Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ3 1.3] Po skręcie kierownica nie odbija

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Kate » 23 lis 2014, o 10:57

Witam
Szukałam podobnego tematu, problemu, ale albo nikt wcześniej nie miał takiego problemu, albo nie umiem szukać :oops:
Mój colt jest sprowadzony z Niemiec. Mąż go przywiózł, odkupił od normalnej Niemki ;) Nie, że z jakiegoś komisu ;)
Colcik zanim do mnie trafił to trochę stał bezczynnie i może jego problemy związane są z tą bezczynnością.

Po 1.
Zadziwia mnie wspomaganie. Kiedy auto stoi, to bardzo lekko się kręci kierownicą, powiedziałabym, że zdecydowanie za lekko. Natomiast w ruchu kierownica się usztywnia, mam wrażenie, że ciągle muszę nią pracować. Kiedy wykonam skręt (obojętnie w którą stronę), to kierownica zostaje w tym położeniu, muszę za każdym razem ręcznie ją korygować.
Pierwszy mechanik stwierdził, ze takie super układy kierownicze montują w drogich autach i był zdziwiony, że colt to ma ;) :lol:
Nie znam na miejscu mechanika specjalizującego się w japońcach, więc wolę ustalić przyczynę i naprowadzić mechanika na odpowiednie tory.

Czy problem dot. skrzyni biegów mogę też tutaj za jednym zamachem, czy już w dziale "silnik"??
Kate

Dostał piw: 0
Auto: CZ3 1.3 2005
Województwo: Lubuskie

Postprzez Fador » 23 lis 2014, o 11:18

Działanie siły wspomagania jest uzależnione od prędkości w tym aucie, na postoju i na małych prędkościach wspomaganie jest największe.
Spróbuj dodać gazu jak chcesz, żeby koła się wyprostowały po skręcie i zobacz czy pomoże. Zakładam, że nie wraca do swojej pozycji w jeździe a nie na postoju.

Ze skrzynią zapraszam do działu silnik ;)
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez Kate » 23 lis 2014, o 12:00

No właśnie, on nie reaguje na dodawanie gazu. I jeszcze dziwne jest, że byle jaka przeszkoda, np. studzienka, która wymusi skręcenie kół, powoduje, że one już zostają w tej pozycji. Nie wiem czy wyrażam się jasno, ale mam wrażenie, że koła decydują gdzie mam jechać ;)
Kate

Postprzez Fador » 23 lis 2014, o 15:24

To nie jest kierownica komputerowa na sprężynie która zawsze wróci do pozycji wyjścia, to by było niebezpieczne. Musiałby podjechać jakiś coltmaniak z Twojej okolicy i to obejrzeć, albo udać się do zaufanego mechanika niech to sprawdzi.
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kct » 23 lis 2014, o 15:42

Na początek podjedź na stację gdzie robisz przeglądy co roku i powiedz, jaki jest objaw i że chcesz sprawdzić zawieszenie - koszt takiej przyjemności to 20zł, jak diagnosta w miarę ogarnięty i będzie wiedział na co zwrócić uwagę to na szarpakach może coś wyjść, np. łożyska amortyzatora
Chyba, że przegląd był niedawno i nie było żadnych zastrzeżeń to nie ma sensu
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
  • Strona WWW

Postprzez Kate » 23 lis 2014, o 18:38

Dopiero co był na diagnostyce, niby nic nie wykryli.
Myślę, że na początek sprawdzę geometrię, potem zobaczymy.
Właśnie wróciłam do domu po przejażdżce 100km,z czego połowa po eSce i muszę powiedzieć, że bolą mnie ręce od nieustannego kontrowania i prostowania kierownicy :roll:
Cały czas lata jak chce i trzeba mocno pracować, żeby nawet na prostej trzymał się w swoim pasie :roll:

Czy z Gorzowa Wlkp. jest jakiś coltomaniak?? Z tego co widziałam na lubuskim , to większość z południa województwa :?
Kate

Postprzez Fador » 23 lis 2014, o 19:47

Auto było weryfikowane pod względem bezwypadkowości?
Dobrze by było podpiąć go do kompa, czy nie generuje jakichś błędów ze wspomagania.
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bart99 » 23 lis 2014, o 19:49

Ja powiem z doświadczenia że kierownica po skręcie nie powraca do poziomu 0 jak w innych autach. Nawet gdzieś jakiś artykuł był i wynikało z niego że taka uroda tego układu (jakieś kąty są tak fabrycznie poustawiane i nie da się ich korygować). A powiedz na jakich kołach jeździsz? Bo w przypadku dużych np 16 cali mogą opony mieć wpływ na tor jazdy (różne dziwne rzeczy się dzieją i czasem pomaga zamiana miejscami lub pełna inspekcja czyli wyważenie+geometria ew. wymiana). Natomiast w standardowych nie powinno być najmniejszych problemów :)
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Dostał piw: 6
Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Postprzez kamilpiastow » 23 lis 2014, o 20:51

jak dla mnie to moze byc problem albo z pompa wspomagania , plynem w wspomaganiu lub z maglownica :) co moge ci doradzic to zerknij po prostu na plyn w zbiorniczku i zerknij czy nie ma zadnych wyciekow :) kierownica przy skrecie po puszczeniu jej powinna wracac do 0 oczywiscie podczas jazdy nawet w autach bez wspomagania tak jest poniewaz kola sie prostuja na postoju skrecajac na maxa wraca o jakies 10~15%
wiec jak dla mnie to cos z pompa wspomagania podczas jazdy nie daje odpowiedniego cisnienia i magiel nie dostaje plynu w takiej ilosci jaka powinna byc i chodzi ciezko . takie moje zdanie najlepiej to pojedz do innego mechanika :)
kamilpiastow

Dostał piw: 9
Auto: Czarnula Cj0 1.3 75km
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Kate » 23 lis 2014, o 21:21

No właśnie, tak coś tam wygooglałam, że to mogą być problemy z pompą lub maglownicą, cokolwiek to znaczy ;)

Teoretycznie auto jest bezwypadkowe, ale praktycznie głowy mi nikt za to nie da.

Dobra, zajmę się szukaniem mechanika, który będzie w temacie. Jak coś ustalę , to dam znać.
Dzięki za wszystkie rady :)
Kate

Re: [CZ3 1.3] Po skręcie kierownica nie odbija

Postprzez tommygun26 » 23 lis 2014, o 22:04

Nie spotkałem się jeszcze z samochodem w którym podczas jazdy układ kierowniczy po puszczeniu kierownicy zaraz po skręceniu nie wraca do pozycji wyjściowej na wprost.czy to w samochodach ze wspomaganiem lub bez zawsze powinna wracać.uzależnione to jest od geometri,przeważnie zbieżności i sprawnego układu kierowniczego.moje kilka słów sprawdź geometrię.
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want."
Mike Tyson
tommygun26

Dostał piw: 7
Auto: Colt 1.3 Glx 96

Postprzez Kate » 23 lis 2014, o 22:20

Oby to była tylko geometria :roll:
Dzięki....
Kate

Postprzez kamilpiastow » 23 lis 2014, o 22:51

coltmaniacy zawsze pomocni :)

szukaj mechanika ;) moze ktos z regionu ci kogos poleci :)
kamilpiastow

Postprzez bart99 » 24 lis 2014, o 00:43

W cz wspomaganie jest elektryczne, nie ma żadnego zbiorniczka.
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Dostał piw: 6
Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Postprzez kamilpiastow » 24 lis 2014, o 20:07

na 90 % to kwestia geometri :)
kamilpiastow

Postprzez terminus » 25 lis 2014, o 11:17

Kierownica wraca w tym modelu, sprawdź geometrię. Takie pierwsze spojrzenie kontrolne, sprawdź bieżnik, jeśli zużywa się nierówno będzie to dowód, a jeśli nie też bym sprawdził.
Luźno lata na postoju i przy małych prędkościach, potem chodzi trochę ciężej ale za to daje świetne czucie drogi, to nie Hyundai/Kia że lata luzem niezależnie od prędkości, tam to ciężko zatrzymać, kręci się jak koło sterowe na starym żaglowcu.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula

Postprzez Kate » 26 lis 2014, o 20:42

no geometria ustawiona..... pan powiedział że było krzywo, także poprostował i powyrównywał stopnie ....i miało by niby lepiej....ale cóż...może troche, ale czy do końca jest tak jak powinno to nie wiem... dla mnie jakoś dziwnie chodzi ta kierownica, chyba do końca po skręcie nadal się nie prostuje.. nie wiem co dalej kombinować.... koła mam 195/50 R15
Kate

Postprzez terminus » 26 lis 2014, o 21:35

Koła masz zalecane, teraz to trzeba by porównać z innym, który chodzi prawidłowo. Lubuskie to daleko jak dla mnie... szkoda. Nawet przejazdem będzie daleko.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kate » 29 lis 2014, o 13:27

no szkoda.....porównałoby się chociażby jazdę innym coltem....ale chyba to nie jest normalne w każdym....hmm...nie wiem...
Kate

Postprzez terminus » 30 lis 2014, o 20:10

Musisz podskoczyć na spot do regionu gdzie są takie samochody.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum