Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Opony zimowe - co byście polecili?

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[OGÓLNIE] Opony zimowe - co byście polecili?

Postprzez Przemcio » 30 lis 2014, o 21:22

Cześć, wiem, ze temat jest dosyć popularny i wałkowany na innych forach czy nawet u nas ale nie doszukałem się tematu tyczącego się zimówek. Przeglądałem oferty opon na alle, na olx i juz sam mam mętlik w głowie. Postanowiłem, ze kupuje nowe opony w przedziale do 500-700zł lub igły używki ze znikomym przebiegiem. Na czym jezdzicie, co byście polecili? Nie potrzebuje szaleństwa z przedziału premium.
Poluje na jakieś Firestone Winterhawk, rozmiar 185/60/14.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Opony zimowe - co byście polecili i wybrali?

Postprzez siwy1296 » 30 lis 2014, o 22:36

Frigo II 175/70/13 takie mam w swojej CJ i nie narzekam :) Dałem za roczne ze znikomym przebiegiem 200 zł :)
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Dostał piw: 7
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Podkarpackie
  • Strona WWW

Postprzez Fador » 30 lis 2014, o 23:25

A ja bym powiedział daruj sobie dębice i baruma, jak się pojeździ na lepszych to widać co są warte. Zobacz coś od uniroyal'a.
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 1 gru 2014, o 17:38

a ja powiem że firma to rzecz drugorzędna. najważniejsze jest żeby opona miała dużo bieżnika i dot niezbyt odległy. także kup byle jakiej firmy :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Fador » 1 gru 2014, o 17:53

właściwie wiek przełożyłbym nad stan bieżnika o ile to nie jest jakieś skrajne zużycie
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez zubrin » 1 gru 2014, o 18:33

mam na sprzedaż 14 z felgami od mojego Colta jak chcesz to podeśle foto cena 450zł
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Przemcio » 1 gru 2014, o 20:00

Dzieki za wypowiedzi, Zubrin podeslij na maila fotki, dane opon.
Adres wysle na pw.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Przemcio » 2 gru 2014, o 00:02

Dobra Panie Fador i Ludinho, co w takim razie z dużym bieznikiem byscie brali?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 2 gru 2014, o 11:14

Ja nie przywiązuje wagi do marki opony ponieważ nigdy jeszcze nie miałem problemu z żadnymi oponami. Dlatego jak dla mnie to firma nie ważna. Każde oryginalne , zdrowe opony dadzą radę :). Obecnie używam w zimę Dayton. :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez kerim » 3 gru 2014, o 23:23

Przemcio , zależy tez gdzie jeździsz.Jesli tylko po mieście, gdzie przeważnie śnieg leży tylko na chodnikach , to może i obojętnie jakie zakupisz...Jeśli poruszasz się po drogach 17 tej kolejności odśnieżania, zainwestuj w takie ,które będą się dobrze ''wypróżniać'' ze śniegu...
kerim

Dostał piw: 0

Postprzez rapart » 4 gru 2014, o 00:08

Uniroyal to chyba najlepsze opony na nasze warunki, ale na lato i deszcz - Rainsport. Natomiast z doświadczenia wiem, że nasze Frigo jest bardzo dobre na zimę. Powiem tak. W każdym moim aucie miałem ostatecznie Frigo (a próbowałem kilku firm) i każdą zimę przejeździłem bez najmniejszego problemu. Pamiętam dobrze, jak z dobre 10? lat temu kilka aut nie mogło podjechac pod zaśnieżoną górkę, a ja swoim 126p nawet nie mrugnąłem okiem, a byłem już na górze. Ba, ojciec, który od 7 lat pracuje w Norwegii również ujeżdża Frigo i bardzo sobie chwali. Dla mnie tylko Frigo na zimowe warunki.
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

Postprzez plotka_ludojadka » 4 gru 2014, o 00:26

Do poprzedniego samochodu kupowałem Kleber Krisalp2 175 65 14. Zapłaciłem za nie 2 lata temu 800 zl. Byłem bardzo zadowolony; przyczepność na śniegu ok; na asfalcie też ok; oraz były ciche nawet przy temperaturach przekraczających 10 stopni. Do dzisiaj jeżdżą na innym aucie w rodzinie i po przebiegu 30 tys km nie wykazują jakiś nadmiernych oznak zużycia.
plotka_ludojadka

Dostał piw: 1

Postprzez Przemcio » 4 gru 2014, o 01:12

Rapart, właśnie oponia o Frigo mi utkwiła, kiedys czytalem gdzies. Ja to kombinuje kurcze, pewnie różnicy bym nie poczuł między frigo, a innymi.. Duzo nie jeżdze, śniegu tez mało ma być w tym roku.. Wczoraj mi zwineli sprzed nosa używki 3 miesięczne Savy za 490zł.:/
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ozeh2 » 4 gru 2014, o 19:34

Ja polecam opony continental contiwintercontact ts850, zakupiłem do swojego auta nówki (moim zdaniem nie warto na tym oszczędzać, a oponkę będziesz miał spokojnie z 5 lat) i są kozaki szczególnie na mokrym, gdzie większość tej pory roku tak jest, ale na śniegu też ma bardzo dobry ciąg (na podlasiu było już sporo śniegu tej zimy a mam pierwszy raz auto z rwd i motorem V6 :twisted: )
ozeh2

Dostał piw: 0
Auto: Omega B FL 2.6 v6
Województwo: Podlaskie

Postprzez Fiedziu » 16 gru 2014, o 08:49

Ja polecam dunlop.
Fiedziu

Dostał piw: 4
Auto: Bistro
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum