zbieram się do wymiany rozrządu w colcie, kupiłem już poniższy zestaw:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4223457096
W ASO dowiedziałem się, że należałoby wymienić pompę wodną. Pompę znalazłem w sklepie ALl-Parts - pompa firmy Hirakawa Japan za 295 zł. Czy ktoś słyszał o tej firmie, albo czy mógłby polecić jakaś inną?
Facet też mi powiedział, żeby zabrać się za świece zapłonowe. Możecie polecić jakąś firmę - konkretny model.
Dla potomnych
Generalnie to są jaja, bo mało kto te auta u siebie w warsztacie widział a tym bardziej coś grzebał. Nawet gościu z ASO do końca się ze mną kłócił, że ten silnik jest na łańcuchu...
Ceny:
ASO za całość woła 2500-2900 zł (części + robocizna).
Warsztaty od 350 do 500 zł za robociznę.
Części załatwiałem we własnym zakresie.
- Pasek wzmacniany firmy GATES + napinacz hydrauliczny Mitsubishi (fabryczny) + dwie rolki prowadzące NTN - (920 zł).
- Pompa wodna SKF VKPC95862 - 340 zł (jest identyczna jak fabryczna (AISIN), wirnik metalowy - NIE PLASTIK. Szukałem AISIN, ale na cito się nie dostanie, na zamówienie dostępna podobno po około 3 miesiącach.
Nikt do końca nie potrafił mi powiedzieć, czy wymiana pompy jest obligatoryjna przy wymianie rozrządu. Spotkałem się z opiniami, że można na niej jeździć nawet dwa interwały dla rozrządu (około 160-180 tys. km), ale wolałem nie ryzykować.
Pompa ma niezależny układ, do którego jednak bez rozebrania rozrządu nie da się dostać
Po wszystkim autko śmiga dalej i czeka na dalsze wymiany
scalenie postów - Fador