Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Pływak - wskaźnik paliwa.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez memorvs » 12 lis 2014, o 19:40

Zalałem dziś samochód do pełna i odkryłem że wskaźnik paliwa mnie trochę okłamuje, myślałem że to wina wskazówki więc sam paluchem ją ręcznie przestawiłem, ale po zamontowaniu zegarów wskazówka jak na złość znów opadła. Wskaźnik jest w takiej pozycji:

Obrazek

Teraz mam dwa pytania:

1. Pewnie jest to wina pływaka, więc czy wystarczy go wyjąć i coś tam z nim zrobić (nie wiem co, liczę na pomoc)
2. Czy przykładowo jak wyjmę go (pływak) to nie powstanie mi gejzer w postaci paliwa w środku, bo paliwo jest też w przewodzie do baku, czy jest tam jakieś zabezpieczenie właśnie w takich przypadkach ?
memorvs

Dostał piw: 1
Auto: CA1A Malibu
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez kamilpiastow » 12 lis 2014, o 21:56

co ja ci moge doradzic :)
1 - tak mozesz go wyjac moze sie podwiesil gdzies
jak go wyjmiesz mozesz go podgiac troche do dolu wtedy bedzie ci pokazywal wuecej wachy :)
2 - tam nie ma az takiego cisnienia choc w z przewodow troszke trysnie (i tu masz 2 wyjscia
-wyjscie a zaopatryc sie w szmaty i w miare wylapac paliwo z orzewodo choc i tak bedzie wakic wacha w srodku :)
-wyjscie b odlaczyc pompe i wypalic wache z przewodow wtedy nie bedzie cisnienia i spokojnie zdejmiesz przewody :)
w baku nie powinno byc cisnienia choc dla teohego dobra sorawdz odkrecajac korek wlewu paliwa (u mnie nie ma odpowietrzenia baku i robi sie cisnienie )
kamilpiastow

Dostał piw: 9
Auto: Czarnula Cj0 1.3 75km
Województwo: Mazowieckie

Postprzez memorvs » 12 lis 2014, o 22:02

Yyyyyy, wybieram wybieram wyjście B, ale... jak mi powiesz gdzie się odłącza pompę paliwa :D

U mnie też nie ma odpowietrzania, bo zawsze jest takie "tssss....." :D
memorvs

Postprzez kamilpiastow » 12 lis 2014, o 22:23

jak masz wieczko u gory w baku to tam masz.kostke odepnij ja ;) to chyba wiekszosc coltow tak ma.;) u mnie jest takie potezne tsssssss ......
kamilpiastow

Dostał piw: 9
Auto: Czarnula Cj0 1.3 75km

Postprzez memorvs » 12 lis 2014, o 22:25

Dzieeeena :) piwko poleciało :p
memorvs

Postprzez ludinho1 » 12 lis 2014, o 22:54

pływak to tylko pływak i nie jest do żadnych przewodów paliwowych podłączony. po prostu jest zanurzony w baku. odczepiasz kostkę , odkręcasz 3 śrubki i wyjmujesz. jedyne co to może ci kilka kropelek z niego kapnąć podczas wyjmowania. :). pompy paliwa nie trzeba wyłączać,odłączać ;) .
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez memorvs » 12 lis 2014, o 23:24

Tak, chodziło mi bardziej o to że bak jest niżej niż wlew baku, a mam tak po do pełna pełna zatankowany a tym przewodzie z litr będzie, więc prawo fizyki zadziała i nie wiem czy może mi nie ujdzie nadmiar przez otwór na pływak( nie wyjmowałem go nigdy więc nie wiem czy ona na żywca jest włożony do baku czy poprzez jakiś tunel albo co xD ) nie chodzi o to że się wyleje paliwo tylko o to że potem przez pół roku będę czuł jego zapach.
memorvs

Postprzez ludinho1 » 13 lis 2014, o 00:06

to dla pewności odkręć pływak za jakieś 100km :D
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum