Zanim przejdę do jego opisu chcę podziękować wszystkim za nadesłane zdjęcia oraz tym, którzy pomogli przy ich gromadzeniu. Aby zdjęcie znalazło się na stronie kalendarza decydowała przede wszystkim jakość fotografii, jej kompozycja (ważna przy dopasowywaniu zdjęcia w kartę kalendarza) oraz sam pomysł na ujęcie.
A teraz o samym projekcie kalendarza. Jak już wcześniej wspomniałem głównym motywem zwracającym uwagę i nadającym koloryt planszy jest zdjęcie zajmujące większą część powierzchni natomiast część klawiatury kalendarza ma być przede wszystkim czytelna i intuicyjna. To takie główne wyznaczniki jakie przyjąłem.
Powierzchnia poszczególnych dni została zaprojektowana tak, aby umożliwić dokonanie drobnych notatek lub zakreślenia ważnych dni. Na czerwono zostały podkreślone najważniejsze święta w roku oraz wszystkie niedziele. Klasycznie nad siatką dni umieszczona została nazwa miesiąca na tle delikatnie zaakcentowanej daty roku 2015. Mocnym, ale nie rażącym w oczy elementem uzupełniającym powierzchnią, stanowiącym łącznik pomiędzy datami a zdjęciem jest logo Coltmanii, które powtarza się na każdej ze stron.
A teraz trochę o samych zdjęciach. Przydzielenie fotografii do poszczególnego miesiąca nie było przypadkowe. Każde z nich swoją kolorystyką lub tłem czy charakterem ma nawiązywać do aury jaka towarzyszy nam w każdym miesiącu. Do tego starałem się unikać powtarzania z miesiąca na miesiąc takich samych modeli Coltów. Szczególnym miesiącem jest Lipiec, który według wcześniejszych sugestii został poświęcony ogólnopolskiemu zlotowi. Główny motyw stanowi zdjęcie grupowe ujęte prawie z profila, gdzie pierwszym autem nieprzypadkowo jest tegoroczny rodzynek FTO. Ma on pokazać, że w naszym klubie/forum gościmy również inne auta (nie tylko spod znaku trzech diamentów). Na drugim palnie znajduje się wtopione zdjęcie grupowe Nas Coltmaniaków obecnych na tegorocznym zlocie. Ma ono przypominać, że Coltmania to nie tylko auta, a także ludzie. Przy każdym ze zdjęć znajduje się delikatny opis obiektu fotografii. Nie bajerując już dalej zaprezentuję pojedynczo każdą z kart kalendarza, cytując nad każdą z nich opis jaki się na niej znajduje. No to jedziemy:
1. Styczeń "COLT CZT by FADOR"

2. Luty "COLT CJ1A 16V by MAROUANE"

3. Marzec "3x COLT CZT by DOMINIK, ŁYSY59 and TOMZ"

4. Kwiecień "COLT CJ TOMMI MAKINEN EDITION by NAJA NIVEA"

5. Maj "COLT CA4A OEM+ by SCHIZO"

6. Czerwiec "COLT CJ4A by EDDIE19"

7. Lipiec "VII OGÓLNOPOLSKI ZLOT COLTMANIA.PL KALETY 2014r."

8. Sierpień "COLT CA4A by DYBEK"

9. Wrzesień "COLT C52 USA by KISIELLO"

10. Październik "COLT BW5A 1.8 GTi by BEWU"

11. Listopad "COLT CZ3 by TERMINUS"

12. Grudzień "COLT CA1/5A MALIBU GTi by LIMONEKJR"

Całość dopełnia okładka/pierwsza strona:

BADA BUM TSSSSSSSS
Tym samym czas na przesyłanie fotografii został zakończony. Projekt w moim uznaniu jest skończony. Jest jeszcze jedna drobna kwestia do właścicieli wyróżnionych aut. Czy numery tablic rejestracyjnych mają pozostać jawne, czy je ukrywamy? Oczywiście zachęcam do wszelkich komentarzy i opinii, a także do zakupu