Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Lancer - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CB0] Szarpanie i nierówna praca na benzynie.

Problemy i pytania odnośnie "większego brata" Colta.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez jurek600 » 18 lis 2014, o 22:53

Witam. Mam Lancera z silnikiem 1.3 12v + instalacja sekwencyjna STAG-4. Autko na benyznie szarpie,trzepie i nie równo pracuje ,ale gdy juz ma swoją temperature i przełączy się na gaz to wszystko na tym gazie jest ok ,ale na benzynie wlasnie tak jak opisałem. Autko dostałem od wujka i mechanik mu powiedziałe ,że może to być przytkany filtr paliwa,uszkodzona pompka paliwa lub wtrysk benzyny. Co myslicie ? od czego zacząć (mysle ,że od filtra) ,a jak sprawdzić sprawność pompki paliwowej ?
jurek600

Dostał piw: 0
Województwo: Dolnośląskie

Szarpanie i nierówna praca na benzynie.

Postprzez myszon » 19 lis 2014, o 01:10

Filtr paliwa sobie wymień a następnie zdemontuj listwę i wyczyść wtryski.
Jeśli czujesz,że możesz sobie nie poradzić to daj to wyspecjalizowanej firmie.
Tańszym rozwiązaniem może być dodaniem dwóch środków liqui moly do czyszczenia wtrysków na pełen zbiornik lub udanie się do zakładu i poddać silnik czyszczeniu wtrysków bez demontaż na pomocą urządzenia cleanertronic czy jakoś tak.W Piotrkowie Tryb. krzyczą za taką usługę 250zł.Czas operacyjny to 40 min.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense
Województwo: Łódzkie

Szarpanie i nierówna praca na benzynie.

Postprzez Fador » 19 lis 2014, o 01:29

a spróbuj odpalić z odkręconym wlewem paliwa, czy nie zatkał Ci się odpowietrznik baku :P
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez jurek600 » 20 lis 2014, o 14:05

Wymieniłem filtr paliwa,swiece i kable WN do tego odkrecałem korek paliwa i dalej jest tak samo. Auto tak jak by dostawało za mało paliwa. Wciskam gaz w opór i się zachowuje przez chwile tak jak np simson na ssaniu ,że nie wchodzi na obroty dopiero po chwili wchodzi ,ale nie ma takiej mocy jak powinien mieć. Jak wrzucam na LPG to wszystko jest ok i obroty równe. Nie wiem już co to może być. Czy można jakoś domowym sposobem sprawdzić sprawność pompki paliwa ?

PS: jak auto jest rozgrzane np po przejechaniu 20km wtedy jak wrzuce na benzyne to już jako tako jedzie ,ale tez ma problemy z wchodzeniem na obroty i nie równą pracą (wolne obroty są na tyle niskie ,że potrafi zgasnąć)

Co do czyszczenia wtrysków to nie bardzo wiem jak to się robi. Tzn na czym ma polegać to czyszczenie ? Chodzi mi o takie fizyczne wyczyszczenia ,a nie dolewanie Xeramica do benzyny.
jurek600

Postprzez LHP » 20 lis 2014, o 17:12

Raczej na pewno masz brudne wtryski , metod czyszczenia jest wiele, ja swego czasu swoje wrzuciłem do myjki ultradźwiękowej i po kilku cyklach wyleciało z nich sporo syfu tyle, że ja nie miałem żadnych problemów tylko tak przy okazji że miałem je wyciągnięte to je wyczyściłem.Dla tego nie wiem czy przy większych zabrudzeniach wystarczy taki sposób. Na youtubie kiedyś widziałem fajny filmik jak w domowy sposób je wyczyścić tyle, że teraz nie mogę go znaleźć (w pracy mam zablokowanego youtuba). Facet lał do wtryskiwacza jakiś środek czyszczący po czym podłączał zasilacz aby to przeleciało przez wtryskiwacz i tak kilka razy powtarzał ale osobiście nigdy tak nie robiłem :)
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 20 lis 2014, o 18:02

ja czyściłem wtryski w podobny sposób :D . możesz to zrobić i jak nie będzie poprawy to może masz zepsutą pompę paliwa. https://www.youtube.com/watch?v=7aT4S1lIBAY a ja zrobiłem trochę inaczej. opis jest w tym temacie silnik/regulacja-czyszczenie-4g92-t5561.html . co prawda osobiście uważam że sposób z YT jest trochę lepszy bo płyn pod ciśnieniem leci przez wtrysk ale i moim sposobem dało radę wyczyścić :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez jurek600 » 21 lis 2014, o 18:20

Wymieniłem dzisiaj filtr paliwa i praktycznie nie ma poprawy.
W poniedziałek zajme się tymi wtryskami ,ale narazie odkryłem 2 rzeczy pierwsza to to ,że mam pęknięty kolektor wydechowy a druga to stojąc przodem do silnika na kolektorze ssącym po lewej stronie wchodzi taki cienki wężyk. Przypadkiem mi się odłączył (z kolektora dmucha powietrze w ten wężyk i idzie sobie dalej) i silnik zaczął duzo rowniej pracować na benzynie i mieć troszke wyzsze obroty ,a jak znowu wsadziłem to już gorzej. Wie ktoś co to wogole jest ?

Wczoraj zalałem srodek do czyszcenia wtryskiwaczy i przejechałem 180km na benzynie i może minimalnie jest lepiej ,ale na gazie auto ma wiecej mocy. Na zimnym silniku ma nie równe obroty i słabą reakcje na gaz tak jak by był na ssaniu. Nie wiem już co może być przyczyną. Mam pęknięty kolektor wydechowy ,ale to by chyba nie miało wpływu bo na gazie jest okej. JAk na gazie chodzi dobrze a na benzynie zle to swiece nic do tego raczej nie mają prawda ?

Witam. Długo mnie nie było ,ale chciałem napisać co to było. Wymieniłem pompe paliwa i wszystko już jest okej :)

scalenie postów - Fador
jurek600

Postprzez ludinho1 » 11 gru 2014, o 18:22

to teraz przeczytaj kto wspominał o pompie paliwa i jak znajdziesz to istnieje taka ikonka "piwo" :lol:
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do Lancer - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum