Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ1A 12V] Wymiana rozrządu

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

Postprzez ludinho1 » 11 paź 2014, o 10:37

Witam. Przeszukałem forum i niestety nie ma takiego poradnika a napewno by się nie jednemu przydał. Czy mógłby ktoś napisać jakiś totorialik jak wymienić rozrząd w silniku 4g13 12V. A najlepiej razem z fotkami co gdzie i jak zrobić od A do Z :) . My co nigdy tego nie robiliśmy będziemy wdzięczni :D
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Lagmin » 16 paź 2014, o 11:30

Ostatnio tak się złożyło że wymieniałem w dokładnie tym samym samochodzie o którym mowa w temacie. Mimo wielu opinii o tejże czynności to w naszym poczciwym Colcie jest to niezwykle prosta robota dla kogoś, kto ma jakieś tam podstawowe pojęcie o mechanice, lecz nie można lekceważyć wymiany rozrządu, gdyż jeśli źle ustawisz górne i dolne koło pasowe względem siebie może to prowadzić do naprawdę poważnych konsekwencji. Najlepiej jeślibyś znalazł sobie w google filmiki lub poradniki wymiany rozrządu, nie będą się znacząco różniły od naszych aut. A więc w dużym uproszczeniu co ja musiałem zrobić w swoim aucie:
- podnieść samochód od strony pasażera i odkręcić koło i osłonę za nim, aby mieć dostęp do silnika,
- z góry trzeba odkręcić plastikową pokrywę od rorządu,
- przydałoby się podnieść silnik, podnośnik ustawiamy pod miską olejową ( bardzo uważnie trzeba to zrobić, bo jeśli podstawisz pod plastiki albo ześlizgnie się to mogiła ),
- zakładamy klucz na dolne koło pasowe i trzeba odpowiednio ustawić koła pasowe względem siebie i zaznaczyć najlepiej korektorem ( ja akurat już miałem to zaznaczone )
- demontujemy poduszkę silnika ( chociaż nie wiem czy tego nie trzeba zrobić wcześniej :P ),
- zdejmujemy paski ( 2 klinowe i 1 rozrządu ),
- demontujemy oba koła pasowe, gdyż za nimi znajdują się uszczelniacze, które swoją drogą dosyć ciężko było wyjąć u mnie,
- wymieniamy właśnie te uszczelniacze,
- wszystko teraz trzeba złożyć do kupy, zakładamy koła pasowe, pasek i napinacz jednocześnie pamiętając o odpowiednim ustawieniu kół,
- po założeniu pasków klinowych trzeba odpowiednio je naciągnąć bo będą piszczeć.

No i oczywiście musisz wcześniej zaopatrzyć się w pasek rozrządu, pasek od alternatora i pompy wspomagania, 2 uszczelniacze ( musisz znać wymiary, pudełka od swoich niestety wyrzuciłem już ), napinacz ( ale nie w każdym przypadku, ja nie musiałem wymieniać, trzeba wyczuć czy jest do wymiany, musi się kręcić nie z dużym luzem, ale z pewnym "oporem" ), niekiedy też koła pasowe ( one muszą się kręcić luźno, inaczej do wymiany ). I broń Panie Boże próbować odpalać silnika jeśli zdjąłeś już pasek rozrządu lub nie upewniłeś się czy jest poprawnie założony.
Proszę o poprawki mechaników z większym doświadczeniem, ponieważ to co napisałem na pewno jest mało dokładne i mogłem coś pominąć :P Sam tego nie robiłem, pomagał mi znajomy z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem i taki sposób jest najlepszy, aby uczyć się przy doświadczonym człowieku, żeby nie zepsuć nic :P Więc póki ktoś tego nie zweryfikuje to nie kieruj się w 100% tym co napisałem oraz chcę zaznaczyć, że nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za zniszczony silnik :D
Lagmin

Dostał piw: 1

Postprzez ludinho1 » 16 paź 2014, o 12:13

dzieki za litanię :) .
1- żeby podnieść silnik to pewnie trzeba by najpierw odkręcić mocowania jego. Po co go wogóle podnosić?
2- czy można tą wymianę zrobić bez kanału lub podnośnika?
3- odkręcamy koła pasowe a te zębate co są pod pokrywą też trzeba?. Jak wogóle odkręcić te koła? czy niezbędny jest ten specjalny klucz do przytrzymania czy można bez niego jakimś patentem ogarnąć?
4- pasek rozrządu dopiero można zdjąć po poluzowaniu napinacza rozumiem. jak on tam funkconuje i jak się wymienia owy napinacz ?
5- znaki ustawić odpowiednio tuż przed założeniem paska i zakładając go trzeba uważać żeby nie poruszyć żadnego z kół?
6- taka kolejność ma być?: poluzować napinacz, zdjąć pasek , zamontować nowy napinacz, ustawić koła na znaki, założyć nowy pasek, naciągnąć ustawić wyregulować zwał jak zwał napinacz? :D
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kamilpiastow » 16 paź 2014, o 18:37

ludinho1 jak bedziesz robic rozrzad to znajdz kogos kto cos tam ogarnia ,jak nikogo nie znajdziesz to ja ci pomoge :) mam do ciebie w miare blisko a cos tam ogarniam z tej mechaniki :)
kamilpiastow

Dostał piw: 9
Auto: Czarnula Cj0 1.3 75km

Postprzez ludinho1 » 16 paź 2014, o 18:42

coś tam ogarniam i ja :D hehe. ale dzięki za propozycję pomocy :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kamilpiastow » 16 paź 2014, o 18:56

ludinho1 jak bedziesz robic rozrzad to znajdz kogos kto cos tam ogarnia ,jak nikogo nie znajdziesz to ja ci pomoge :) mam do ciebie w miare blisko a cos tam ogarniam z tej mechaniki :)

odpowiedz na twojw pytania
1- musisz zdjac lape silnika bo nie zdjemiesz oslony rozrzadu ani paska a po za tym latwo sie manewruje silnikiem i mozna spokojnie odkrecic wszystkie srubki bez gimnastyki :)

2- tak mozna, jedyny problem moze byc z odkreceniem kola pasowego jest dosc mocno przykrecony no i bez klucza pneumatycznego moze sie nie obejsc

3-zalezy jesli jest pod nimi sucho nie musisz ich ruszac a.jesli sie poci musisz zdjac zeby wymienic uszczelniacz to samo tyczy sie kola pasowego na dole jak jest suchy nie ma potrzeby go wymieniac decyzja nalezy do ciebie :)

4-tak najpierw luzujesz napinacz a pozniej zdjejmujesz pasek i odkrecasz napinacz
napinacz pewnie jest przykrecony na jedna / dwie sruby jest z sprezynyna ogolnie on dziala tak ze pracuje wraz z ruchami silnika

5-a wiec znaki rysujesz przed zdjeciem paska pozniej luzujesz napinacz zdejmujesz pasek zdejmujesz napinacz (nie wiem czy w coltach pompa wody jest na rozrzadzie a jesli tak to wyjmujesz pompe zakladasz nowa na uszczelke i silikon) pozniej uszczelniacz kola pasowego ?? next zakladasz napinacz musi byc spiety nowe napinacze sa wsyepnie napiete dalej zakladasz pasek luzujesz napinacz patrzysz czy jest na znakach robisz recznie kluczem.na kole pasowym krecisz silnikiem z 360° pelen obrot pozniej jak wszystko jest ok to montujesz wszystko do kupy

6- wyzej ^^

sorki za bledy ale pisze z tel
sorki ze nie edytowalem ale niestety pisze z tel
kamilpiastow

Postprzez ludinho1 » 16 paź 2014, o 19:22

uszczelniacze wymienię tak czy inaczej a pompa wody była u mnie montowana nowa z rok temu i nie jest na rozrządzie więc jej nie trzeba ruszać. informacji jest dość. Pewnie znowu jedyną przeszkodą będzie brak pneumata . Bo tam pewnie ze 100Nm jest moment na tych kołach pasowych ;). chociarz jak by miał ten specjalny klucz do blokowania , to drugim nasadowym z odpowiednią rurą by może ruszył :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rgtgarage » 16 paź 2014, o 19:59

Przedłużka klucz , zdejmujesz paski , opierasz klucz na podłodze wsiadasz dotykasz rozrusznika i śruba poluzowana :D Taki spartański sposób jak kiedyś dłubało się pod blokiem :P
rgtgarage

Dostał piw: 8
Auto: Colt CJ1A
Województwo: Podkarpackie

Postprzez kamilpiastow » 16 paź 2014, o 20:02

chyba wiekszy ten moment tam jest te sruby sa zapieczone lub zardzewiale ale mlotek i odpowiedni klucz czasami daja rade trzeba odpowiednio przylozyc ;) choc to nie gwarantuje sukcesu najlepszy dobry pneumat duzo prosciej :)

up^^ tak tez mozna tylko trzeba miec dobry klucz te chinskie lubia pekac :)
kamilpiastow

Postprzez ludinho1 » 16 paź 2014, o 20:03

rgtgarage napisał(a):Przedłużka klucz , zdejmujesz paski , opierasz klucz na podłodze wsiadasz dotykasz rozrusznika i śruba poluzowana :D Taki spartański sposób jak kiedyś dłubało się pod blokiem :P
to było dobre hehehe :D a kuku się nie zrobi żadnego?

ps. Rentgenik jak to dobrze że ty colta nabyłeś :lol:
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rgtgarage » 16 paź 2014, o 20:40

Jak z dobrej strony oprzesz klucz , żeby się śruba odkręciła i klucza napierać będzie na podłoże to po dotknięciu rozrusznikiem puści śruba. Robiłem tak setki razy jak byłem młodszy :D Wyjątkiem są Hondy gdzie silnik się kręci w odwrotną stronę :P
rgtgarage

Dostał piw: 8
Auto: Colt CJ1A
Województwo: Podkarpackie

Postprzez Lagmin » 16 paź 2014, o 21:33

A żeby odkręcić górne koło pasowe należy po zdjęciu już paska założyć go z powrotem, ale tylko właśnie na to koło, wziąć jakiś długi klucz lub rurę i na dole zaprzeć go o miskę olejową i założyć na niego pasek ( to będziesz miał sam zrobić bardzo trudno ). Dolne koło pasowe odkręcałem za pomocą pneumata, więc nie musiałem kombinować ( na górne nie ma podejścia ).
I zapomniałem: jeśli będziesz podnosił silnik podstawiając podnośnik pod miskę olejową to koniecznie jeszcze jakąś deskę między miskę a podnośnik, chyba że podpórka będzie bardzo szeroka.
Lagmin

Postprzez ludinho1 » 16 paź 2014, o 21:36

spoko. tylko cały czas nie wiem po co silnik podnosić? no i nie bardzo rozumiem twoje 1 zdanie. ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kamilpiastow » 16 paź 2014, o 21:54

jak nie podnoesiesz silnika to jak odkrecisz lape (mocowanie silnika) to silnik moze ci mocno wpasc do srodka przegrody az oprze sie na saniach (uszkodzona misja uszkodzenia drugiej lapy itp)a po za tym na podniesionym silniku latwiej ci bedzie dojsc do niektorych srub :) nie musisz go calkiem wyjmowac wystsrczy ze podstawisz pod niego lewarek :)

edit up pewnie chodzi o to ze jak zaloztsz pasek tylko na gorne kolo i wezmiesz dluga rure i oprzesz ja o miske wtedy zblokujesz gorne kolo pasowe zeby sie nie ruszylo przy odkrecaniu (aby nie pogiac zaworow ) jak gorne kolo ci sie ruszy o zab albo dwa to mozna zawsze wroci ale jak zawor przeskoczy to pozniej ciezko je cofnac no i moze sie wygiac :/

Pamietaj zeby kola byly w jednym miejscu :)
Ostatnio edytowano 16 paź 2014, o 21:59 przez kamilpiastow, łącznie edytowano 1 raz
kamilpiastow

Postprzez ludinho1 » 16 paź 2014, o 21:59

Teraz jasne :) . Tylko że chodziło poprostu o podparcie , no bo jak mogę najpierw podnieść silnik jak mocowanie nie odkręcone. Podpieram silnik, odkręcam poduchę i wtedy można trochę go podnieść żeby był lepszy dostęp do śrub. teraz gra :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Lagmin » 16 paź 2014, o 22:05

Jak chcesz odkręcić górne koło pasowe jeśli będzie ci się ono z każdą twoją próbą odkręcenia kręcić? :D
Trudno opisać słowami, na silniku od razu byś załapał jakbym pokazał :P
No a z tym podnoszeniem silnika to kolega wyjaśnił - musisz podeprzeć podnośnikiem bo jeśli odkręcisz poduszkę silnika ( czyli element, który trzyma silnik na miejscu ) to wszystko by jebło w dół i kłopot :D
Lagmin

Postprzez ludinho1 » 16 paź 2014, o 22:13

no z tym silnikiem to proste. tylko powiedziałeś o podnoszeniu i dlatego zastanawiałem się po co go podnosić?? :shock: . a podparcie żeby nie poleciał to co innego i rzecz jasna :) . a z tym kołem pasowym to doskonale wiem że ono sie będzie kręcić i priorytetem jest je jakoś unieruchomić :) . są w sprzedaży specjalne klucze do tego http://www.tesam.pl/91176000-klucz-do-d ... -9382.html ale jak mówisz że może wystarczyć stary pasek to muszę to rozkminić :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Lagmin » 16 paź 2014, o 22:47

Spróbuję trochę lepiej napisać :D
Po zdjęciu już napinacza ( wiadomo, że paska rozrządu też ) i dolnego koła pasowego ( tutaj nie pomogę, bo jak pisałem odkręciłem pneumatem ) zostaje Ci jedynie do zdjęcia górne koło pasowe. A więc: zakładasz z powrotem na nie pasek obojętnie jak, to nie ma znaczenia, żeby tylko w rowki wszedł :D i w tym momencie musi się trzymać jedynie na tym kole. Bierzesz jakiś długi obiekt ( rurę, klucz ) wkładasz jakby do środka paska tak, żeby ten pasek przechodził pod kluczem. Jeden koniec klucza trzyma osoba pomagająca, a drugi koniec klucza musisz zaprzeć o miskę olejową. Wtedy ten kto napina pasek musi mocno ciągnąć klucz w dół, aby pasek był mocno naciągnięty co będzie skutkowało dobrym trzymaniem w miejscu koła pasowego. Wtedy ty z przygotowanym już kluczem i nasadką na kole odkręcasz je :)
Lagmin

Postprzez ludinho1 » 17 paź 2014, o 08:07

kumam czaczę :D
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez gruby0606 » 8 sty 2015, o 23:50

Witam

Panowie posiadam colcika z 95 roku 1,3 silnik 12v i taki mam problem z rozrządem mianowicie nie zdążyłem zaznaczyć na kołach itp i przypadkowo zerwał sie pasek..... i teraz nie omeg dojść jak ustawić rozrząd .... nie mogę znaleźć nigdzie schematu ...jak byście mi cos podpowiedzieli jak u was jest albo w jakich pozycjach dokładnie ustawialiście koła tzn górne i dolne

będę bardzo wdzięczny
gruby0606

Dostał piw: 0

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum