Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ4A] jaki silnik na swap?

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez piorun » 21 mar 2014, o 12:09

O to jest fajny wynalazek v6 1.8. Wygląda jak młodszy brat 2.0 v6
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez alberthus » 21 mar 2014, o 12:20

harpagan napisał(a):Warto by do tej listy dorzucić 2,5 V6 z Galanta
Potwór to nie jest, ale moment przyjemny, łatwo dostępny zarówno w kupnie jak i częściach i co dla niektórych może być ważne podatny na gazunek

ten silnik to 6a13? 160-170KM, 220-230 Nm?
Dostęp do części dobry, a jak z samym swapem?
Dopisałbym go listy :)
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt
Województwo: Śląskie

Postprzez jerrylos » 21 mar 2014, o 15:14

http://tablica.pl/oferta/colt-2-5v6-CID ... 9421840a7f
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez tomchuck » 21 mar 2014, o 17:25

Swap 6a13 to ten sam poziom trudności co 6a12 z fto ze względu na bliźniaczy blok. Dla mnie na plus dla 6a12 jest to że kupując całego dawcę, swapujesz wszystko łącznie z zawiasem, piastami, hamulcami, itp. Nie musisz później szukać części. w przypadku gala, trzeba kompletować wszystko osobno. tak czy inaczej przy jednej i drugiej opcji do wyrzeźbienia będzie wydech, chociaż po małej przeróbce wydech od fto podejdzie również do colta :)
Co do dawcy to w dolnośląskim stoi niezły...do tego mivec 8-)
http://tablica.pl/oferta/mitsubishi-fto ... 592449c7bf
Ma problem ze skrzynią, a mianowicie nie zmienia biegów ze względu na wyciek oleju,zbić go z ceny, kupić manual i mamy wszystko ;)
Aha no i jest bez prawa rejestracji, bo ma braki w papierach.
Gdyby ktoś się na niego zdecydował to chętnie odkupię przedni zderzak oraz lampy, może coś jeszcze... A w zmian mam sprawną skrzynię ;)
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez FTOrek » 21 mar 2014, o 20:12

Witam.Silnik 6a12 i 6a13 z gala to nie to samo co 6a12 z FTO.
6a12 z FTO bez problemu wkładamy do CJ.Przy silnikach z gala trzeba przerabiać łapę skrzyni.
Powodzenia przy przeróbce instalacji.
FTOrek

Dostał piw: 29
Auto: Space RunnerM

Postprzez tomchuck » 23 mar 2014, o 13:48

Owszem, to nie to samo, ale ale ta sama rodzina silników i mają wiele wspólnego... nawet więcej niż 4g92 z generacji cj oraz ca. Przykładowo, głowice e54 bez problemu można założyć do fto gr pomimo tego że silnik jest obrócony o 180 stopni. ta część akurat jest taka sama.
Aktualnie mam u siebie 6a13 z gala, oraz 6a12 mivec i zwykły dohc. Z tymi silnikami można nieźle pokombinować. Bez problemu można zbudować 6a13 dohc. Muszę jeszcze posadzić głowice mivec na bloku 6a13 żeby sprawdzić czy nie będzie kolizji zaworów na wysokiej krzywce, ale prawdopodobnie taka opcja też wypali 8-) a ktoś kiedyś pisał ze te silniki są nierozwojowe :shock:

Dlatego na swap do colta wybrałbym właśnie motorownię z fto ;) W takiej cenie nic mocniejszego i sprawiającego mniej kłopotów przy swapie, raczej się nie znajdzie. a co do samej mocy to odpowiednia do wagi colta. Sam miałem robić taki swap, ale troszkę plany się pozmieniały i będzie coś innego, ale o tym później ;)
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ZiC » 25 mar 2014, o 13:58

jerrylos napisał(a):http://tablica.pl/oferta/colt-2-5v6-CID5-ID5kOX3.html#9421840a7f

Witam wszystkich :)
Rozważam zakup tego Colta po swapie, bardzo proszę o opinie/porady. Jakie może być jego szacowane przyspieszenie 0-100km/h?
ZiC

Postprzez Owczar » 29 sie 2014, o 14:48

Cześć,

Na wstępie chciałbym wszystkich powitać :) Co prawda nie posiadam colta, ale zarejestrowałem się przez wzgląd na ten temat.

Czy ktoś zna więcej szczegółów na temat swapu w tym colcie z 6A13? Aktualnie kolega z Warszawy przeprowadza podobną operację. Wstępnie mechanicznie wszystko poskładał, a ja pomagałem z elektryką.

Jedyny minus, to że dawcą był galant z AT. Auto odpaliliśmy i już nawet jeździliśmy. Jeśli chodzi o elektrykę to zostały nam wentylatory i klima, dostosowanie prędkościomierza oraz obrotomierza (zawyża obroty). Po pomyślnym odpaleniu silnik ląduje znowu na podłodze na zmianę rozrządu i konserwacje blacharskie komory silnika. Kolega mechanicznie wszystko ogarnął. Przygotowanie wiązki do odpalenia z podstawowym zestawem kontrolek zajęło 3 godzinki. Uruchomienie ładowania, reszty kontrolek itd kolejne 3 godziny. Silnik nawet fajnie pasuje do colta. Wymaga tylko podniesienia na poduszkach.

Działa nawet wspomaganie ;) Jak projekt zostanie ukończony to może kolega napisze coś więcej o osiągach itd. Podejrzewam, że nawet z tym AT colt będzie dawał radę. Identyczny silnik mam w galancie. Z AT robi setkę w 9 sek. Myślę, że w colcie realne będzie ~7s na mniejszych kołach i z mniejszą masą. Moc może nie jest kosmiczna, ale momentu już trochę jest.

Pozdro
Owczar

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Pablogal » 16 paź 2014, o 17:48

Cześć.
Jestem nowy na Waszym forum, dotąd jedynie na mitsumaniakach pisałem. Postanowiłem napisać, bo widzę że kolega Owczar już wygadał moje auto:)
Dokładnie jak napisał, wsadziłem 6A13 do CJ. Ja zrobiłem mechanikę, kolega ogarniał elektrycznie. Wszystko działa, do podłączenia pozostała tylko klima, elektrycznie, bo mechanicznie też wszystko pospinane. Jeździ się bardzo sympatycznie, na przyszłość jedynie może nie brałbym się za wkładanie skrzyni automatycznej tylko zwykłą. Niestety automat ciągnie za sobą sporo dodatkowych przeróbek, czego nie ma w zwykłej skrzyni. Ale za to łatwiej się jeździ i zdecydowanie łatwiej wyrwać ze świateł. Pewnie trochę traci ale za to wyniki za każdym razem takie same.
Ogarnę wstawianie zdjęć na tym forum to wrzucę jakieś fotki.
Jeżeli się ktoś przymierza to mogę coś podpowiedzieć jakby co:)
Pozdrawiam
Pablogal

Dostał piw: 1
Auto: CJ 2.5V6

Postprzez tomchuck » 16 paź 2014, o 20:35

Witam i zapraszam do założenia tematu o colcie :) Nie mamy jeszcze na forum takiej Cj'ki więc z góry gratuluję :)
pokaż na foto jak poradziłeś sobie z problemem lewarka biegów, bo tam jest rzeźba żeby to ładnie wyglądało w colcie ;)
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Owczar » 16 paź 2014, o 23:03

Paweł wrzuć fotki i jakiś filmik. Zrobiłeś kawał dobrej roboty. Silnik wygląda tak jakby tam był od zawsze :)
Owczar

Postprzez Pablogal » 17 paź 2014, o 16:44

No to wrzucę fotki i krótki opis. Pomysł na to miałem w głowie już od ładnych paru lat, ale ciągle coś stawało na przeszkodzie. Po pierwsze, że potrzebujemy z żoną dwóch samochodów, a tym drugim był właśnie colt, no to jak go rozkręcić i nie wiadomo czy uda się złożyć. Po drugie, szkoda było trochę kasy na taki projekt. Zawsze było coś potrzebniejszego, a nie moje pomysły i marzenia. I wszystkiemu pomógł trochę przypadek. Trafił się tanio do kupienia na niemieckich blachach galant z V6, co prawda z automatem, ale cóż, nie można wybrzydzać:)
Krótkie myślenie, konsultacja z Marcinem czy da radę pomóc przy elektryce i jest. Po pierwszych przemyśleniach nawet była chwila zadowolenia z automatu, bo to łatwiej ruszyć nie zrywając przyczepności, mocy i tak wystarczy, jeździć ma też i żona, a automatem łatwiej, no i ogólnie będzie dobrze. No i tak jest. Co prawda brak mi trochę tego hamowania silnikiem przed światłami, redukcji biegów i przeciągania pod czerwone pole:), ale sposób startu ze świateł mi to wynagradza. Zero stresu, łokieć za okno:), gaz w podłogę, banan na twarzy i można świat doganiać:)
Zajęło mi to dwa miesiące, w sumie to weekendy i parę wieczorów po pracy. Byłoby szybciej ale najpierw włożyłem silnik, podpięliśmy z kolegą elektrykę, zobaczyłem że wszystko działa, no i silnik z powrotem na wózek. A wtedy zacząłem przygotowywać budę do silnika. Czyszczenie z rdzy, gdzieniegdzie poprawić blacharkę, jakieś spawy i dopiero montaż na gotowo. Tu chciałem napisać czemu nie zrobiłbym jednak drugi raz swapu na automat. Po pierwsze, skrzynia dużo większa, ciężej upchać do budy. Po drugie potrzeba chłodnicy oleju ze skrzyni, a oryginalna sprzężona z wodną, z galanta nie wchodzi do colta za dobrze. Po trzecie lewarek od biegów trzeba zmienić. I inne małe problemu, wszystkie do pokonania, ale przedłużające pracę i czyszczące portfel:)
A teraz parę zdjęć w trakcie prac i na gotowo:
Obrazek
Tu po wyjęciu silnika
Obrazek
Tu po rozkręceniu całego zawieszenia z przodu
Obrazek Obrazek Obrazek
Tu w trakcie prac konserwacyjno malarskich
Obrazek
I zaczynam montaż
Obrazek
Prawie koniec pod maską
Obrazek
No i tak wygląda na koniec. Pewnie trafi tam jeszcze lepszy filtr, ale na chwilę obecną wygląda tak.

Tu fotki ze środka:
Obrazek Obrazek
I tyle. Z zewnątrz nie ma jakichkolwiek znaków o tym co jest w środku. I takie było założenie. Może tylko na razie tłumik końcowy jest za nisko i za duży, bo jest włożony ten z galanta, przystosowany do poprzecznego zamontowania. Tu chyba będę musiał coś pokombinować z jakimś dorobionym a'la sportowym na wymiar. Nie wiem czy te "mugeny" są na taką pojemność silnika. No i większe hamulce na przód. Ale te już czekają na montaż.
Ot i cała historia. Moje zadowolenie jest z tego że wszystko dałem radę zrobić sam, w drewnianym garażu, dysponując tylko dużymi chęciami i zaparciem. I jak już się tak rozpisałem to podziękuję koledze Owczarowi - Marcinowi za pomoc w ogarnięciu elektryki. Tfu, nie za pomoc, a za całe zaplanowanie i stworzenie schematów potrzebnych do zrobienia tego swapa. Jakby ktoś pytał, to jest on ojcem chrzestnym tego stwora:):)
Pablogal

Postprzez FTOrek » 18 paź 2014, o 18:15

Gratulacje,milej jazdy,niech bak twojego stwora zawsze będzie pełny. :)
FTOrek

Dostał piw: 29
Auto: Space RunnerM

Postprzez Owczar » 21 paź 2014, o 10:50

Ciekawie zrobiłeś z tym mieszkiem drążka :)

A zegary od AT są jak kropka nad i :) Efekt końcowy rewelka. W przyszłym tygodniu będzie lepsza pogoda, to trzeba się spotkać i te elektrykę klimy ogarnąć.
Owczar

Postprzez alberthus » 21 paź 2014, o 12:01

Pablogal, jak zrobiłeś, że drążek zmiany biegów jest tak nisko?
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt
Województwo: Śląskie

Postprzez Owczar » 21 paź 2014, o 12:11

Ten drążek jest taki krótki w oryginale.
Owczar

Postprzez Pablogal » 21 paź 2014, o 18:00

Dokładnie. To jest oryginalny drążek od colta automata, dołożony tylko na wierzch mieszek z wersji manualnej. Pod spodem ukryty guzik"HOLD" bo w coltach nie ma takiej opcji a skrzynia z galanta posiada.
A lampki od biegów na desce też mi się podobają, tym bardziej że teraz nie widać wybranego biegu przy drążku.
Pablogal

Postprzez omgwtf » 21 paź 2014, o 18:10

ładnie spasowane wszystko :D gratuluje ;)
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03

Postprzez Rysiek » 24 paź 2014, o 17:55

wtrącę się tu trochę, jeśli pozwolicie :)kręcę się wokół silników 4g93 1.8 szukam budżetowej jednostki która ma powyżej 100km a najlepiej około 120kunia, nie będę się bawił w nie wiadomo jaki tuning, chcę żeby autko było zwinnym pomykaczem dróg.

I przyznam szczerze mam mętlik, czymś w w ogóle różni się 1.8 od 1.6 poza pojemnością? z carismy, off kors nie mówimy o GDI !

np ten:
http://allegro.pl/silnik-mitsubishi-car ... 49557.html

Chcę się przygotować do swapu, i jako że mam 1.3 powiedzcie proszę co jeszcze jest niekompatybilne tzn co będę musiał zmienić zakładając że skrzynia pozostanie seryjna z 1.3?

W ogóle jak ktoś się bawił w takie cuś to dajcie jakieś info.

Druga sprawa dajmy na to upatrzyłem silniczek, jak go obadać czy w ogóle brać czy nie brać? Na allegro podają na 90% aukcji przebieg 120 tyś km :D i jak tu wierzyć zę to prawda, sprawdzić się da?

Chciałbym się zmieścić w budżecie do 2k ze wszystkim...

Pozdro
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Owczar » 24 paź 2014, o 23:34

A nie lepiej pójść sprawdzoną drogą i wrzucić V6 z galanta? Pracy masz tyle samo, a fan z jazdy nie porównywalnie większy. Koszt również ten sam. Silnik pancerny i możesz dostać za grosze. Np kupisz anglika, a to co zostanie jeszcze sprzedasz...

A jeśli już byś chciał koniecznie ten 1.8 to musisz kupić kompletny, z osprzętem, nieuszkodzoną wiązką i sterownikiem- a także skrzynią biegów.
Owczar

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum