilę silnik jest na haju, jest mu przyjemnie i miło, ale po kilku tysiącach km zaczyna się głód i spustoszenie organizmu :) Silnik zaczyna wypluwać wszystkimi otworami swoje wnętrzności.

Gdybyś zajrzał do instrukcji obsługi to znalazłbyś taki zapis:
Obrazek
Jeśli dobrze policzyć to Twoje zużycie 15% oleju przyjmując, że do CA 1.6 wchodzi 3,5l oleju to spalił Tobie 0,525l na 10000km. Czyli 52ml na 1000km. Pól litrowa dolewka przez 10000km to normalne zużycie. U siebie wlewałem tyle samo. Przyjmij, że masz jakieś wycieki np spod pokrywy zaworów, spod korka wlewu i masz świetny wynik.
Lepiej zainwestuj w dobry olej i dbaj o auto.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez myszon » 5 gru 2014, o 16:33

Tres zgadzam się z Tobą.Dlatego testuje to samemu.Lancer zrobił 20kkm na miltecu w silniku i skrzyni bez wymiany oleju i wszystko ok.
Kct słabo jesteś rozeznany.Zadaj sobie trudu i poczytaj trochę głębiej.
Gdyby było tak pięknie to każde silniki były by poddawane procesowi azotowania.
Oznacza to tyle ,że byłyby praktycznie niezniszczalne.Rozumiesz?
Wiesz dlaczego tego nie robią?
Bo każą Ci płacić słono za cześć które mają się psuć.
Tak prawie padł na twarz mercedes ze swoją beczka.
Zobacz jakie produkty ma potężna niemiecka firma liqiu moly?Ich oleje z MoS2 działają dokładnie tak samo.Uważasz ,że na swoim rynku cisną lipę?Nie mogą sobie na to pozwolić bo to są Niemcy.
U mnie te środki nie zaszkodziły i u innych moich kolegów też(wlali militec-1).
Zapytam Cię jeszcze gdzie są silniki na prąd,wodór czy opary benzynowe opracowane 40lat temu a nawet i wcześniej?Jeździłbyś teraz za free.
W starej ścierce nawet nie wiesz kto co wrzucił i czy zastosował się do instrukcji.
Ja przynajmniej przetestowałem coś od początku do końca i wiem co mówię.
Nie jest to wyssane z palca,więc się nie czepiaj.
Jest tyle zablokowanych technologi ,że Ci się w głowie nie mieści.
Czysty płyn w układzie wspomagania świadczy o wzorowej jego pracy mimo dodatku ceramizera.
Na wodorze też jeżdżę i co?Miało niszczyć silnik,rozładowywać aku i wiele innych.Dziwne bo nic się nie dzieje niepokojącego a wręcz przeciwnie.Podgrzewam benzynę do 90 st. i też miały wysiadać wtryski.Jakoś nie mogę się doczekać.
Testuję to dla siebie,wiec się nie czepiaj.Padnie silnik to będę wiedział co i jak bo jak podkreślę robię to dla siebie.
Auto ma u mnie przelatać jeszcze 5lat a już 5 lat jeździ a było w słabym stanie.
Założę się z Tobą o dwie flachy ,że przy silnik nie będzie nic grzebane do samego końca mimo dodanych środków.
Ostanio przeszedłem z pól na pełen syntetyk.Legendy głoszą o rozszczelnieniu się silników.Czekam na to i jakoś bezskutecznie.
Przyjedz to rozbierzemy układ wspomagania i ocenimy razem co jest grane.
Dla mnie to zabawa która mnie kręci.Jakby coś padło to miałbym przy czym pogrzebać z nudów a tak jakoś nic się dzieje.
Kończę temat :D
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Postprzez Kct » 5 gru 2014, o 17:01

myszon napisał(a):Kct słabo jesteś rozeznany.Zadaj sobie trudu i poczytaj trochę głębiej.

O teoriach spiskowych dziejów?

myszon napisał(a):Gdyby było tak pięknie to każde silniki były by poddawane procesowi azotowania. Oznacza to tyle ,że byłyby praktycznie niezniszczalne.Rozumiesz?
Wiesz dlaczego tego nie robią?
Bo każą Ci płacić słono za cześć które mają się psuć.

Proces azotowania tworzy twardą, ale bardzo kruchą strukturę, poza tym trwa sporo czasu, podwyższyło by to koszty wykonania na tyle, że jest to nieopłacalne. A co dałoby mi azotowanie świec, przewodów zapłonowych, filtra powietrza, wtrysków, przewodów i innych części ruchomych?

myszon napisał(a):Tak prawie padł na twarz mercedes ze swoją beczka.

Tak mocno upadł, że aż nie zauważyli, że upadają. Dobrze, że miał azotowany silnik.

myszon napisał(a):Zobacz jakie produkty ma potężna niemiecka firma liqiu moly?Ich oleje z MoS2 działają dokładnie tak samo.Uważasz ,że na swoim rynku cisną lipę?Nie mogą sobie na to pozwolić bo to są Niemcy.

Dodatek utrzymujący dobry film olejowy, a dodatki, które działają na odrobinę magii nie działają tak samo. Niemcy nigdy nie "cisną lipy", true story, 2.0 TDi

myszon napisał(a):Zapytam Cię jeszcze gdzie są silniki na prąd,wodór czy opary benzynowe opracowane 40lat temu a nawet i wcześniej?Jeździłbyś teraz za free.

Prąd - akumulatory zbyt ciężkie, ale akurat hybrydy dają jakoś radę, P1 daje nadzieję, że świat nie zmierza w złą stronę
Wodór - wytwarzanie go jest energetycznie nieopłacalne
Na oparach jeździ sporo Polaków przed 10 każdego miesiąca i działa

myszon napisał(a):Nie jest to wyssane z palca,więc się nie czepiaj.

Twoja subiektywna opinia.

myszon napisał(a):Jest tyle zablokowanych technologi ,że Ci się w głowie nie mieści.

Teorie spiskowe

myszon napisał(a):Czysty płyn w układzie wspomagania świadczy o wzorowej jego pracy mimo dodatku ceramizera.

Czysty płyn w moim układzie wspomagania świadczy o tym, że pracuje równie dobrze bez ceramizera

myszon napisał(a):Na wodorze też jeżdżę i co?Miało niszczyć silnik,rozładowywać aku i wiele innych.Dziwne bo nic się nie dzieje niepokojącego a wręcz przeciwnie.Podgrzewam benzynę do 90 st. i też miały wysiadać wtryski.Jakoś nie mogę się doczekać.

Na forum Dacii dostałbyś order, zaraz obok tych, którzy włożyli w dolot wiatraczek komputerowy

myszon napisał(a):Testuję to dla siebie,wiec się nie czepiaj.Padnie silnik to będę wiedział co i jak bo jak podkreślę robię to dla siebie.

Ale wciskasz to innym i o to się czepiam

myszon napisał(a):Ostanio przeszedłem z pól na pełen syntetyk.Legendy głoszą o rozszczelnieniu się silników.Czekam na to i jakoś bezskutecznie.

Wspaniale, też jeżdże na full syntetyku i wszystkim, którym olej nie znika polecam, bo to łatwiejsze zadanie dla pompy oleju pracować na full syntetyku, film olejowy jest lepszy, na zimnym lepsze właściwości smarne, no same plusy, ale obywa się bez ceramizera wciąż.

myszon napisał(a):Kończę temat :D

Ale moją odpowiedź mam nadzieję przeczytasz :)
Btw, Twoja sygnatura - 6,5l/100km - żaden wynik 1.8GTi na PB robię spokojnie okolice 6l/100km
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Postprzez myszon » 5 gru 2014, o 17:33

Teorie spiskowe :D
Sory ale nic nie wniosłeś do tematu.
Nie mam ochoty na pustą rozmowę.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Postprzez YoPiciowy » 5 gru 2014, o 17:56

Adam Słodowy jest dumny, na pewno ;)
Myszon, masz w tym kierunku jakieś wykształcenie, czy dłubiesz ot tak? Mój bardzo dobry znajomy to handlarz, prowadzi skup aut, nie raz wlewaliśmy różne cuda do samochodów nadających się już tylko na złom, silnik zawsze po mniejszym lub większym czasie wywalał kopyto. Tak, wszystkie moje teorie są zasłyszane i nieznane z praktyki ;)
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez Tovija » 5 gru 2014, o 19:03

Człowieku taki "ubytek" oleju to żaden ubytek... silnik zdrowy, lać benzynę i jeździć.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez myszon » 5 gru 2014, o 19:53

Jestem również tego zdania ,że jak działa to nie trzeba psuć.
W przypadku kolegi zbędne są jakiekolwiek zabiegi jak wyżej napisałem.
Spędziłem trochę czasu na mechanicznym w Łodzi i jakieś pojecie chcą nie chcąc mam.
Co do cermizera bo głownie o nim mowa mam mały dystans,gdyż są o nim również negatywne opinie.
Dlatego też dolałem go do wspomagania a nie do silnika.Nie zaszkodził a jest tam min. 20kkm.
Może przypadek.
Co do militeca(konsystencja oliwy) jestem przekonamy bo wlałem go do kilku maszyn.Mój silnik zgodnie z instrukcją już go przepracował.Gdyby tego było mało poszła płukanka LM która na pewno usunęła wszystko z silnika.
Zalałem syntetykiem i wszystko pracuje normalnie tak samo jak skrzynia biegów.
Nie interesuje mnie czy ktoś wleje czy nie.
Ciekawsze za to są doświadczenia(testy) w tym temacie.
Jeśli ktoś coś wlał to niech opisze bo chyba po to tu jesteśmy,prawda?
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Postprzez WojciechSSS » 5 gru 2014, o 22:56

Ogólnie nie chodziło mi o ubytki tylko o ochronę na przyszłość mojego silnika. Jak widzę większość forumowiczów jednak odradza więc posłucham waszych porad. Dzięki wszystkim!
P.S.98 i do dechy... i misiek leci..
Wojciech
Colt IV CAO 1.6 16v GLXi
WojciechSSS

Postprzez zubrin » 6 gru 2014, o 00:15

te silniki są tak dobre że nie warto takich rzeczy wlewać ;)
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A

Postprzez rosomak1983 » 9 gru 2014, o 14:06

osobiscie polecam ceramizer. Zadnych skutów ubocznych, efekty poztywne cudów nie ma.
rosomak1983

Auto: Lancer

Postprzez Tovija » 9 gru 2014, o 14:27

Wojciech jeżeli chcesz zadbać o swój silnik na przyszłość to lej mu najwyższej jakości oleje typu Motul, Liqui Molly ;)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny